SERIEFL09

Udfordringen af Løkke

Dansk Folkepartis krav om at omgøre beslutningen vedrørende akuthospitalet i Gødstrup er den hidtil mest alvorlige udfordring af statsministerens ledelse. Og Løkke Rasmussen er selv skyld i det, for han har endnu ikke formået at sætte sine grænser
Debat
14. november 2009

Dansk Folkepartis krav om at omgøre beslutningen vedrørende akuthospitalet i Gødstrup er den hidtil mest alvorlige udfordring af statsministerens ledelse. Og Løkke Rasmussen er selv skyld i det, for han har endnu ikke formået at sætte sine grænser. Med et pædagogisk udtryk kalder man børn, som ikke kan opføre sig ordentligt, for grænsesøgende. Det kan for et barn være en temmelig utryg situation ikke at kende sine grænser. Derfor vil de blive ved med at søge efter dem hos den voksne, indtil nogen siger stop. Det lille barn, der får for frie tøjler, kommer i tvivl, om det i virkeligheden selv bestemmer alt. Og med den grænseløse frihed følger et uoverskueligt ansvar og en ubehagelig utryghed ved at svæve frit i rummet uden rammer.

Dansk Folkeparti har opført sig grænsesøgende under de afsluttende finanslovforhandlinger i den forløbne uge. Hvor går grænsen? Er det i virkeligheden Pia Kjærsgaard, der er statsminister? Og kan Dansk Folkeparti bestemme alt? Først fik de under forhandlingerne grænsekontrollen tilbage, så flere penge til at uddanne politibetjente, så et loft over betaling for ældremaden, så en check på 100.000 til repatriering af udlændinge. Så hvorfor ikke gå hele vejen? Det seneste halve år har helt naturligt bibragt partiet den opfattelse, at indflydelsen er grænseløs. Sag for sag er det Dansk Folkeparti, som har haft det afgørende ord. Partiet har fået lov til at svinge dirigentstokken i en grad, som man ikke selv troede mulig. Og i samme takt er regeringens ministre blevet ydmyget og tvunget til at rette ind. I sensommeren 'besluttede' DF ligefrem, at der efter nytår skal gennemføres en regeringsrokade og satte endog navn på de ministre, som skal ud. Så hvorfor ikke forsøge at omgøre en beslutning, som statsministeren allerede har bekendtgjort i sin åbningstale.

Da Lars Løkke Rasmussen åbnede Folketinget i sidste måned, var hans tale støvsuget for nye initiativer og nye visioner og tanker. Dog var der én sag, som kunne trække et par overskrifter. Regeringen havde sat lokalitet på det kommende regionale akutsygehus i Nordvestjylland. Og det skulle bygges i Gødstrup nord for Herning, bekendtgjorde statsministeren med en vis stolthed. Så skulle det være på plads. Men, det er det så måske ikke alligevel efter den seneste uges tumultagtige forhandlinger. I hvert fald har Dansk Folkeparti fået indføjet en vetoret over for beslutningen, som nu er udskudt til senere. Nye analyser - en gigantrapport ligger der allerede med svar på alle spørgsmål - skal fastlægge borgernes afstand og akutberedskabet omkring det nye sygehus. Pia Kjærsgaard ville i går ikke garantere, at Dansk Folkeparti vil sige ja til Gødstrup-byggeriet. Nu må vi se. Udtalelsen kom efter, at den konservative leder Lene Espersen havde slået fast med sikkerhed, at Gødstrup er valgt og besluttet. Jamen hun var slet ikke med til forhandlingerne, replicerede Kjærsgaard. De hygger sig gevaldigt i koalitionen.

Det er en offentlig hemmelighed, at statsminister Lars Løkke Rasmussen er dybt involveret og personligt meget interesseret i kommunalstruktur og placeringen af danske sygehuse. Det er en udløber af hans egen kommunale strukturreform fra 2004. For statsministeren er det ikke ligegyldigt, om der bliver bygget på den ene eller den anden pløjemark nord for Herning. Derfor fik sagen også en særlig plads i hans første åbningstale til Folketinget, og derfor er Pia Kjærsgaards krav om indflydelse på sygehusplaceringer en provokation og en alvorlig udfordring af hans lederskab.

Alt sammen havde det været meget underholdende, hvis ikke Danmark befandt sig i så alvorlig økonomisk situation. Samme finanslov præsenterer et historisk underskud på 90 milliarder kroner, og ledigheden stiger og stiger. Hidtil har man kunnet henholde sig til, at Danmarks problemer kommer udefra. De skyldes den globale økonomiske nedtur. Men det holder ikke længere, det går langt værre i Danmark end i andre lande. I går blev Tyskland og resten af eurozonen erklæret ude af recessionen, mens dansk økonomi hænger fast og er sunket dybere ned i krisen end andre. Ifølge de økonomiske vismænd skyldes det først og fremmest en forfejlet økonomisk politik, der har sendt boligmarkedet ud på en historisk tur i rutsjebanen. Ledigheden stiger næste år med 65.000 og regeringens muligheder for at rette op på økonomien er ved at være forpasset. Den fremrykning af offentlige investeringer på fem milliarder kroner, som er en del af finansloven, rækker ikke langt. Den vil forbedre beskæftigelsen i 2010 med 2.500 personer. Det er halvdelen af, hvad arbejdsløsheden stiger med pr. måned. Samtidig er det slået fast fra alle sider, at den frigivelse af SP-midlerne, som i foråret skulle stimulere økonomien, har været uden effekt overhovedet. Man kunne have håbet på, at det var det, de havde brugt tiden på bag de lukkede døre i Finansministeriet i stedet for at skændes om, hvor et sygehus skal placeres, og hvor grænsen for Pia Kjærsgaards magt går.

FL09

Seneste artikler

 • Eksperter enige: Hjemrejsecheck vil virke imod hensigten

  14. november 2009
  Regeringens og Dansk Folkepartis hjemrejsecheck til udlændinge på 100.000 kroner risikerer at lokke de ressourcestærke ud af landet, vurderer eksperter - trods regeringens intentioner om det modsatte
 • LEDER: Kun lømler demonstrerer

  13. november 2009
  Prisen for en knusende ro i gaderne under klimatopmødet i København tegner desværre til at blive en alvorlig svækkelse af retssikkerheden og et udemokratisk anslag mod forsamlingsfriheden. Og den pris er alt, alt for høj
 • Bred kritik af SF's miljøpolitik

  22. september 2008
  Fra højre til venstre rettes et skarpt angreb mod SF, som ikke har øremærket midler til natur i sit forslag til finanslov. Ole Sohn afviser kritikken
Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

han har endnu ikke formået at sætte sine grænser
Det er også svært når Pia har hele armen oppe i røven på ham.

Ja det kræver vist en børnepsykolog, for at forstå
politikken Anno 2009.