Leder

Tilbage til nutiden

7. oktober 2009

INFORMATION UDKOM i går for en kort bemærkning i fremtiden. Udgivelsen var henlagt til den 6. oktober 2059 og avisen udformet som et bud på to forskellige fremtidsscenarier, henholdsvis ét, der tog udgangspunkt i, at klimatopmødet i København til december ender i storpolitisk sammenbrud, og ét, der havde det modsatte scenarie som præmis.

Den postulerede på ingen måde at indeholde sandheden om fremtiden, for den er som bekendt svær at spå om, men den indeholdt kvalificerede bud på, hvordan samfundet både nationalt og globalt kan udvikle sig, alt efter hvordan man i nutiden vælger at forholde sig til de enormt vigtige klimabeslutninger, som i den grad vil være med til at forme fremtiden. Hvis man ydermere bevægede sig ind på avisens hjemmeside - http://www.information.dk/i2059 - kunne man også dykke ned i de fakta og den dokumentation, som redaktionen har benyttet sig af for at kunne lave nogle realistiske fremskrivninger og dermed underbygge de enkelte artikler.

Redaktionen indrømmer, at det er en happening, og er også tilstrækkelig meget til stede i nutiden til at erkende, at der nok har siddet læsere derude og savnet deres daglige avis. Vi ved det, for nogle var så venlige i løbet af i går at henvende sig og gøre opmærksom på, at de følte sig snydt. Det tager vi egentlig som en ros af den daglige avis, der de godt 299 andre avisdage i løbet af året beskæftiger sig med at prioritere og kommentere døgnet i form af nyheder, baggrund, analyser, interview, ledere og meget andet.

HELDIGVIS VAR DER OGSÅ mange læsere, der begejstret tog imod fremtidsavisen og måske nok blev overrasket, anfægtet eller blot underholdt, men i hvert fald accepterede ideen. For et dagblad er andet end blot et dagblad. Det er også en stemme i nutiden, en platform, hvorfra man naturligvis skal bedrive objektiv og troværdig journalistik, men også en mulighed for at sætte en dagsorden, præge sin nutid og oplyse om de beslutninger, som er med til at præge både nutid og fremtid.

Klimasagen er en på samme tid både kompleks og abstrakt sag, hvor de fleste vel er enige i og har forstået, at det er alvor, men samtidig også er fanget i nutiden og har svært ved at forholde sig til ppm-værdier, klimamål, tal for CO2-udledning og de mange andre begreber, som præger debatten. Og da det på disse breddegrader stadig er til at overskue de konkrete forandringer, som det ændrede klima har ført med sig, er der også en overhængende risiko for, at klimakonferencen blot bliver som et omrejsende tivoli, der måske nok vil gøre sig bemærket, mens det er i byen, men straks vil blive fortrængt af aktuelle og nutidige problemstillinger, når det er forbi.

For at gøre opmærksom på alvoren i klimaproblematikken og konsekvenserne af de beslutninger, som træffes nu, må man af og til ty til mere radikale og billedskabende metoder for at anskueliggøre - ikke mindst over for de politikere, som i går vendte tilbage fra ferie - at det har stor betydning, hvordan der ageres i dag. Det var hensigten med fremtids- avisen, inden vi nu stiller tilbage til nutiden.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer