Leder

Kinas OL-harmoni

Debat
4. august 2009

Det er et år siden OL løb af stablen i Beijing. Hvad består den olympiske arv af i dag? De trafikregler, som begrænsede antallet af biler på gaden, er fortsat i kraft. De imponerende stadioner står stadig. Og så er der jo minderne om fyrværkeriet.

Men hvis det er en tilfredsstillende OL-effekt, så har målet godt nok været sat lavt.

OL skulle have været meget mere end det. Det skulle indfri håb om et friere Kina. Regeringen selv lovede menneskerettighedsforbedringer. Arrestationen sidste uge af borgerrettighedsaktivisten og juraprofessoren Xu Zhiyong viser imidlertid, at ikke meget er ændret – specielt da det ikke er et enestående tilfælde.

Adskillige aktivister, advokater og intellektuelle er blevet arresteret, dømt eller simpelthen ’blevet forsvundet’ siden OL.

Kinas ledere taler om skabelsen af et harmonisk samfund – og et uafhængigt juridisk system og et land bygget med lov, siger de, er en nødvendighed for at opnå det.

Det var lige præcis det, Xu Zhiyong, og andre jagede advokater, arbejdede for. Xu gav gratis juridisk hjælp til de mest udsatte, oftest ofre for magtmisbruget, som et-partisystemet har fremavlet. Han har aldrig åbent undermineret kommunistpartiets magt, men har forsøgt at styrke rettighederne ved hjælp af lovgivningen – den som Kinas ledere selv har forfattet.

Ved at arrestere Xu vender Beijing sine egne ord ryggen, og konklusionen må være, at kommunistpartiet ikke oprigtigt ønsker at lade sin uindskrænkede magt tøjle af loven.

Jo, samfundet er i fremgang, kineserne har flere penge, og de bestemmer mere over deres eget liv. Flere tør åbent lufte deres utilfredshed, specielt på internettet, over ulige fordeling af velstanden, korruption og manglende rettigheder.

Men det livligere civilsamfund fører til stadig større sammenstød med regeringen, som vil udvikle Kina, men på egne præmisser og i eget tempo. Det manifesterer sig ved anholdelserne af borgerrettighedsforkæmperne, der presser regeringen, forsøget på at kontrollere internettet, der tilbyder alternativer til regeringens version, og tvangslukninger af ngo’er, som i regeringens optik eroderer dens magt.

Mange kinesere er begejstrede over landets økonomiske udvikling. Men de er også klar over, at der fortsat er problemer. De har brug for en mulighed for at lufte deres klager. Beijings harmoni opnås ikke, hvis staten bliver ved med at bruge magt og trusler for at dæmme op for kritikken.

Kina spiller en stadig større rolle på verdensscenen. Og OL sidste år gav partiet en ordentlig selvtillidsindsprøjtning. I stedet for at virke som et styre, der er ræd for sin egen befolkning, burde det nu turde åbne op for debatten, så klager kan blive løst på en fair og gennemsigtig måde i stedet for at blive gemt af vejen.

Med arrestationen af Xu har Kina dog bevæget sig i den forkerte retning. Og længere væk fra de fine OL-løfter.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Martin Gøttske:

”Men hvis det er en tilfredsstillende OL-effekt, så har målet godt nok været sat lavt.”

De Olympiske Lege er mig bekendt en begivenhed der drejer sig om sport. Det handler om at sejle i kano, kaste med spyd og støde med kugler. Ikke om at støbe politiske kugler…

Martin Gøttske

Hej Per Thomsen

Det kan da godt vaere, OL burde vaere en apolitisk begivenhed, der kun har med sport at goere. Men det har da vist sig gang paa gang, at det ikke er tilfaeldet.
I Kinas tilfaelde lagde regeringen ikke skjul paa, at OL var et fantastisk politisk vaerktoej til at faa styrket kommunistpartiets legitimitet i befolkningens oejne.
Og Beijing lagde selv op til, at Legene skulle aendre Kina politisk, da diverse politikere, for at oege Beijings chancer for at faa tildelt OL, bl.a. sagde:
- "ved at lade Beijing vaere vaert for Legene vil I hjaelpe til med udviklingen af menneskerettighederne."
- "ved at vaere vaert for Legene, vil samfundsfremskridtene og den oekonomiske udvikling i Kina bevaege sig fremad, og det vil Kinas menneskerettighedssituation ogsaa."
- "vi vil give medierne fuldstaendig frihed til at rapportere, naar de kommer til Kina... vi har tiltro til, at Legene i Kina ikke kun vil promovere vores oekonomi, men ogsaa styrke de sociale forhold, inklusiv uddannelse, sundhed og menneskerettigheder."

Martin Goettske