Leder

LEDER: Helvedet kommer fra himlen

Debat
30. oktober 2009

EN VARM AFTEN var det i Sydwaziristan den 5. august 2009. Baitullah Meshud sad på taget af sin svigerfars hus. Han fik følge af sin kone og sin onkel. Baitullah Meshud led af sukkersyge og nyreproblemer. Onklen, der var lægeuddannet, gav ham et intravenøst drop.

Sceneriet på hustaget blev overvåget fra den anden side af jordkloden. I CIA's hovedkvarter i USA-delstaten Virginia sad en hemmelig gruppe og kiggede på en videoskærm, der modtog billeder fra et førerløst såkaldt 'dronefly', der svævede tre kilometer over huset i Sydwaziristan. Flytypen hedder 'predator' - rovdyr.

CIA-gruppen holdt et rovfugleblik over Baitullah Meshud, fordi den mistænkte ham for at lede Pakistans Taleban og stå bag et stort antal bombeattentater og snigmordet på tidligere premierminister Benazir Bhutto. CIA i Virginia sendte det signal, der udløste to af droneflyets missiler. De bærer navnet 'hell fire' - helvedes ild. Mens CIA i Virginia kiggede på fra oven, eksploderede huset i Sydwaziristan. Baitullah Meshud blev sprængt i stumper sammen med 11 andre: Hans kone, hans svigerfar, hans svigermor, en assistent og syv livvagter.

BARACK OBAMA, USA's præsident, havde godkendt missilangrebet i Sydwaziristan, kunne tv-stationen CNN rapportere nogle dage senere.

Faktisk skruede Obama op for helvedes ild fra himlen allerede tre dage efter, at han tiltrådte sit embede. Den 23. januar i år affyrede USA fra droner to runder 'hell fire'. Den ene ramte fire formodede al-Qaeda-ledere. Den anden ramte et forkert hus og udslettede en regeringstro stammeleder og hele hans familie.

Som det fremgik af Information i tirsdags, har det amerikanske tidsskift 'The New Yorker' foretaget en kulegravning af Obama-regeringens brug af dronemissiler til at henrette formodede terrorister. I de første ni en halv måneder som præsident har Obama godkendt lige så mange missilangreb i Pakistan, som George W. Bush udførte i sine tre sidste embedsår. Alene i år anslås missilangrebene at have kostet mellem 326 og 438 menneskeliv.

MISSILDRABENE har vakt bekymring grænsende til forfærdelse blandt amerikanske iagttagere af de hemmelige tjenesters virke. Kritikere fremhæver:
• Det er en statssanktioneret henrettelse uden rettergang.
• Frem til 2001 fordømte USA Israel for tilsvarende handlinger.
• Dronedrabene skaber for bagmændene en illusion om 'den omkostningsløse krig'.
• Drabsmetoden er uhyrligt fejlbehæftet. Dels foregår den uden retsproces, dels er den afhængig af stedlige måludpegere, der kan have deres egne, forbryderiske dagsordner.

OVEN I DETTE kommer, at dronedrab på sagesløse civile giver USA's og NATO's fjender en vældig propagandafordel. En tænketank-rapport fra militære eksperter fastslår: »Hver af disse dræbte ikke-kombattanter efterlader en oprørt familie, en ny runde hævn og flere rekrutter til en militant bevægelse, der er vokset eksponentielt samtidig med, at droneangrebene er taget til.«

Kan demokratier overhovedet leve med at sprede helvedes ild fra himlen i områder, der ikke har status som krigszoner? Hvis USA vil affyre missiler, hvor der planlægges terroranslag, er Hamburg, Odense og Chicago logisk næste mål.

Og et fremtidsperspektiv: Jo mere dronemissil-teknologien udvikles, des sandsynligere er det, at den på et eller andet tidspunkt falder i 'de forkerte hænder'. Så bliver luften for alvor tyk over Pentagon, Det Hvide Hus og CIA-centret i Virginia - og hvor vestlige militærfremstød ellers fostres. Snigmord pr. missil bliver det globale politiske virkemiddel. Den næste generation af droner, der allerede er under produktudvikling i USA, er små 'nano-droner', der kan flyve efter deres bytte som en dræberbi gennem et åbent vindue.

ANSVARET FOR drone-krigen er ikke bare USA's. Det hviler på alle lande, der står bag en afghansk krig, der mere og mere er en pakistansk.

Dilemmaerne er uden ende. De kræfter, der i USA slår til lyd for at nedbringe tilstedeværelsen af landtropper - iblandt dem vicepræsident Joseph Biden - foreslår, at man i stedet 'forsegler' grænsen mellem Afghanistan og Pakistan med en heftigere anvendelse af dronefly - både til overvågning og til missilskud.

Det giver NATO valget mellem helvede på jorden og helvedet fra himlen. En umulig situation, som vidner om, at situationen i Afghanistan og Pakistan er ved at komme ud af kontrol. Ikke bare militært, men også politisk. At et politisk sammenbrud er nært truende i Afghanistan og stedse nærmere i et krigsundergravet pakistansk demokrati, er bekymrende nok.

Men at et politisk-moralsk sammenbrud indtræffer i ledelsen af den vestlige krigsførelse, er ganske uover-skueligt.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Michael Skaarup

hmmm... hvorfor virker dette afsnit som om at det blevet brugt før.. " Det giver NATO valget mellem helvede på jorden og helvedet fra himlen. En umulig situation, som vidner om, at situationen i Afghanistan og Pakistan er ved at komme ud af kontrol. Ikke bare militært, men også politisk. At et politisk sammenbrud er nært truende i Afghanistan og stedse nærmere i et krigsundergravet pakistansk demokrati, er bekymrende nok." - jeg ved ikke hvornår man sidst anså afghanistan og pakistan som stabile styre, men det virker som om det ikke er så længe side.

..."Den næste generation af droner, der allerede er under produktudvikling i USA, er små ‘nano-droner’, der kan flyve efter deres bytte som en dræberbi gennem et åbent vindue"...

Fremtiden er kommet - Problemet er kun - Hvorfra ?

Fra Science Fiction til Science Real ?
Fra erhvervet "UFO-teknologi" fra en anden planet ?

..."Snigmord pr. missil bliver det globale politiske virkemiddel..."
..."Drabsmetoden er uhyrligt fejlbehæftet. Dels foregår den uden retsproces, dels er den afhængig af stedlige måludpegere, der kan have deres egne, forbryderiske dagsordner"...

Desuden er problemet at dommen over de dødsdømte hviler på et krigsgrundlag som er funderet på løgne fra 11. september-angrebet 2001.

Løgne-Argumenterne som aktuelt bruges som forsvar for krigen mod Taleban kan sagtens tænkes genanvendt om aktuelt mod Chistiania - Thy lejren - Rød Stue eller f.eks Afrikanske neger-stammer der bebor et eftertragtet område osv.

At ramme et bestemt hus med et missil har man kunnet i 50 år. Problemet er at udpege målet.

Arabernes fuldskæg umuliggør mundaflæsning (Muhammed var ganske forudseende), så man er lige så afhængig som man altid har været af, at de meddelere man benytter er loyale - og ikke bare arbejder for en konkurrerende krigsherre.

Stikprøver taget i Afghanistan for et par år siden viste, at koalisionsstyrkerne systematisk var blevet brugt som dumt artilleri i interne stammekampe.

Mener også denne artikel var her for et par uger siden.

Stanley Opmann

Jeg sidder hér og tænker rigtig grimme tanker om dig, Obama. Hvad med at sende din drone efter mig?

Viv Haufenreich

Hvis ikke forsvars-industrien har et marked.. skal de nok opfinde et (alla medicinal industrien)... der er 6 mia potentielle risiko elementer!

At Danmark stadig har tropper i "koalitionen", og de fleste af de kritiske røster i det der var en slags presse er ekkoet af, siger en del om niveauet .. intellektuelt, åndeligt etc..

Hvad med at bruge den fantastiske teknik til at udrydde nogle af alle de opiumvalmuer der dyrkes i Afghanistan?

Stanley Opmann

Forestil dig, Sven, hvad der ville ske hvis de 2 millioner amerikanske stiknarkomaner pludselig ikke kunne få deres hero-dero mere..

Det tror jeg ikke Obama er interesseret i. Og da slet ikke de hemmelige agenturer der tjener kassen på samme...

Kære Stanley Opmann,

jeg tror nu ikke at det er sympati med narkomanerne der holder den gående, - nok nærmere en frygt for de samfundsmæssige konsekvenser, hvis alle narkomaner pludselig fik en kold tyrker, og fraværet af narko ville føre til et drastisk fald i kriminaliteten:

1. færre kriminelle at sætte i fængsel, underminerer USAs økonomi, fordi det nedsætter tilstrømningen af billig arbejdskraft til fængselsindustrien.

2. mindre kriminalitet betyder flere arbejdsløse, - politi, fængselsvæsen, domstole, socialtjenester osv.

Og så mistænker jeg på ingen måde Obama for at få del i ca. 350 milliarder som der årligt genereres af fortjeneste på narkosalg i leddene fra producent til forbruger, men mon ikke der er en rigmand elle to der får sin bid, og som er villig til at bruge udenomsparlamentariske kræfter på at sikre sin fortsatte indkomst?