Mystiske mænd

Debat
21. august 2009

»Det kan godt være, at irakerne er vant til den slags mangel på retssikkerhed hjemmefra, men når de kommer til Danmark, bør vi vel holde fast vore egne principper.«

Professor Eva Smith, Københavns Universitet

Hvem er de – disse irakiske forhørsledere, som er kommet til Danmark for angiveligt at hjælpe til med at fastslå 34 afviste asylansøgeres identitet? Rigspolitiet nægter at afsløre, hvem de er, hvilke irakiske myndigheder de repræsenterer – om nogen overhovedet – hvor stor delegationen er, og hvilke beføjelser, de har på dansk grund over for de fængslede asylansøgere. Er det efterretningsofficerer? Er det professionelle forhørsledere fra den irakiske regering? Eller er det blot en flok brutale gorillaer, der har fået til opgave at skræmme irakerne fra vid og sans? Det ved vi ikke, for det holdes skjult, og det er end ikke muligt at få oplyst, hvorfor mændenes identitet er hemmelig. I lyset af, hvordan irakernes asylsager i årevis er blevet forkludret og forhalet, kan det undre, at man på tærsklen til den endelige udvisning med magt lukker af for oplysninger om, hvordan disse ulykkelige mennesker bliver behandlet.

Det, vi til gengæld ved, er, at irakerne er blevet afhørt af de ukendte irakiske mænd, og at delegationen har forlangt, at det sker uden, at asylansøgerne har en bisidder til stede. Det skal være face to face uden forstyrrende indblanding. Uvist af hvilken årsag har Rigspolitiet valgt at følge kravet. Gør hvad I vil, bare I tager dem med ud af landet, tyder budskabet på at være. Ifølge interviews, som Information har foretaget med irakerne i fængslet, så føler de sig truet af de irakiske forhørsfolk, der blandt andet skulle have sat dem fængselsstraffe hjemme i Irak i udsigt, hvis de ikke samarbejder. Troværdigheden af den kritik er imidlertid ikke længere til at afgøre, da irakerne er blevet sat i en position, hvor ingen bisiddere har mulighed for at udtale sig om sagen. Hos juridiske eksperter ryster man på hovedet over afslaget på bisidder eller advokat til irakerne. Lektor Kim U. Kjær sagde til avisen i går: »Vi taler ikke om, at Rigspolitiet er på kant med loven eller den slags uldne juridiske formuleringer. Det her er simpelthen lodret ulovligt.« Hemmlighedskræmmeriet og de manglende bisiddere er ikke blot uforståeligt, det danner også grobund for myter i en sag, som i forvejen er omgærdet af mange stærke følelser og intens politisk uenighed.

Efter stort pres fra DF har en hærskare af embedsmænd i Integrations- og Udenrigsministeriet i snart et par år arbejdet insensivt på at få først en aftale med de irakiske myndigheder på plads og derefter at få den eksekveret. Invitationen af den mystiske delegation er blot det seneste desperate middel til at opfylde løftet til Pia Kjærsgaard. Overskriften på bestræbelserne er, at nu skal de hjem, koste hvad det vil, og ryger der et par retsprincipper i svinget så kan de jo bare klage, som Birthe Rønn Hornbech siger.

De afviste irakere

Seneste artikler

 • Enl. og R: Et umenneskeligt system

  10. april 2010
  Myndighedernes behandling af 72-årige Hassan Gardi viser, at loven bliver brugt til at forhindre asylansøgere i at få hjælp, mener Enhedslisten og De Radikale
 • Så fik dement iraker lov at blive

  10. april 2010
  Integrationsministeriet afviste at få foretaget en hjernescanning af den svært demente 72-årige irakiske asylansøger Hassan Gardi, og Rigspolitiet fængslede ham. Efter læger udenom ministeriet foretog scanningen, har han nu - efter års ventetid - fået humanitær opholdstilladelse
 • De er flygtninge i deres eget land

  25. januar 2010
  Vinterkulden har lagt sig over Qalawa-flygtningelejren i Kurdistan. Her lever en lille del af de mange internt fordrevne irakere fra Kirkuk
Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Inger Sundsvald

Efter nu i mange år at have råbt op og advaret imod at indføre ”muslimske” tilstande og love i Danmark, accepterer DF nu selv, at disse anonyme irakiske embedsmænd dikterer hvordan tingene skal foregå i Danmark.

Må jeg snart bede om mine himmelblå?

Niels G Madsen

Ikke kun DF accepterer denne hemmelige "rets"-pleje, også V og K accepterer det tilsyneladende! Det er ganske enkelt uhyggeligt. Hvordan kan man på nogen måde godkende at annonyme personer fra en ukendt tjeneste kan få lov til at afhøre disse mennesker, endda uden at de kan få juridisk bistand?

Konklutionen må være, at ingen længere kan føle sig sikker mod overgreb fra myndighederne i Danmark. Myndighederne kan nu til en hver tid overlade borgerne til vilkårlige overgreb fra andre landes hemmelige tjenester. At man så måske kan klage bagefter er godtnok en ringe trøst for den der er havnet i en fangelejr et sted i udlandet.

Er Guantanamo agtige lejre og statssanktionerede hemmelige forsvindinger, det næste vi skal til at instille os på, eller er det måske allerede tilfældet i DK?