Leder

En burkakommission?

Debat
22. august 2009

Et er, at de konservative er helt rundt på gulvet, har fået ny integrationsordfører og nu mener, at partiet skal fiske stemmer hos Dansk Folkeparti, og at man derfor fremsætter et aldeles udansk forslag om at forbyde en meget lille antal muslimske kvinder at gå med burka. Det kan man mene meget om, om signalpolitik og strategi, der løber løbsk og andet. Men at landets statsminister af den grund ser sig nødsaget eller presset til at nedsætte et særligt burkaudvalg, er langt mere alvorligt. Faktisk så tåbeligt, at selv Pia Kjærsgaard i går måtte himle med øjnene: »Hvor svært kan det være,« spurgte hun. Udvalget har fået til opgave at se på en begrænsning af brugen af burka. »Vi ønsker, at burkaen ikke stiller sig i vejen for, at samfundslivet i øvrigt udfolder sig de steder, hvor vi har brug for at se, hvem hinanden er: I paskontrollen, omkring færdsel og den slags,« udtaler statsminister Lars Løkke Rasmussen til Ritzaus Bureau.

Løkkes udvalg er naturligvis nedsat for at hjælpe de konservative ud af et slemt roderi med forslaget om et burkaforbud. Partiet, som i sin top har landets justitsminister, havde på forunderlig vis overset, at et sådan forbud sandsynligvis er i strid med Grundloven, og da Dansk Folkeparti sagde, at man da straks ville fremsætte beslutningsforslag om et sådant forbud i Folketinget, så måtte Lene Espersen og andre brave konservative slå bak og sige, at det kan man ikke stemme for sådan uden videre. Så Løkke Rasmussen måtte rykke ud med en hjælpende hånd og et særligt udvalg, som sagen placeres i - for en tid, mens der falder ro på. Udvalget kommer til at arbejde parallelt med et særligt hundeudvalg, som regeringen også har nedsat i sommerens løb til at se på, hvordan man kan forbyde de såkaldte kamphunde. Men roen lader vente på sig og noget tyder på, at statsministeren har opnået det modsatte. Borgerlige politikere, for hvem kvalmegrænsen er ved at være nået, står nu i kø for at undsige Løkkes udvalg og Lene Espersens populisme. Den konservative Charlotte Dyremose og Venstres Preben Rudiengaard og Eyvind Vesselbo siger fra, og her er hvad en af Venstres tænksomme veteraner Britta Schall Holberg i går simpelthen måtte ud med i en mail til Ritzaus Bureau: »Bunden er nået,« mener hun: »Mens hundredvis af mennesker bliver arbejdsløse. Mens mange landbrugsbedrifter og andre virksomheder i den grad er på knæene og fra dag til dag søger at overleve. Mens de unge ikke kan få praktikplads og alt for få får en uddannelse. Mens regeringen tager tilløb til en finanslov, der for første gang udviser et underskud, næsten af den størrelse, der fik Anker Jørgensens regering til at kollapse i 82, nedsætter regeringen en 'burkakommission',« skriver Schall Holberg. Mere spiddende kan det næsten ikke siges.

Med den interne Venstre-modstand har sagen taget en drejning og handler ikke længere blot om beklædning, men om statsministerens autoritet og evne til at håndtere vanskelige sager. Lige så ferm hans forgænger var til at vifte denne type sager af sig og lægge kursen fast, lige så meget klæber de tilsyneladende til Løkke Rasmussen. For går man i gang med for at øjeblik at tage hans begrundelse for at nedsætte burkaudvalget alvorligt som andet end en afledemanøvre, så siger han, at motivet nu er trafiksikkerhed og paskontrol. Det er altså ikke længere hensynet til undertrykte indvandrerkvinder, som var Naser Khaders udgangspunkt. Dermed kommer sagen til at handle om paskontrol, trafikalt udsyn, og at buschaufføren skal kunne se, at der er overensstemmelse mellem billedet på buskortet og den person, som ønsker adgang til bussen. I de situationer vil fastelavnsmasker, elefanthuer og meget andet også være uhensigtsmæssige - det giver sig selv.

For de borgerlige partier rammer sagen desuden ned i en ulmende diskussion om, hvor højt den personlige frihed skal vægtes. Siden 2001 er frihedstrangen blevet overskygget af andre hensyn på en lang række felter. Terrorlovgivning med forstærket overvågning og aflytning, indtrængen i private hjem uden dommerkendelse og hemmelige domstole er en ting. Noget andet er en tendens til at regulere menneskers helt private adfærd med forbud mod at gå med lommekniv, indgå arrangerede ægteskaber, at købe alkohol, hvis man er under 18, at forbyde rygning og fratage forældre hjælp, hvis de ikke sender deres børn i skole med en ordentlig madpakke og så videre.

I den række af indgreb i denpersonlige frihed, som alle sammen er begrundet i andre og fine hensyn, er forbud mod en bestemt type klædedragt kronen på værket. Forslaget opfattes af mange fornuftigt tænkende borgerlige som samfundets ultimative indtrængen i privatsfæren. Derfor ramte det også hårdt, da formand for politiforbundet tidligere på ugen advarede mod et forbud ud fra de politimæssige besværligheder og den konfrontation, der måtte opstå, når betjente skal ud og arrestere eller uddele bøder til de burkaklædte - ikke rare billeder at fremmane for liberale og konservative, som grundlæggende holder af retsstaten.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Man taler om indgreb i den personlige frihed, som et forbud er, men baggrunder for indgrebet beror ikke på grundloven, men er religiøst bestemt. DF har længe og uden den store modstand rejst forslaget om at afskaffe blasfemiparagraffen, der blev indført i 38 af hensyn til overgreb på jøder (nærmest i Flensburg). Loven kunne måske i dag beskytte muslimer, men DF m.fl. bruger i stedet for først tørklædet og siden burkaen i et kristent angreb på muslimer. De religiøse har atter sat en dagsorden, som vi andre og grundloven trækkes ind i. Uden den ville burkaen hurtigt gå af mode.

Bent Winther :

." ... liberale og konservative, som grundlæggende holder af retsstaten."

Ja, dem hører vi godt nok ikke meget til for tiden. De er vist stadigvæk på sommerferie...

Så er det den tid på året igen, hvor muslimer skal portrætteres som samfundets største trussel. Den økonomiske krise raser, arbejdsløsheden er i massiv vækst, bandekrigen – med et utal af uskyldige dødsofre som følge – er fortsat uafsluttet, kokain oversvømmer landet1, men den danske befolkning skal ikke miste fokus. Fjenden og faren er muslimerne. Det er den tydelige udmelding fra de konservatives formand og landets vicestatsminister. Og dermed bruges endnu engang den kendte opskrift på at fiske efter billige stemmer i et i forvejen forgiftet samfund.

Vicestatsministeren fastslår med syv tommersøm i en artikel i Ekstra Bladet hvori muslimernes forbrydelse bla. består. Det kan godt være at de virker som flinke arbejdskollegaer, men når de kommer hjem fra en hård arbejdsdag, så ser de arabisk eller pakistansk tv2 * gys *. Det er åbenbart skadeligt for integrationen (eller assimilationen som nogle politikere utilsløret erkender), at muslimerne ikke tænder for de statslige propaganda-kanaler som DR og TV2. Pudsigt nok har den statskontrollerede radiokanal P1 fornyeligt sendt sentimentale indslag om danskere i Argentina ,som har bevaret det danske sprog og danske traditioner, og som sågar har deres egen danske radiokanal. Ingen harme over det!? Hykleriet fra den kvindelige udgave af Mussolini er til at væmmes over.

Men hykleriet stopper ikke her, men gennemsyrer nærmest alle udmeldinger og al lovgivning, som har til sigte at ramme muslimerne. For at tage et andet eksempel, så føres der statslig klapjagt på muslimer som sender deres børn på såkaldte genopdragelsesrejser i udlandet. Som det fremgår af den statslige hjemmeside ”Ny i Danmark”, så skal kommunerne underrette Udlændingeservice (jeg havde nær sagt Gestapo) hvis de får kendskab til eller blot begrundet mistanke om at et barn har været sendt på genopdragelsesrejser eller andet længerevarende ophold i udlandet3. Men at udlandsdanskere i stor stil sender deres børn på kostskoler i Danmark, for at børnene holder fast i deres danske rødder4, vækker tilsyneladende ingen bekymring hos de danske politikere eller myndigheder. Det er – vi må gerne, i må ikke – politikken som stortrives i Danmark. Og så er der vel ingen tilbage i Danmark , der stadig køber den om, at man var i Irak for angiveligt at hjælpe irakerne. Dem som man med vold og magt tvangsdeporterer for tiden, sendte man sin hær ud i sin tid for med vold og magt at ”hjælpe”. Er det så nu at de tvangsdeporterede irakiske flygtninge skal sige: ”Tak for hjælpen?”

Men tilbage til sagens kerne, som er det nye konservative udspil, der skal (tvangs)integrere muslimerne i danske demokratiske værdier. Det indbefatter burkaforbud, tvangsundervisning af muslimer på højskoler, skærpet overvågning af friskoler (læs lige den igen) og såmænd også obligatorisk undervisning i demokratisk medborgerskab fra 1. til 10. klasse.

Begrundelsen for den stalinistiske kurs og trusselsmetoden er angiveligt at muslimen undergraver demokratiske værdier. Men det kan være lidt svært at følge dette ræsonnementet, når nu de danske politikere selv klarer opgaven ret fint på egen hånd. Man postulerer demokratisk frisind og frihed, men med antiterrorlovpakker og forfølgelsespolitik er man ikke langt fra – hvis man da ikke for længst har overgået – kommunisternes forsøg på sindelagskontrol under østblokkens rædselsregimer eller Orwells værste fantasier/fremskrivninger.

Fra børnehaver til folkeskoler, skal unge i alle aldre omskoles(læs: hjernevaskes) til at agte de demokratiske værdier om frihed højt!?! Og det skal ske med overvågning og sindelagskontrol. Så er vi ikke langt fra at børnene skal stå med højre arm strakt, næste gang Førerinden fra det konservative folkeparti aflægger besøg på en (fri?)skole. Hvorfor dette hadudspil mod muslimer og Islam, når nu det danske samfund øjensynligt står over for langt større udfordringer, som vidtspredt narkomisbrug og massiv arbejdsløshed og lign.? Hvad tilsigter den selviscenesatte og efterhånden patetiske offerrolle, som demokratiske politikere så ofte lægger for dagen? Umiddelbart synes udspillet at realisere følgende punkter:

Som allerede nævnt, er det relativt uproblematisk at give muslimen skylden for alverdens ulykker, for at høste billige point i dagens Danmark. Det er faktisk efterhånden ventet at de politiske partier fra højre til venstre kommer med fascistiske udspil i relation til muslimen, når de vil bortlede opmærksomheden fra langt alvorligere sager, eller vil fiske efter stemmer for at øge, bevare og for nogens vedkommende at gendanne sin indflydelse.

For det andet er det vigtigt at holde danskerne i frygtens jerngreb, ved demagogiske udmeldinger om militante muslimer, som angiveligt vil skade Danmark, når man nu har sendt sin hær på kolonialistiske projekter i b.la. Afghanistan og tidligere i Irak. Det hjælper selvsagt med skræmmekampagner om at muslimer med magt vil overtage Danmark, når man nu har sønderbombet et af verdens fattigste lande, og netop selv overtaget landet med vold og magt.

Det er ligeledes vigtigt at de danske borgere ikke begynder at miste tillid til det kapitalistiske sekulære system, som har forårsaget massiv økonomisk nedsmeltning og arbejdsløshed i de vestlige samfund. Mister borgerne først tillid til demokratiet og kapitalismen, står Islam tilbage som det eneste samfundsalternativ med kommunismens kollaps. Så man spiller på frygten og maler fanden på væggen, for at borgerne ikke har overskud til at overveje alternative samfundsindretninger, når nu den liberale samfundsmodel har fejlet så fælt.

Til sidst må det understreges at man må være ualmindelig naiv, hvis man tror at man med en politisk diskurs som indbefatter tvang og frygt kan underkue muslimerne. Tværtimod vokser muslimernes selvbevidsthed og søgen mod de islamiske rødder særdeles godt under alle utænkelige forhold. Det kan det, alene i kraft af Islams sande grundlag og dets rationelle doktriner.

Og det er vigtigt at populistiske vestlige politikere forstår, at man måske kan komme langt med skræmmekampagner, løgne og fordrejninger. Men det vil altid have en øvre grænse. For selvom løgnen løber stærkt, vil den altid blive indhentet af sandheden, som et gammelt ordsprog så rigtigt udtrykker det. Og før eller siden vil de vestlige befolkninger indse, at de er blevet ført bag lyset ved brug af frygt og fordrejninger. Hvis ikke i dag, så i morgen…

Man kunne læse om kokain som oversvømmer Danmark i en artikel med titlen ”Advarsel om øget misbrug af kokain”, i Jyllands Posten, d. 15/8-2009.

Man kunne læse om muslimernes uhyggelige tv-vaner i en artikel med titlen ”Lene: Militante muslimer truer de danske værdier” i Ekstra Bladet dateret d. 16/8-2009.

Man kan læse om forfølgelsen af muslimer som vil opdrage deres børn i udlandet på den statslige hjemmeside www.nyidanmark.dk. Det fulde link er:

http://www.nyidanmark.dk/da-dk/Info_til/medarbejdere_i_kommuner/mistanke...

Man kunne læse om udlandsdanskeres ønske om at genopdrage deres børn med danske værdier i en artikel i Politiken med titlen ”Danske børn sendes på genopdragelse”, dateret d. 10/5-2007.