Leder

Kønne ord

Det er en god tommelfingerregel, at man lige skal spidse øren, når politikere på tværs af Folketinget er rørende enige om en idé
Debat
30. juli 2009

Det er en god tommelfingerregel, at man lige skal spidse øren, når politikere på tværs af Folketinget er rørende enige om en idé. Som for eksempel, når De Radikale i gårsdagens Information kunne lancere en tanke om at sende »et par kuttere« fra Hjemmeværnet til Malta for at redde bådflygtninge og bekæmpe menneskesmuglere, og DF og Venstre fluks kaldte ideen for henholdsvis »sympatisk« og »sød musik«.
Enigheden er jo stor, fordi ingen kan være imod forestillingen om at redde druknende bådflygtninge og på samme tid bekæmpe onde menneskesmuglere. Forestillingen er desværre noget vås og et dække over den virkelighed, som er grunden til, at det er soldater og ikke f.eks. nødhjælpsfolk, politikerne vil sende afsted: Afpatruljeringen til havs ud for Europas sydlige grænser handler selvfølgelig ikke kun om at bekæmpe menneskesmuglere, men først og fremmest om at afskrække – ikke hjælpe – flygtninge. Afskrække dem, og afværge de flygtningestrømme, som menneskesmuglerne tjener deres mange penge på, netop fordi den stadig mere omfattende militære afpatruljering af grænserne gør passagen så frygtindgydende.

Bevares, de hypotetiske hjemmeværnskuttere vil da skulle fiske de stakkels mennesker op af vandet, hvis de ser dem dumpe i, og bevares, på Malta er de da helt sikkert glade for overhovedet at høre fra Danmark. I modsætning til en række andre europæiske lande og USA har Danmark nemlig ikke ønsket at bistå med for eksempel at tage imod nogle af de af flygtningene, som reelt har krav på humanitært ophold. I Danmark løser vi nemlig flygtningeproblem­et ved at holde dem væk.

Det gør resten af EU såmænd også gerne – fraset, at andre af landene dog som sagt føler sig forpligtet til i det mindste at huse nogle af flygtningene. Således nåede antallet af døde – fundne – flygtninge i vandet neden for Europa i først halvår lige akkurat ikke op på 500 og er dermed faktisk faldet. Det skyldes især, at EU har intensiveret samarbejdet med Libyens diktator Gaddafi, som i langt højere grad end tidligere tager sig af det beskidte arbejde med at afvise flygtningene, blandt andet ved at indsætte hæren i den ørken, som folk bruger måneder på at vandre igennem for at nå mod nord, og hvor dødstallet derfor vurderes at være steget betragteligt. Hvor meget ved vi dog ikke, for de døde er nu blevet skubbet længere ud af syne – sydpå fra vandene og ned til Afrika, hvor vi jo ikke kan forventes at holde øje.

Hvad ellers, vil nogle spørge. Og det er sandt, at man næppe slipper for at måtte bygge nogle temmeligt høje mure op og afpatruljere dem temmelig brutalt, hvis man vil bevare en verden, hvor meget rige regioner ligger klos op ad meget fattige regioner uden nogen særlig udjævning, omfordeling eller udveksling. Hjemmeværnet kan så værne et hjem, hvis mure skubbes stadig længere ud i verden. Det er ikke så kønt, men det er den praktiske virkelighed. Og det er dén virkelighed, som også De Radikales hypotetiske kuttere vil sejle med i.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

"Det er en god tommelfingerregel, at man lige skal spidse øren, når politikere på tværs af Folketinget er rørende enige om en idé"

Helt enig!

Først ødelægger vi U-landenes muligheder for landbrugseksport, fordi vi støtter vores eget EU-langbrug i hoved og røv.
Derefter brokker vi os, fordi de forarmede mennesker søger herop!
Og for at håne dem totalt, kalder vi dem for "bekvemmeligheds-flygtninge".
Ja, ja, det var min svenske farfar også...