Leder

Grønt lys for Gazprom

Danmark gav i går Ruslands gasgigant Gazprom tilladelse til at føre en gasrørledning, Nord Stream, igennem dansk farvand. Ledningen kommer til at løbe gennem Østersøen fra den russiske by Vyborg til Greifswald på den tyske nordkyst. Direkte til Tyskland og EU
Debat
21. oktober 2009

Danmark gav i går Ruslands gasgigant Gazprom tilladelse til at føre en gasrørledning, Nord Stream, igennem dansk farvand. Ledningen kommer til at løbe gennem Østersøen fra den russiske by Vyborg til Greifswald på den tyske nordkyst. Direkte til Tyskland og EU. Rørledningen går dermed uden om præsident Lukasjenkos utilregnelige Hviderusland, det ustabile Ukraine og de stærkt antirussiske polakker.

Danmark følger således i Tysklands, Finlands og Sveriges østersøske kølvand og giver, ligesom i øvrigt Frankrig og Italien, sin støtte til projektet. Et forsøg på at skaffe Vesteuropa sikre og forskelligartede energileverancer, idet der samtidig oprettes en sydlig gasrørledning fra det Kaspiske Hav til Europa. Sagen burde virke beroligende efter de senere års ballade med lukninger af gasstrømmen via Ukraine, hvilket betød frygt og kuldebæven i flere EU-lande.

Men det har ikke skortet på protester mod Nord Stream. Mest markant var Polens daværende forsvarsminister Radek Sikorski, som ved aftalens indgåelse hysterisk sammenlignede den med Molotov-Ribbentrop-pagten om Polens deling mellem Nazityskland og Stalins Sovjetunionen. Sikorskis vilde og pinlige overreaktion var selvfølgelig udtryk for den udbredte østeuropæiske angst for Rusland og for, at Moskva nu med Gazprom i spidsen kan lukke for gashanerne til netop lande som Polen, Hviderusland og Ukraine i tilspidsede politiske situationer, som der er mange af.

I Hviderusland og Ukraine har protesterne været endnu mere højrøstede, for her mister man jo et betydeligt magtinstrument og kan ikke længere tvinge russerne til dels at sælge gas til under markedsprisen, dels til at acceptere, at der bliver tyvstjålet direkte fra gasrørledningerne.
Russerne har selvfølgelig brugt og misbrugt den magt, som landets enorme gas- og oliereserver naturligt giver, men hvem i en sådan position har ikke gjort det? Præsident Medvedev, selv tidligere formand for Gazprom, var forleden inde på, at det ikke må ske igen, og at Rusland på længere sigt må frigøre sin økonomi fra afhængigheden af energieksporten.

Men det kommer til at tage lang tid, indrømmer han. Til gengæld er han og i øvrigt også hans forgænger og nuværende premierminister Putin, der ringede til den danske statsminister for at overtale ham til at acceptere Nord Stream, fuldt ud klar over, at det her er business. Rusland har brug for pengene. Derfor er der heller ikke den store grund til at frygte russisk misbrug.

Tværtimod bringer Nord Stream os sammen og er blot en manifestation af det faktum, at Rusland og EU har brug for hinanden. Russerne har desuden garanteret sikkerhed mod farlige miljømæssige konsekvenser af rørledningen. Og flere miljøfolk har endda hævdet, at netop et ok til Nord Stream giver Østersølandene en enestående mulighed for at tvinge Rusland til at opføre sig miljømæssigt ordentligt og efterleve spillereglerne for miljøet i Østersøen.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Thomas Bindesbøll

Per Dalgård skriver:
..."Danmark følger således i Tysklands, Finlands og Sveriges østersøske kølvand og giver, ligesom i øvrigt Frankrig og Italien, sin støtte til projektet".

Hvad behager...?? Lidt bedre research og korrekt information, tak.

Danmark er det første land som officielt og formelt nu har sagt "ja" til Østersø-gasledningen, mens både Sverige og Finland endnu ikke har taget stilling.
Dét sker formentlig i den nærmeste tid.

Selvom der formentlig i disse dage således er stor glæde hos både Putins Gazprom og hans lokale Nordstream-afdeling over, at det lalleglade og såkaldt "administrative danske "ja" (uden at Folketinget overhovedet end blev blot orienteret efter Grundlovens § 19, som både MF Jeppe Kofod (S) og EL har spurgt Løkke og Per Stig Møller om i Folketinget) således lægger ekstra pres på især det kritiske Sverige, så er sagen altså ikke spor afgjort endnu.

Den svenske miljøminister understreger, at Sverige tager sin egen beslutning.

Sverige er et af de få lande, hvor det betændte Nordstream-projekt overhovedet har været genstand for en større offentlig politisk, sikkerhedsmæssig og miljømæssig debat.

Desuden er Nordstreams særdeles misliebige lobby-metoder blevet stærkt kritiseret. Det har på Gotland ført til forundersøgelser for ren bestikkelse af embedsmænd og for inhabilitet.

Nordstream har postet millioner af euro i at "overtale" både nuværende og fhv. politikere. Det er ikke ligefrem noget kønt syn, for at sige det mildt...!

For mere baggrund, se bl.a. - og følg links - til flere artikler og kommentarer nedenfor , bl.a en særdeles veldokumenteret og afslørende TV-reportage dette forår på svenske TV-4, "Spelet om Gasledningen"...

LINKS:

1) Om Nordstreams "metoder" og firmaets direktør, tidligere STASI-kaptajn Matthias Warnig:
Nord Stream, Matthias Warnig (codename "Arthur") and the Gazprom Lobby:
http://www.jamestown.org/single/?no_cache=1&tx_ttnews[tt_news]=35128
Nord Stream - ethical issues:
http://en.wikipedia.org/wiki/Nord_Stream#Ethical_issues

2) TV-4-dokumentar: "Spelet om Gasledningen"
http://anytime.tv4.se/webtv/?progId=732643&treeId=90227&renderingdepartm...

"Tunga ex-politiker ska vända opinionen
Tysklands tidigare förbundskansler Gerhard Schröder och Paavo Lipponen, som varit statsminister i Finland är bara två tunga ex-politiker som värvats av Nord Stream":
http://www.tv4.se/1.850471/2009/02/19/tunga_ex_politiker_ska_vanda_opini...

3) Sveriges Radio, P1, 20/10-09:
"Men innan Nordstream blir verklighet måste också Sverige och Finland ge klartecken. Besked väntas senare i höst".
http://www.sr.se/cgi-bin/ekot/artikel.asp?artikel=3179949

4) Gazproms Nord Stream är politik, inte ekonomi:
http://mellanskarv.blogspot.com/2009/10/gazproms-nord-stream-ar-politik-...

Thomas Bindesbøll

Lille teknisk opfølger - et link som forhåbentlig virker nu:

Nord Stream, Matthias Warnig (codename "Arthur") and the Gazprom Lobby:

http://www.jamestown.org/single/?no_cache=1&tx_ttnews[tt_news]=35128

Ellers se mere om samme Nordstream-direktør her:
http://en.wikipedia.org/wiki/Matthias_Warnig