Leder

Ansvaret for TV 2

Debat
22. august 2009

MAN SER DET for sig. TV 2's tidligere direktør Per Michael Jensen foran den høje dommer, der idømmer ham at tilbagebetale 500 millioner kroner, som kan afdrages med en million om året i 500 år.

Nej, vel. Der er muligvis fortilfælde - men de er svære at komme i tanke om - hvor en administrerende direktør er blevet holdt personlig ansvarlig for et drønende underskud, også selv om det var resultatet af dårlig strategi og overoptimistiske fremskrivninger og udviklingsplaner.

Så med mindre kulturminister Carina Christensen (K) og hendes ministerium har et afgørende bevismateriale, der er tungere og ligefrem peger på noget kriminelt, er det vanskeligt at forestille sig, at den advokatundersøgelse, ministeren nu vil sætte i værk af Per Michael Jensen og den øvrige ledelses aktiviteter, ender i en egentlig retssag med et krav om erstatning.

Sagens hovedperson, der nu er direktør for den internationale gratisaviskæde Metro, tager da indtil videre også ministerens beslutning om en undersøgelse ganske roligt, fremgår det.

DET KAN HAN sikkert også gøre, selv om der ikke var nogen ende på fantasterierne, da Per Michael Jensen i 2006 satte sig i chefstolen. Ganske vist forlod han den blot 18 måneder senere, men i mellemtiden havde han og den øvrige ledelse, ikke mindst økonomidirektøren Anders Kronborg, nået at sætte så mange skibe, hvoraf mange lå fjernt fra kerneydelsen, i søen i form af nye tv-kanaler, magasiner, bogforlag og en for længst hedengangen radiostation, at selerne ikke længere kunne holde. Retfærdigvis skal det nævnes, at ikke alt var skudt ved siden af - tv-kanalerne TV2 News og TV2 Sport fremstår i dag som overlevelsesdygtige kanaler, der endda tegner til at blive gode forretninger.

Men ligegyldig hvad er det, der står tilbage, indtrykket af en ledelsestornado, der havde til opgave at skabe så meget dynamik og vækst på kortest mulig tid, så TV 2 kunne pumpes op og gøres salgsklar, men endte som en punkteret underskudsforretning fanget i en kedelig EU-konkurrencesag, der har gjort et salg meget fjernt.

I bagklogskabens ulideligt klare lys kan det i dag betegnes som et vanvittigt amokløb, men at stille en enkelt person til regnskab for det og endda kræve ham personligt erstatningspligtig er lige så vanvittigt. Tværtimod må det siges, at Per Michal Jensen aldrig lagde skjul på, hvad det var, han ville. Med store armbevægelser skulle der indkøbes helikoptere, speedbåde og skabes vækst på alle hylder. I den forstand er der mange ansvarlige, som også Rigsrevisionens redegørelse i maj slog fast: den øvrige ledelse, bestyrelsen og ministeren, der på det tidspunkt hed Brian Mikkelsen (K). Derfor må man for en gangs skyld give Socialdemokraternes kulturordfører, Mogens Jensen, ret, når han siger, at det er et udtryk for magtarrogance, når Carina Christensen nu lægger an til en undersøgelse, der på ingen måde vil beskæftige sig med ministeren ansvar.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her