Leder

Fjenden Løkke

25. november 2009

FJENDER AF DET ÅBNE SAMFUND er vel det sidste, statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) og finansminister Claus Hjort Frederiksen (V) betragter sig selv som. Men fjender af det åbne samfund er præcist, hvad d'herrer er.

I hvert fald hvis man forstår det åbne samfund, som den store liberale tænker Karl Popper forstod det: Nemlig som et samfund, der tager sit eget moderne udviklingstrin alvorligt ved kontinuerligt at udfordre sine opfattelser af sandheden og pr. refleks afviser irrationelle følelsesladede argumenter. Selv med gode viljer, der rækker herfra og til evigheden, kan ingen påstå, at Lars Løkke Rasmussen og Claus Hjort Frederiksen lever op til det ideal.

KRIG OG DÅRLIG ØKONOMI ser her ved årtiets afslutning ud til at være de formative mærker Fogh/Løkke-regeringen for alvor har sat på Danmark i 00'erne. Derfor virker der også mærkværdigt, når statsministeren og hans finansminister igen og igen afviser, at der skulle være behov for at undersøge det politiske forløb op til Irak-krigen og at diskutere de seneste års økonomiske politiks betydning for den recession, Danmark befinder sig i.

Mange eksperter peger på, at VK-regeringen har ført en forkert økonomisk politik. De økonomiske vismænd vurderer, at skattestoppet påfører dansk økonomi en strukturel ubalance, og at den usunde dynamik på boligmarkedet kan medvirke til at skabe nye boligbobler i mange år fremover. OECD mener, at Danmarks reaktion på krisen er middelmådig.

Alligevel er Hjorts ophidsede reaktion den samme hver gang: Forkert, forkert, forkert til det hele. Skattestoppet skabte højkonjunkturen, og den danske kriseindsats er den bedste i vesten. Derfor er der ingen grund til bare et minut at se bagud.

I Storbritannien har de netop sat gang i en ambitiøs Irak-høring. Herhjemme får det bare Løkke til at sende udenrigsordfører Søren Pind (V) i byen for at slå fast, at han føler, der allerede er blevet talt tilstrækkeligt om den danske deltagelse.

Føler! Milliarder af kroner blev brugt på krigen, soldater døde, og begavede jurister har påpeget, at Danmark som minimum bevægede sig på grænsen af FN-pagtens regler for krigsdeltagelse. Og så føler Søren Pind - og med ham Løkke - ikke, at der er grund til at studere den sag nærmere. 'Lad os dog i stedet se fremad. Andet er det ikke brug for i den nuværende svære økonomiske situation,' siger de. Det gjorde Løkke så på Venstres landsmøde i weekenden med en tale om, at den danske drøm handler om, at danskerne i 2020 skal være det lykkeligste folk i verden.

Lad være, at dette er et fundamental anti-liberalt bud på fremtidens Danmark. For af alle politiske idealer er ideen om at gøre folket lykkeligt måske den allerfarligste for det åbne samfunds udvikling, fordi ideen uvægerligt fører til forsøg på at påtvinge andre mennesker en skala af højere værdier, som de, koste hvad det vil, skal indse, er de vigtigste for deres egen lykke; så at sige for at frelse deres sjæle.

Men lad det samtidig også være slået fuldstændig fast, at argumenter a la Hjort og Løkkes - hvor ryk fremad legitimerer låg på fortiden - intet har med fremsynethed at gøre. Højest langsynethed i betydningen 'brug for briller med ekstra stærk styrke' til at se, hvad der foregår her og nu.

DÅRLIGT SYN ER DER heldigvis optiske løsninger på. Mere problematisk er regeringstoppens afvisning af undersøgelser af fortidens politiske og økonomiske beslutninger. For de er desværre den direkte vej ned ad irrationaliteten fedtede sliske - på et tidspunkt hvor der mere end nogensinde før er brug for det modsatte.

Samtidig med at de to ministre nægter at tage seriøse argumenter alvorligt, undlader de selv at argumentere og forfalder i stedet til bare at dekretere. Som når Claus Hjort Frederiksen bider sig selv i halen og vredt skyder kritik af regeringens økonomiske politik ned med de samme pointer, som kritikken i første omgang var rettet imod. Hvilket er kernen af irrationalitet. For så forfalder han i virkeligheden til dogmatisk at fremsætte påstande uden at argumentere for dem. Påstande, man alene kan godtage eller forkaste, men aldrig konstruktivt bruge i en diskussion til at blive klogere. Noget Popper med rette sammenlignede med at forsyne lamme beviser med nye krykker.

I stedet for at drømme om 2020 skulle Løkke og Hjort hellere drømme om at blive klogere. På krig og dårlig økonomi kunne de alt andet lige blive det ved at sætte gang i to nationale høringer med det mål at afdække forløbet op til Irak-krigen og den økonomiske krise. Høringer, der på en gang kan virke retningsanvisende for fremtidens politik. Men lige så vigtigt: som samler op på fortiden ved at skabe en form for konsensus om det politiske ansvar, og særligt i forbindelse med den økonomiske krise lukke ned for den - for fremskridtet - tærende diskussion om, hvorvidt krisen kom til Danmark udefra eller inde fra VK-regeringen.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Dorte Sørensen

Tak for at Information er blevet mere kritiske og analyserende over OVKs førte politik.
Derudover kan jeg ikke lade være med at bemærke, at Fogh-regeringerne med jævne mellemrum har taget Anker Jørgensen op som skræmmebillede og givet ham skylden for manglende reformer, der ikke kunne vedtages fordi han ikke kunne få opbagning fra den borgerlige lejre , samt en verdens omspændende lavkonjunktur og 2 oliekriser. Men denne krise er slet ikke OVKs skyld , da den alene er kommet udefra. Det er tragiskkomisk og ligefrem latterligt.

Der er altid en grund til at et emne blusses op.

Men at blive taget demokratisk alvorligt af den nyreligiøse sekt, der har besat folketinget, er en drøm - og derved bliver det, indtil immunitetskåben er fjernet.

Man forstår jo også bedre den projektion vedrørende religion ud af politik.

De nye guder er ankommet, og det er ikke religionen de vil af med, det er blot projektionen.

"De 10 nye bud" skal erstatte de gamle.

Bud som passende til emnet, lød.

"Du må ikke slå ihjel," er blevet til : Lad os slå ihjel i fællesskab, og erobre verden med vold på en løgn.

VKO-vælgerne har haft en drømmetilværelse de sidste 8 år, der er intet der forstyrrer deres opfattelse af virkeligheden - intet...

Løkkes mål er at 2/3-dele af den danske befolkning skal være lykkelige.

Den sidste 1/3-del er "de andre". Dem med lav indkomst, de der støtter deres tilværelse på det offentliges tilbud, de der kommer fra fremmede lande, de kronisk syge og mange andre svage grupperinger i samfundet - underklassen.

Og helt ærligt hvis ikke disse grupper vil forsvare sig, hvilken ret har disse mennesker så i fremtidens VKO-land? Direkte adspurgt i 2020 vil Løkke svare: "Almisse.. De har ret til vores medlidenhed."

Lars og Claus har ikke behov for at blive klogere - de kæmper for en ideologi - 2/3-dels samfundet - skolerne privatiseres, sundhedsvæsenet privatiseres, vores kyster bebygges, klimaspørgsmålet ignoreres, bibliotekerne nedlægges, ...Karl Popper hvem fanden er han? Køre han i Porche ? … det skæve grin. Dansk når det er værst.

Det var dog utrolig som du formår at sygeliggøre befolkningen.
Men hvis du presser den lidt, tror du så ikke at det kan lykkes dig at få gjort 2/3 af befolkningen syge og svage, og at det så er den sidste 1/3 der er den slemme slemme slemme gruppe.

@ Bill Atkins

Men jeg håber da, at du kan se, hvor tåbeligt det er det du skriver.
Hvis du bare har en smule omløb på den øvre etage, så burde det ikke være en stor udfordring.

Lige et spørgsmål:
Forventer du at blive taget seriøs, eller har du det bedst når man enten griner eller ryster på hovedet af dig?