Leder

LEDER: Olympisk idioti

Debat
3. oktober 2009

SÅ HAR DANSKERNE haft lejlighed til at se, hvordan det går til, når Den Internationale Olympiske Komite træder sammen for at stemme om, hvilken by der i 2016 skal huse De Olympiske Lege. Egentlig var det ikke noget kønt syn. Sagligt set handler det om, hvem der er i stand til løfte arrangementet rent praktisk. Noget med idrætsanlæg, overnatningsmuligheder, transport til og fra samt sikring af en vis rotation mellem verdensdelene. I stedet er det blevet et show, hvor det også handler om at overgå hinanden med berømtheders tilstedeværelse. Lad gå med, at fodboldspillere som Pelé og Raul samt en cykelrytter som Indurain var inviteret, men hvad forfatteren Paulo Coelho, det spanske kongepar og især Oprah Winfrey skulle med for, må man spørge sig selv om. Nåejo, de skulle forsøge at forlokke IOC-banden ved hjælp af det billige trick, der hedder kendiseffekten. For 11 år siden kom det frem, at mange i den fine komite ikke havde rent mel i posen i det, der betegnes som Salt Lake City-skandalen. En fjerdedel af medlemmerne var under mistanke for at have modtaget bestikkelse af håbefulde værtsbyer, og ti af dem måtte gå af af den grund. De fleste af de 106 medlemmer er imidlertid de samme, som sad der dengang, og komiteen er en af de mest lukkede organisationer, næsten som en loge.

TV-STATIONERNE DR og TV 2 spillede mere end villigt med på legen. De havde transmission fra før, fanden fik morgensko på. Vi skulle se flyvemaskinen lande. De fulgte i direkte udsendelse USA's og Obama'ernes præsentation af, hvad byen Chicago kunne tilbyde. Michelle fortalte om sig selv og om sin fars store kærlighed til sporten, som hun havde overtaget. Barack spillede smeltedigelkortet. USA består af mange folkeslag og er derfor velegnet til at modtage mange folkeslag, osv.

Bedst som man troede, at nu skulle man så se den kejserlige, japanske delegation præsentere sig, var kameraerne - pist! - væk. De fulgte i stedet Obama'ernes køretur ind til byen og deres videre færd. Det blev til megen venten uden for døre, megen tom snak og kun få glimt af stjerneparret. Om Tokyo, Madrid og Rio de Janeiro fik man kun lidt at vide, om end meget mere senere på dagen i tilbageblik. En fest for tv-seerne på linje med royale begivenheder, men for de reelt sportsinteresserede: tungen ud af vinduet.

DER MÅ KUNNE findes en smartere måde at lave sådanne tv-transmissioner på. Danmarks Radio kunne som public service-opgave passende have bragt byernes præsentationer, når det endelig skulle være, og lade TV 2 løbe med den tomme snak. Der må også kunne findes en bedre måde at vælge by på i stedet for det reklame- og celebrityshow, det er nu. Nu fik Rio de Janeiro tjansen og gudskelov for det! Obama fik vist sine bysbørn i Chicago, at han kæmpede for dem, og amerikanerne slipper for den øgede animositet, der ville være mod dem i hele Latinamerika, hvis Rio var blevet forbigået.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her