Leder

Hvem skal fyres?

Debat
4. august 2009

»Lars Løkke Rasmussen skal træde i karakter og vise, hvem der sidder forrest i bussen.«

- Pia Kjærsgaard (DF)

»Pia Kjærsgaard skal ikke så tvivl om lederevnerne hos Lars Løkke Rasmussen. Han er en fremragende leder.«

- Henriette Kjær (K)

Dansk Folkeparti har sat integrationsminister Birthe Rønn Hornbech (V), kulturminister Carina Christensen (K) og sundhedsminister Jakob Axel Nielsen (K) på affyringsrampen til en kommende ministerrokade. De duer ikke. Og skulle Løkke Rasmussen have mod på mere omfattende udskiftninger, så kunne statsministeren passende tage udviklingsminister Ulla Tørnæs (V) og forskningsminister Helge Sander (V) med. Det er på tide, at den nye statsminister træder i karakter og viser, hvem der bestemmer, mener Pia Kjærsgaard. Regeringens støtteparti bobler af selvtillid forud for partiets sommergruppemøde, som indledes i dag blandt bølgende kornmarker i kernelandet på herregården Nørre Vosborg i Vestjylland. Sommeren har været god, for DF. Der har været tørklæder i Hjemmeværnet til debat, og en fræk 11-årig dreng har skrevet en grim sang om Morten Messerschmidt, og så fik partiet mulighed for at rejse et krav om mere anstændighed, om at unge skal rejse sig op for de ældre i bussen og den slags.

I månedsvis har politiske kommentatorer skrevet og sagt, at der er en stor regeringsrokade på vej, når først klimatopmødet i december er overstået. Når så mange erfarne iagttagere i analytisk form fastslår det som næsten et faktum, at Løkke Rasmussen vil foretage en større udskiftning på sit hold, så er det som regel, fordi spekulationerne stammer fra regeringens egne korridorer. Regeringstoppen vil altså gerne have det budskab ud uden selv at kunne lægge navn til, at der er en rokade af anselig størrelse på vej. Løkke Rasmussen skal sætte sit eget hold og træde i karakter med det politiske projekt, som han vil gå til valg på næste gang, lyder ræsonnementet. Men er det rigtigt? Eller er rygtet om en stor rokade blot plantet for at lukke af for kritikken af Løkke Rasmussen som Fogh Rasmussens simple vikar. Mange havde forventet, at den nye statsminister ville benytte overtagelsen af regeringsledelsen til at markere en fornyelse, en ny begyndelse, en ny dagsorden for et nyt borgerligt projekt. I stedet satte Løkke Rasmussen sig til at administrere sin forgængers politik ned til mindste detalje. Men ro på. Fornyelsen og den store rokade er på vej, forlyder det.

Og her er det så, at DF kommer ind i billedet - støttepartiet vil have nye ministre, men nødigt en ny politik. Men hvis ikke Løkke skulle rokere rundt for at markere en ny kurs, så er der vel mest tale om sminke - nye mannequiner til at sælge de samme tekstiler. Løkke Rasmussen kan, som Folketinget er sammensat, ikke foretage sig ret meget, uden at trojkaen i toppen af DF har nikket accepterende. Det skulle da lige være at skifte ministre ud - en statsministers suveræne ret og beslutning. Men også her ønsker Pia Kjærsgaard at have en finger med i spillet. Hun har nu set sig sur på et håndfuld af dem, som må lade livet. I virkeligheden så DF helst, at alt var ved det gamle. I flere interview skoser hun dem, der kræver ny kurs. Der er ikke noget i vejen med den retning, som VKO har fulgt siden 2001, fremhæver hun. I gårsdagens Politiken vil hun ikke høre tale om, at mere fritvalg i den offentlige sektor skulle være den nye værdikamp, som finansminister Claus Hjort Frederiksen (V) har påpeget. »Det er jo ikke bæredygtigt,« siger hun til avisen, og til Berlingske Tidende opfordrer DF-lederen statsministeren til at skrue ned for ambitionerne om en omfattende klimaaftale på topmødet til december. I stedet skal Løkke Rasmussen koncentrere sig om de borgernære sager og om at styre Danmark og undgå alt den slinger. Især er Pia Kjærsgaard fortørnet over, at det ikke i foråret lykkedes at smide SF ud af forsvarsforhandlingerne.

De konservatives politiske ordfører Henriette Kjær greb i går chancen til køligt at løfte pegefingeren og udstille DF som dem, der nu splitter det borgerlige samarbejde. Nu er det tid til at holde sammen og ikke stille spørgsmålstegn ved statsministerens lederevner, sagde K-ordføreren til TV 2/News. Men den slags preller helt af på DF-toppen. Det handler ikke om fine fornemmelser, men om, hvem der bestemmer. For statsministeren er den opblussede diskussion om hans ministerhold ubehagelig og kan blive svær at styre. For det første gør det ikke ministergerningen nemmere, når man har en fyringstrussel hængende over hovedet. For det andet er det ikke rart, at det nu er DF, der sætter navne på de ministre, der skal ud. Det kunne let komme til at se ud som om, at det er Pia Kjærsgaard, der er den egentlige statsminister. Meldingen fra Nørre Vosborg i dag og i morgen er klar og magtfuld: Nu må Løkke gribe magten og følge den retning, som regeringen har fulgt siden 2001, og hvis ikke, så skal Pia Kjærsgaard nok gøre det.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

"Hvem skal fyres i regeringen" ?

Er det i virkeligheden ikke bare at starte fra en ende af...

Dorte Sørensen

Det kan være at Svend Aukens død kan sætte et kæp i hjulet på Pia Kjærsgaards klimanedjustering.
Fx skriver Berlingske i deres Nekrolog: Hjertet sad til venstre
” Fra 1993-2001 byggede Svend Auken et kraftfuldt Miljøministerium op og var ikke mindst bannerfører for en øget satsning på vedvarende energi med vindmøller. Den vel nok største symbolske sejr på miljøområdet fik Svend Auken præcis syv år efter, at han forlod sit elskede ministerium. På Venstres landsmøde i efteråret indrømmede daværende statsminsiter Anders Fogh Rasmussen, at det var en ‘fejl’, at Venstre havde været ‘fodslæbende’ på miljøområdet. Den borgerlige regering skulle have fortsat i Aukens grønne fodspor, lød den inddirekte erkendelse."

Inger Sundsvald

Det er altid lidt foruroligende, når man er enig med Pia Kjærsgaard. Men ret skal være ret, de nævnte ministre ville være en god begyndelse.

Det er jo ikke sikkert at Lars Løkke er lige så stædig som Fogh - så kritik af en minister er det samme som at sidde ekstra fast på taburetten.

Men rart bliver det ikke, når det viser sig, hvem det er der bestemmer navnene på ministrene, og demonstrerer hvem der bestemmer i Danmark. Som statsminister p.t. skal man saftsuseme have en høj tolerancetærskel for ydmygelser.

Dorte Sørensen

Inger Sundsvald
Hvis jeg skulle fyre en så ville det være Inger Støjberg og hurtigst muligt ændre regeringens beskæftigelsespolitik . Jeg kan simpel hen ikke tage hende alvorligt efter hendes optræden som Fogh Rasmussens komiske Ali.

Inger Sundsvald

Dorte Sørensen

Du har ret. Hun ville også være mit første valg. Men sådan har jeg generelt haft det med arbejdsministre, især efter 2001, men faktisk også før. Inger Støjberg er dog i særklasse.

Fru Støjberg er politiker der degenererer politik til polemik.

Komisk, hmmm. Nærmere tragisk komisk.

Særklasse, så absolut.

Tages alvorligt, NO WAY!