Leder

LEDER: Fejl på fejl på fejl

Debat
2. oktober 2009

LÆNGE SÅ DET ud til, at forsvarsminister Søren Gade (V) ville ride stormen af, efter at det tidligt i går kom frem, at det var en chef i Forsvarskommandoen, der oversatte 'Jæger-bogen' til arabisk. Søren Gade havde talt i god tro, da han torsdag i sidste uge orienterede Udenrigspolitisk Nævn om den arabiske oversættelse, som var dukket op på B.T.'s hjemmeside, og senere samme dag over for pressen gjorde det klart, at oversættelsen beviste, at der var nogen 'derude', som interesserede sig for Thomas Ratschaks bog Jæger - i kamp med eliten.

De derude viste sig at være forsvaret, der selv om det har forsøgt at få standset bogen med et fogedforbud, åbenbart ikke mente, at »manualen til Taleban« var farligere for danske soldaters sikkerhed, end at det var værd at oversætte den til arabisk og lække den til B.T.

Det var i sig selv skandaløst, at en chef, endda med Dannebrogsorden, som Ritzau kunne oplyse, var bagmand. Men sidst på eftermiddagen i går kom det så frem, at Søren Gades egen pressechef, Jacob Winther, også har sendt et link til den arabiske oversættelse til DR, der brugte oversættelsen i sin aftenudsendelse.

Det lader i skrivende stund ikke til at true Søren Gade, fordi både Dansk Folkeparti og de radikale holder hånden over ministeren. Men det åbner spekulationer, om hans ministerium muligvis er langt dybere involveret end først antaget. Og det er under alle omstændigheder vanskeligt at forestille sig, at sagen slutter her, for som historien de seneste dage har udviklet sig, hober spørgsmålene sig op i en sag, der efterhånden har karakter af et grinagtigt manuskript til en dårlig tv-serie, hvis ikke lige det er, fordi det er temmelig alvorligt.

LÆNGE HAR DET handlet om forsvarets åbenhed over for offentlighed. Efter tidligere kritik for lukkethed har man de senere år prædiket en mere åben strategi over for medier og befolkning, men denne sag afslører, at der er lang vej igen.

Ganske vist har man oprettet en presseafdeling på størrelse med en mindre tv-station, som laver hjemmeside, web-tv, oplysningskampagner og orkestrerer presseture for journalister til de udsendte danske soldater i Afghanistan.

Men den postulerede åbenhed er ikke meget andet end et postulat, for hver eneste gang, der dukker kritiske og ubehagelige sager op - og de dukker op, især når Danmark er krigsførende - viser forsvarets håndtering, at man stadig agerer lukket, reaktivt og i sidste ende uendeligt klodset. Det har i sagen om 'Jæger-bogen' været eksemplificeret til perfektion. Først reagerede man ikke på forfatterens henvendelser, og da man opdagede, det var ved at være for sent, reagerede man som den berømte elefant i en glasbutik for indtil videre at slutte med selv at konstruere beviser. Forsvarskommandoen og forsvarschefen fremstår inkompetente. Dens ledende medarbejdere fodrer ministeren med forkerte oplysninger og ser sig efterfølgende ikke i stand til for alvor at påtage sig et ansvar.

Det må være konklusionen oven på forsvarschef Tim Sloth Jørgensens pressemøde i går. Ganske vist er den pågældende chef bortvist, men for-svarschefen var vag og undvigende i sine svar og uden egentlige bud på, hvor ansvaret skal placeres, og hvordan tilliden til forsvaret skal genopbygges i en situation, hvor man kunne forvente en udrensning.

MAN MÅ HÅBE, at det danske forsvar - og især dets ledelse - har mere styr på krigsførelsen, end det har på krisestyring. Sjældent, om nogensinde har man set en større skandale i det danske forsvar, og aldrig har man set en mere amatøragtig håndtering af medierne i en sag, der for forsvaret gik ud på at få folk til ikke at interessere sig for en bog, men hvor man endte med at agere markedsføringskanal for den samme bog, som nu formentlig vil sælge langt bedre end forventet.

Hvis der er nogen, der i denne sag har sat danske soldaters sikkerhed på spil, må man efterhånden sige, at det er forsvarsledelsen selv. Værre endnu er den åbenlyse foragt for demokratiet, som i hvert fald den ledende medarbejder i forsvaret har afsløret.

Men i takt med udviklingen i går, hvor der nærmest time for time væltede nye skeletter ud af skabet, er det temmelig vanskeligt at forestille sig, at chefen handlede på egen hånd.

Tværtimod rejser mistanken sig mod en Forsvarskommando og muligvis et Forsvarsministerium, der vil gå endog meget langt for at lægge låg på en sag, som man ikke ønsker frem. Det er sommetider på toppen af et isbjerg, man må vurdere, hvor stort det er. En nødvendig tilbunds-gående undersøgelse kan forhåbentlig kaste lys over, hvor dybt denne sag stikker og få de nødvendige hoveder til at rulle. Indtil da er tilliden til Forsvarskommandoen, Forsvarsministeriet og dermed også ministeren helt i bund, og fornemmelsen af, at de forsvarspolitiske skandaler langt fra er slut, er intakt.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Der skrives i disse dage spalte op og spalte ned om "skandalen" i Forsvaret og i Forsvarsministeriet. Den underliggende præmis er forundring, overraskelse, chok. - Jeg oplever det modsat - jeg er ikke forundret, ikke overrasket, er ikke i chok. Historien er blot endnu en bekræftelse på den sande virkelighed bag den demokratiske Potemkin-kulisse, som folkestyret og dets institutioner i stadig højere grad har udviklet sig til siden "systemskiftet" i 2001.

Søren Kristensen

Man forstår hvorfor DR-satire har svært ved at følge med.

En ting er at sige, at der findes en arabisk oversættelse. Det er et forhold, som ministeren vel med rette har kunnet tro på uden nærmere undersøgelser, da han fik det at vide. Og den fandtes jo faktisk.

Men når ministeren senere gjorde det klart , "... at oversættelsen beviste, at der var nogen ‘derude’, som interesserede sig for Thomas Ratschaks bog ...", hopper han selv på narrevognen.

Værre end det : Han bruger oplysningen - som var rigtig, uden nogen form for undersøgelse, analyse til at tjene et ønsket politisk mål ... skrækkampagnen, retssagen mod Politiken, retssagen mod forfatteren. Eller hvad ved jeg.

Nu var det altså FKO, der havde lavet oversættelse, men det kunne jo have været snart sagt enhver anden snothas, der synes, at det kunne være sjovt at prøve .... folketjenerens konklusion var et forsøg på usmagelig manipulation i en - efter forsvaret mening, alvorlig sag. Ikke mindre end Landets Sikkerhed står på spil !

Sådan én kan ikke bruges som folkets tjener !

Lars Peter Simonsen

Og nu kan de heller ikke finde deres spionfly! Tjuhej hvor det går!

Palle Weis:

."Ganske vist har man oprettet en presseafdeling på størrelse med en mindre tv-station, som laver hjemmeside, web-tv, oplysningskampagner og orkestrerer presseture for journalister til de udsendte danske soldater i Afghanistan."

Samt forfatter kommentarer til avisernes elektroniske blogs, blandt andet denne...