Leder

Kgl. brandfare: Prins leger med ild

Debat
16. september 2009

GNISTER FRA den olympiske fakkel truer Kongehuset. Kronprins Frederik er fyr og flamme for at blive kåret som medlem af IOC - Den Internationale Olympiske Komité. Hans ambitioner nås, når IOC mødes i København i første uge af oktober.

Kåringen sætter Frederik i et brændpunkt, som hans stilling gør uoverskueligt farligt. Hans formaning om at holde politik adskilt fra international eliteidræt er hjerteskærende naiv. Her er en gætteleg for kronprinser: Når Kina var opsat på at huse sommer-OL 2008, skyldtes det ønsket om: A: At fremme den globale folkesundhed? B: At hylde ungdommens kropsdyrkelse? C: Andet?

AT FREDERIK er politisk troskyldig, har han bekræftet ved udtalelser om, at menneskerettigheder har fået bedre vilkår i Kina efter De Olympiske Lege. »Det er i hvert fald den opfattelse, jeg har fået gennem medierne,« erklærede kronprinsen til B.T. Disse medier må være kontrolleret af Kinas diktatur. Alle andre melder om forværring.

I sin aktuelle bog Frederik og flammen beskriver sportsjournalisten Lars Jørgensen, hvorledes kronprinsen lige siden 1995 har været tiltrukket af IOC. På sin vis en forståelig dragning, for her kan prinsen udleve sin sportsinteresse og finde begrundelse for global rejsevirksomhed og omgang med blåt blod og jetset.

Problemet er alt det, som Frederik kan brænde sig på: Storpolitiske magtspil, korrumperende pengesummer, halvhjertet indsats mod doping - plus snyd, afpresning og bestikkelse i IOC og blandt OL-dommere og -deltagere.

Da kronprinsens IOC-planer blev afsløret i 1998, var holdningen i SR-regeringen og i Folketinget afvisende. Den daværende konservative idrætspolitiske ordfører, Brian Mikkelsen, sagde:

»Kronprins Frederik skal ikke fedtes ind i politisk betændte afgørelser.«

HELDIGT FOR Frederik, at hans planer den gang blev forpurret. Kort efter slog den skandale ud i lys lue, at Salt Lake City havde bestukket IOC-medlemmer for at få 2002-vinter-OL.

Ironisk nok er den samme skandale nu begrundelsen for, at VK-regeringen har godkendt kronprinsens IOC-kandidatur. Hvordan det? Jo, angiveligt har IOC efterfølgende gennemført et brand-sikringsarbejde, der gør komiteen risikofri for kronprinsen. I Folketinget erklærede Brian Mikkelsen som kulturminister i 2006:

»Mine tidligere mere skeptiske udtalelser om kronprinsens mulige IOC-kandidatur er forældede. De blev fremsat på et tidspunkt, hvor IOC var plaget af økonomiske skandaler. Men IOC har gennemført væsentlige interne reformer, og jeg har i dag ingen betænkeligheder ved at støtte kronprinsens kandidatur.«

De 'reformer' er - som Lars Jørgensen dokumenterer i sin bog - mest kosmetiske. Af IOC's nu siddende 107 medlemmer og 24 æresmedlemmer var de 72 procent også siddende før skandalen. Kun seks belastede medlemmer blev ekskluderet, og fire gik selv. Det nuværende danske medlem, Kai Holm, indrømmer: »De store fisk gik fri.«

De, der er kommet til efter skandalen, er ej heller de fødte fornyere. Som en af sine sidste embedshandlinger som IOC's præsident fik den gamle Franco-fascist Juan Antonio Samaranch på et Moskva-møde i 2001 udnævnt sin egen søn, Juan Antonio junior, til nyt komitémedlem.

FORBRYDERISK sindelag synes at være fællesnævner for et større antal af IOC's nuværende medlemmer. Siden komiteen angiveligt har forbedret sig efter år 2001, har 11 komitémedlemmer været tiltalt i sager om økonomisk kriminalitet. Nogle af skikkelserne i IOC er så skumle, at den danske offentlighed ville forfærdes over at høre, at kronprinsen havde dem som frokostgæster. Og nu skal han altså sidde i loge med dem ...

Den tidligere IOC-vicepræsident, canadieren Dick Pound, der forestod arbejdet med 'reformerne', siger til Lars Jørgensen, at de »ikke har betydet meget«, og at mange af dem »kun blev vedtaget for et syns skyld for at tilfredsstille kritikere«.

Ubegribeligt, at Brian Mikkelsen i Folketinget har erklæret: »Jeg tror, at kronprinsen vil kunne bidrage til en proces, som vil kunne betyde mere demokrati og åbenhed i IOC.«

Hvordan skal en mand, hvis kvalifikation til embedet er hans fødsel, kunne bidrage til demokrati?

Og åbenhed? Hvad kan der forventes af en prins, der er sky, kejtet og fjendtlig over for medier?

Megen afskærmning mod de olympiske flammers fare er der næppe i den embedsmands-støttegruppe, som regeringen i et forsinket anfald af betænkelighed har udstyret Frederik med.

Charmen ved Kongehuset har været, at det fremstod som hævet over den lurvethed, der ofte væver sig om menneskelig virksomhed.

Den status risikerer kronprinsen at futte af. Anti-royalister kan se frem til kronede dage.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

David Rehling:

.”Charmen ved Kongehuset har været, at det fremstod som hævet over den lurvethed, der ofte væver sig om menneskelig virksomhed. Den status risikerer kronprinsen at futte af. Anti-royalister kan se frem til kronede dage.”

Længe leve republikken!

@ Per Thomsen

Jeg har en vis principiel sympati for tanken, men vor herre bevares os fra flere politiske top-figurer.

Leve kongedømmet ... og få så én til at sparke kronprinsen på plads, hvis det virkeligt er nødvendigt.

Heinrich R. Jørgensen

Brian Mikkelsen:
"Mine tidligere mere skeptiske udtalelser om kronprinsens mulige IOC-kandidatur er forældede. De blev fremsat på et tidspunkt, hvor IOC var plaget af økonomiske skandaler. Men IOC har gennemført væsentlige interne reformer, og jeg har i dag ingen betænkeligheder ved at støtte kronprinsens kandidatur."

Hvilken sørgelig deroute Brian Mikkelsen har gennemgået, ifht. hans temmeligt fornuftige betragtninger i 1998. Ak ja.

Ja, hvad skal Frederik dog på den galej. Og så mister vi muligheden for at få en kritisk stemme i det lukkede og udemokratiske IOC. Kai Holm var jo i høj grad en medløber.

Viva la Republica ;-)

Det havde været mere klædeligt, at sende en person med en aktiv olympisk deltagelse i bagagen

Tom W. Petersen

Hvorfra kommer mon den forestilling, at kronprins Frederik skulle være et uskyldigt mælam, der kunne blive tilsmudset af at komme i selskab med de ovenfor beskrevne ledere af IOC?
Og hvor i alverden kommer dog den forestilling fra, at kongehuset fremstår "som hævet over den lurvethed, der ofte væver sig om menneskelig virksomhed"???

Se & Hor. Hans oldefar forsøgte faktisk at lave et statskup.

Heinrich R. Jørgensen

Stig Larsen:
"Hans oldefar forsøgte faktisk at lave et statskup."

Hans morfar gennemførte et statskup. Han fik politikerne til at ændre tronfølgen, så Margrethe kunne blive monark, og siden, at Frederik kunne blive kronprins.

Lad os da håbe, at det kan blive et skridt på vej mod republikken.

Og ligegyldigt hvor megen korruption han så ellers bliver rodet ind i, i IOC, så kommer det ikke til at skade ham en dyt ... hvor mange sorte pletter har hans lillebror f.eks. på sit generalieblad, og hvor meget har det nu lige skadet ham?

"Folket" vil da have deres forpulede royale cirkus, - og det for enhver pris ... klamt!