Leder

Det uvirkelige Danmark

Debat
14. august 2009

»Dette er ikke om love og paragraffer. Dette er ikke om nævn fyldt med embedsmænd. Dette er ikke om tvangstraktater mellem regeringer. Dette er ikke om rivalisering mellem partier. Dette er ikke om, at nogle er gode eller onde. Dette er om at sætte mennesket først og vise barmhjertighed.«

Svend Auken ved demonstration for de afviste irakiske asylansøgere, 18. juni 2009

Sådan lød Svend Aukens ord ved hans sidste større offentlige fremtræden. Den forblæste junieftermiddag på Københavns Rådhusplads påhørte en bevæget tusindtallig skare Aukens appel: »Mister vi evnen til at inde bag den fremmede fremtoning at genkende os selv som fædre, mødre, søs­ken­de, børn, så har vi sat vores medmenneskelighed og medfølelse over styr. Så har vi udtørret de dybeste kilder i vores sind.«

De ord fra den sygdomsmærkede, høje ranglede mand fik flere af de tilstedeværende til at briste i gråd. En følelse af samhørighed bredte sig blandt de fremmødte, der ikke bare var det grå protestsegment, men af mange aldre, også ganske unge. Folk af anden etnisk herkomst var synlige, men pæredanskere fyldte mest. Den eftermiddag på Rådhuspladsen var et Danmarks-billede. Det virkelige eller det uvirkelige?

I går nat udrullede sig i Brorsons Kirke på Københavns Nørrebro et andet Danmarks-billede. Det virkelige eller det uvirkelige? Politifolk trængte ind i kirken for at rydde den for asylsøgende irakere. Voldeligheden fremgår af reportagen i dagens avis: Udenfor kirken prygler betjente med stave løs på demonstranter, der er kommet til for at støtte irakerne. Især en siddende ung kvinde får en forfærdende brutal behandling, som er dokumenteret i videoptagelser. Inde fra kirken giver præst Per Ramsdal denne skildring: »Irakerne er løbet hen i kirkerummet og har forsamlet sig under den korsfæstede Jesus. Politiet bærer hjelme og knipler. Det er en skammens dag for Danmark. Kirken er ikke længere noget helligt sted.«

At sognepræsten vover at forsvare de nødstedte irakere, udløser på Berlingske Tidendes hjemmeside i går Dansk Folkepartis reflekskrav om censur og tugt. Partiets retsordfører, formanden for Folketingets retsudvalg, Peter Skaarup, siger truende: »Præsten spiller en uheldig rolle her. Det er ikke hans opgave at skælde ud på politiet.«

Peter Skaarup løfter også sløret for de politiske tilskyndelser bag politiaktionen:

»Det er ikke nogen hemmelighed, at vi fra dag ét har presset på for, at den her sag blev afklaret og Brorsons Kirke ryddet.«

Grotesk, at politiaktionen kommer samtidig med, at den irakiske regering endnu en gang skaber usikkerhed om sin vilje til at efterleve den ’aftale’, som den danske regering mener at have indgået. På sin officielle hjemmeside erklærer premierminister Nuri al-Maliki: »Vi har meddelt, at vi afviser at tage imod én eneste af dem, hvis personen bliver tvangshjemsendt til os.«

Denne afvisning kaster ynkelighed over integrationsminister Birthe Rønn Hornbechs belæring om, at irakerne jo bare kunne have rettet sig efter de breve, som hendes ministerium har sendt dem om, at de ifølge en aftale ville blive tvangsudsendt, og derfor lige så godt frivilligt kunne melde sig til myndighederne, så de kunne »få indflydelse på deres udsendelse« – som Rønn i går i en mail forkyndte over for forespørgende medier.

Selv om Iraks regering skulle ende med at give efter for dansk pres og modtage flygtningene, henstår spørgsmålet: Risikerer de liv og helbred? Det mener flygtningene selv. Det er derfor, de udholder deres rædselsfulde år i Danmark. FN og en række uafhængige organisationer deler frygten for deres sikkerhed. De danske myndigheder, der erklærer fred og ingen fare i flygtningenes hjemområder, har ikke selv turdet besigtige dem.

Tidligere statsminister Poul Nyrup Rasmussen synes at have overtaget Svend Aukens rolle som revseren af Socialdemokraternes VKO-lamme­­haledikken. Nyrup erklærede i går om kirkerydningen: »Jeg er dybt rystet over den kynisme, som synes at have sat sig fast i det danske samfund. Vi har overskredet grænsen for almindelig menneskelighed og anstændighed.«

Denne erklæring vil givetvis nedkalde samme hånsord over Nyrup, som Svend Auken fik for sin appel om medmenneskelighed: Sådan blødsødenhed indgiver de afviste flygtninge håb om at kunne blive – i stedet for, at de indser det håbløse i deres situation og forføjer sig bort.

Dertil er det kommet, at det er en politisk synd at give ulykkelige mennesker et håb. Et håb om, at Danmark trods alt regeres af en medmenneskelighed, der er villig til at give humanitært asyl. Viser Danmark ikke en sådan menneskelighed, er det tegn på, at vi – med Svend Aukens ord – »har udtørret de dybeste kilder i vores sind«.

Serie

De afviste irakere

Seneste artikler

 • Enl. og R: Et umenneskeligt system

  10. april 2010
  Myndighedernes behandling af 72-årige Hassan Gardi viser, at loven bliver brugt til at forhindre asylansøgere i at få hjælp, mener Enhedslisten og De Radikale
 • Så fik dement iraker lov at blive

  10. april 2010
  Integrationsministeriet afviste at få foretaget en hjernescanning af den svært demente 72-årige irakiske asylansøger Hassan Gardi, og Rigspolitiet fængslede ham. Efter læger udenom ministeriet foretog scanningen, har han nu - efter års ventetid - fået humanitær opholdstilladelse
 • De er flygtninge i deres eget land

  25. januar 2010
  Vinterkulden har lagt sig over Qalawa-flygtningelejren i Kurdistan. Her lever en lille del af de mange internt fordrevne irakere fra Kirkuk
Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Det allermest uhyggelige er at de fattigste i Irak, som vore asylansøgere er i blandt hvis de bliver sendt ud, må stjæle og prostituere sig for at overleve. I skjul mange gange, uden slægtninge og måske i en hel anden region de kom fra oprindeligt, - uden at myndighederne gider at interessere sig for dette aspekt af sagen.

Der er mange gode grunde til at give humanitært ophold, som jeg ikke skal remse op her.

Allermest ser det ud til at vi skal opgive, men det gør vi ikke, - for det drejer sig om liv og død for nogle mennesker hvis sager er blevet fejlagtigt behandlet lige fra start af p.gr.a. en uanstændig og mangelfuld udlændingelov, - og et flygtningenævn der ikke er et demokrati værdigt!

Lasse Wörner

"Det allermest uhyggelige er at de fattigste i Irak, som vore asylansøgere er i blandt..."

Jeg troede ellers de fattige irakiske flygtninge, flygtede til Syrien og andre nabolande, en flybillet fra Irak til Kastrup løber nemt op 6.000-7.000 Kr.

Lasse, du tror måske de får en sæk penge med til Irak til at bygge et nyt hjem op for..
Hvis folk har solgt alt hvad de ejer og har for at kunne flygte engang for flere år siden og familie og venner er spredt for alle vinde, fattige, invaliderede, døde osv. Så er de blandt de allerfattigste hvis de bliver sendt til Irak.

Men du ved det jo godt selv! Du vil bare hellere have nogle helt nye flygtninge fra en syrisk flygtningelejr der ikke kan tale dansk eller kender tild et danske samfund overhovedet, så vi kan begynde forfra med et nyt hold vi kan mishandle!

Søren Kristensen

Tænk, hvis det var Helle Thorning der havde sagt det Svend Auken sagde: "Dette er ikke om...

Alfred Andersen

@Søren Kristensen

Hvis Thorning havde sagt det som Auken sagde, ville hun være endnu længere væk fra statsministerkontoret end hun allerede er.