SERIEFL09

Kun lømler demonstrerer

Debat
13. november 2009

Prisen for en knusende ro i gaderne under klimatopmødet i København tegner desværre til at blive en alvorlig svækkelse af retssikkerheden og et udemokratisk anslag mod forsamlingsfriheden, fordi almindelige borgere skræmmes fra at markere deres utilfredshed. Og den pris er alt, alt for høj, og den er helt unødvendig, for klimaets græsrødder og myndighedernes forhold til den helt legitime ret til at demonstrere kunne være grebet anderledes an. Finanslovsaftalen, som regeringen præsenterede i går, er så langt væk fra tidligere tiders appel om folkeligt engagement i klimasagen, som den kan komme. Væk er ånden fra Kai Vittrups håndtering af demonstrationerne i forbindelse med EU-topmødet i 2002. Regeringen og Dansk Folkeparti har afsat en ramme på 622 millioner kroner til politiet i forbindelse med COP15 - et historisk højt beløb for sikkerhed i forbindelse med et enkelt arrangement. Dertil kommer, at 1.100 hjemmeværnsfolk skal assistere politiet i forbindelse med topmødet.

Det betyder, at København vil blive pakket ind i politi og militær, og en ikke ubetydelig del af indsatsen retter sig mod de mange anmeldte demonstrationer fra hele verden, som ventes til byen. Tusindvis af betjente er udkommanderet for at holde demonstrationerne i et hidtil uset jerngreb. Grænsekontrollen genindføres før og under topmødet for at holde udenlandske demonstranter fra at rejse til København. Dertil kommer en række nye vidtgående beføjelser til politiet - mangedobling af bødestraffe - nu også for at nægte at følge politiets anvisninger, samt udvidet mulighed for »præventive anholdelser.« Demonstranter og græsrødder er ikke en del af folkeligheden og engagementet, de er de modstandere, der skal bekæmpes, hvis man skal tro politi og ledende politikere.

Det paradoksale er, at der aldrig har været mere behov for folkelige demonstrationer. Mens klimaaktivister eller blot bekymrede borgere fra hele kloden systematisk skræmmes fra at demonstrere i København, så vokser nødvendigheden dag for dag af en manifestation, der kan ses og høres. Aftalen i København bliver ikke af en bindende karakter, som verden har brug for. Ambitionerne er skruet betydeligt ned, og topmødet i København til december bliver om ikke en fuser, så langt fra den globale manifestation, som mange havde håbet på. Tænk, hvis Københavns gader kunne fyldes af en million mennesker fra alle verdens hjørner med den danske regerings ministre i spidsen. Når politikere fra Dansk Folkeparti, Venstre og Konservative i dagens avis end ikke tør opfordre til at demonstrere, så er det, fordi selv de er blevet kujoneret af deres egen og politiets stigmatisering af de demonstranter, der planlægger at gå på gaden.

Lømmelpakken hastes gennem Folketinget, så den kan tredjebehandles i Folketinget inden topmødet. Politiet får mulighed for lovligt at anholde og tilbageholde mennesker, som ikke har gjort noget - præventivt. Alene på mistanken om at de måske vil gøre noget, kan de uden videre holdes i politiets varetægt i 12 timer - t-o-l-v timer.

Som justitsminister Brian Mikkelsen (K) så malende har beskrevet det, så kan politiet fremover overtage rattet på en bus med mistænkeligt udseende unge mennesker og i stedet for at køre dem til deres bestemmelsessted, så parkere bussen på politigården - i tolv timer. Danmark var tidligere et land, der fordømte den type vilkårlige tilbageholdelser, når de fandt sted i Iran, Bolivia eller Burma. Det er ikke metoder, som hører hjemme i et demokrati - slet ikke. Det er en kræftbyld, som er plantet i retssamfundet, som vil brede sig. Næste gang er det 24 timers tilbageholdelse. Og man skal ikke tro, at politiet vil holde igen. Hver gang politiet får et nyt redskab, så bliver det brugt - i fuld skala.

Optakten til klimatopmødet bliver fra politiets side en massiv opsporing af mistænkelige personer, som vil blive tilbageholdt. Det skal man ikke tvivle på. Læg hertil, at politiet med terrorlovene i hånden kan overvåge og aflytte demonstranter uden dommerkendelse. Ja, det er sandt, uden dommerkendelse. Velbekomme.

En række græsrodsbevægelser planlægger happenings i København, som baserer sig på civil ulydighed - uden vold og hærværk - det vil sige blokader, sitdown aktioner og forsøg på indtrængning. De vil blive ramt af de nye regler i massiv skala med enorme bøder, når en kampklædt betjent udstikker en ordre. Videoovervågning af demonstranter i hidtil uset omfang med nyindkøbt udstyr er en del af den nye strategi.

Til slut er der behov for en rituel besværgelse: Information er modstander af vold, hærværk, stenkast, molotovcocktails og brændende biler. Det fjerner fokus fra det væsentlige og går ud over uskyldige. Så skulle det være på plads.

At bevæge sig ind i debatten om regeringens lømmelpakke er med risiko for at få skudt i skoene, at man i virkeligheden støtter de voldelige demonstrationer.

Kunne man hæve niveauet for debatten blot en smule.

FL09

Seneste artikler

 • Udfordringen af Løkke

  14. november 2009
  Dansk Folkepartis krav om at omgøre beslutningen vedrørende akuthospitalet i Gødstrup er den hidtil mest alvorlige udfordring af statsministerens ledelse. Og Løkke Rasmussen er selv skyld i det, for han har endnu ikke formået at sætte sine grænser
 • Eksperter enige: Hjemrejsecheck vil virke imod hensigten

  14. november 2009
  Regeringens og Dansk Folkepartis hjemrejsecheck til udlændinge på 100.000 kroner risikerer at lokke de ressourcestærke ud af landet, vurderer eksperter - trods regeringens intentioner om det modsatte
 • Bred kritik af SF's miljøpolitik

  22. september 2008
  Fra højre til venstre rettes et skarpt angreb mod SF, som ikke har øremærket midler til natur i sit forslag til finanslov. Ole Sohn afviser kritikken
Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Tak til bew for lederen "Kun lømler demonstrerer". VKO holder fanden højt.

Margaret Thatcher goes to Brussel when Delors
take over France.
Margaret Thatcher goes to Brussel when Delors
take over France.
Margaret Thatcher goes to Brussel when Delors
take over France.
When the Blue Revolution comes.
Tory, tory, halleluja,
Tory, tory, halleluja,
Tory, tory, halleluja.
When the Blue Revolution comes.

We will force Ingvar Carlson go to movie every
night.
We will force Ingvar Carlson go to movie every
night.
We will force Ingvar Carlson go to movie every
night.
When the Blue Revolution comes.

We will hang Neil Kinnock from af sour apple
tree.
We will hang Neil Kinnock from af sour apple
tree.
We will hang Neil Kinnock from af sour apple
tree.
When the Blue Revolution comes.
Tory, tory, halleluja,
Tory, tory, halleluja,
Tory, tory, halleluja.
When the Blue Revolution comes.

We will harmonize the taxes and we'll double
GNP.
We will harmonize the taxes and we'll double
GNP.
We will harmonize the taxes and we'll double
GNP.
When the Blue Revolution comes.
Tory, tory, halleluja,
Tory, tory, halleluja,
Tory, tory, halleluja.
When the Blue Revolution comes.

Vi skal sætte Harlem Brundtland til at vaske
Høyres Hus.
Vi skal sætte Harlem Brundtland til at vaske
Høyres Hus.
Vi skal sætte Harlem Brundtland til at vaske
Høyres Hus.
When the Blue Revolution comes.
Tory, tory, halleluja,
Tory, tory, halleluja,
Tory, tory, halleluja.
When the Blue Revolution comes.

We will hang Bill Clinton from his balls in a
tree.
We will hang Bill Clinton from his balls in a
tree.
We will hang Bill Clinton from his balls in a
tree.
When the Blue Revolution comes.
Tory, tory, halleluja,
Tory, tory, halleluja,
Tory, tory, halleluja.
When the Blue Revolution comes.

Wir füllen unser Schwimmbad mit dem Blut
der SPD.
Wir füllen unser Schwimmbad mit dem Blut
der SPD.
Wir füllen unser Schwimmbad mit dem Blut
der SPD.
When the Blue Revolution comes.
Tory, tory, halleluja,
Tory, tory, halleluja,
Tory, tory, halleluja.
When the Blue Revolution comes.

Det er ikke overraskende, at Venstrefløjen blæser på fundamentale rettigheder. Venstre har altid haft et anstrengt forhold til almindelige menneskers rettigheder. Her er intet nyt. Siden systemskiftet i 2001er det gået slag i slag ... og det er jo nok ikke forbi.

Gad vist om danskerne stadig er tilfredse med deres valg i 2007 ?

God leder om en meget bekymrende udvikling. Gad vide om regeringens initiativer er i overensstemmelse med Grundlovens:

§ 79
Borgerne har ret til uden forudgående tilladelse at samle sig ubevæbnede. Offentlige forsamlinger har politiet ret til at overvære. Forsamlinger under åben himmel kan forbydes, når der af dem kan befrygtes fare for den offentlige fred.

Man må i hvert fald sige, at rammerne for, hvad der defineres som 'fare for den offentlige fred' er blevet meget snævre. To personer på et gadehjørne kan nu pludselig - hvis det står til VKO - blive til 'fare for den offentlige fred'.

Det kan vist ikke være helt i overensstemmelse med ånden i grundlovens bestemmelser.

Per Jongberg:

Jeg går ud fra du mener partiet Venstre, som er en del af højrefløjen. :)

Tom W. Petersen

Når terrorloven kan bruges mod folk, som på ingen måde støtter terror, f.eks. “Kirkeasyl”; og når det med “lømmelpakken” bliver tilladt politiet at fængsle folk alene på mistanke om hvad de kan tænkes at ville gøre, er det et par lange skridt i retning af politistaten. Det er i hvert fald ikke længere et retssamfund.
Det ligner i uhyggelig grad §2 i kommunistloven af 22. august 1941, som tillod politiet at arrestere hvem som helst, justitsministeren kunne mistænke for eventuelt at ville lufte kommunistsympatier.
Arrestere folk før de har begået nogen som helst lovovertrædelse - hvordan er det kommet så vidt, at det kan ske i vort land? Skal regeringen ikke netop vogte over Grundloven og dens ånd?

Der er åbenbart fri bane til at rasere jylland, så lad os drive DF ud af deres hjemmebane mens politisoldaterne marcherer i København.