Leder

Leder: Forbudt bog

Debat
15. september 2009

FOR MENIGMAND KAN det være vanskeligt at se, hvad det er i den tidligere jægersoldat Thomas Rathsacks bog Jæger, der er så kontroversielt, at det er nødvendigt for Forsvarskommandoen at begære et fogedforbud mod forlaget People's Press for at få udgivelsen standset.

Bogen skulle efter planen være udkommet den 24. september. Men den bliver nu sandsynligvis lukket land for den store offentlighed, medmindre man får adgang til bogen via et af de eksemplarer, som elektronisk allerede er tilflydt medier og politikere med henblik på omtale og anmeldelse.

Det er der så til gengæld også rimelig stor mulighed for, idet Information og flere andre dagbladsmedier i løbet af de seneste dage har lagt fyldige uddrag af bogen på deres hjemmesider som dokumentation, i takt med at omtalen af bogen er steget.

Ser man det et øjeblik fra Forsvarskommandoens synsvinkel, kan man godt forstå, at det må være en kilde til irritation, at tidligere ansatte, der underskriver et tavshedsløfte, føler et behov for at underholde resten af landet om deres hemmelige missioner under fremmed himmelstrøg.

Thomas Rathsack beretter i generelle vendinger om Jægerkorpsets aktioner i blandt andet Afghanistan, Irak og Kosovo og afslører - i øvrigt i strid med hvad forsvarsministeren tidligere har sagt - at danske jægersoldater har været langt mere involveret, end man troede.

MEN BORTSET HERFRA er bogen langt fra en afsløring af skyggesider ved det danske militære engagement i Afghanistan. Der er ingen afsløringer af ulovlige fangeudleveringer, forsvundne dokumenter eller tortur.

Tværtimod er det en soldat, der med engagement tegner et billede af sit og sit korps arbejde og indsats. Rathsack tegner langt fra et heroisk eller glorificerende billede af de indsatser, han har deltaget i, men han gør heller ikke det modsatte. Der er tale om en dokumentarisk beretning om et aspekt ved en krigsindsats, som man som befolkning bør have ret til at få indblik i.

Forsvarskommandoen er tydeligvis af en anden mening og har nu begæret et fogedforbud mod forlaget, men ikke mod de aviser, der som nævnt har bragt uddrag fra bogen. Begæringen, der formentlig udmønter i en retssag, er endda indgivet, uden at Forsvarskommandoen har villet konkretisere sine anker over for bogen. Man har brugt det kendte argument om, at bogen kan skade rigets sikkerhed og hensynet til fremmede magter, men man har ikke villet pege på konkrete passager eller afsnit, som man mener er særligt problematiske.

De er også vanskelige at få øje på i en bog, der på ingen måde lader til at indeholde de store afsløringer eller sensationer, og på den baggrund må det betegnes som yderst drastisk at gribe til censur og bogforbud. Især i et land, der åbent kæmper for demokrati og ytringsfrihed i verden.weis

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

En forræder kaller vi ham
tross medaljer I kan gi ham
med samt ros for tapper dåd.

Rudolf Nielsen skrev således om en strejkebryder men kønt er ej heller hvad jægersoldaten Thomas Rathsack har gjort eller hvad Information gør ved at offentliggøre oplysninger, som kan Information er blevet anmodet om IKKE at offentliggøre.

En gang drillede Informationen TYSKERNE ved at offentliggøre alskens krigshemmeligheder. Men tænker Information sig om, når det gælder vor egen sikkerhed eller går Information da fjendens ærinde i ytringsfrihedens navn?

Heinrich R. Jørgensen

Fornuftig leder fra Palle Weis, om en ubetydelig og ufarlig bog, der af besyndelige grunde bliver gjort til genstand for stor opmærksomhed.

Inger Sundsvald

Ikke engang Information kan, med tilbagevirkende kraft, slette en artikel der er bragt for flere dage siden.

Man kunne jo også vende lederens konklusion, der må jo være noget i bogen som krigeriet ikke vil have vi ved, vi har bare ikke opdaget hvad det er.

Heinrich R. Jørgensen

Og omvendt omvendt - nu ved enhver, at der er noget der gerne måtte være forblevet uskrevent...

Inger Sundsvald

Jeg gætter på, at alene den udbredte korruption blandt soldater m.v., samt hunderedningen som implicerede en del mennesker, er så pinlige afsløringer for Forsvaret, at man må finde på ét eller andet.

Heinrich R. Jørgensen

Afsløringen af det ulovlige hundeasylnetværk, af hundesmuglernes metoder samt af hundenes flugtruter, kan selvfølgelig tænkes at være upopulære afsløringer...

Og måden man bestikker til højre og venstre med gode dråber alkohol, som jo må være indsmuglet, eller er der noget der er gået min næse forbi? Kan man købe toldfrit ved ankomsten?