Leder

V: Værn Vennerne

23. november 2009

Vildrede prægede Venstres landsmøde i weekenden: Hvad er projektet nu? Fogh er væk. VK-samarbejdet er slidt. Pia Kjærsgaard fortæller alle, der gider høre på det:

»Lars Løkke bliver aldrig den store værdipolitiker.«

Hvormed hun mener: Det overordnede skal hun nok tage sig af, og så kan Lille-Lars pusle med det praktiske.

Uden for landets grænser kan Venstre heller ikke hente megen opmuntring. Begejstrede EU-brøl er tiden ikke til. Og al tale om NATO leder tankerne hen på en krig, som går elendigt, og hvor ingen kender udvejen. Håbløsheden er til debat i andre NATO-lande, men i Danmark er det ifølge regeringen flirt med fjenden at sige tingene, som de er.

Det kommunale er ej heller Venstres trøst. Lars Løkkes svendeprøve - strukturreformen - viser stadig flere af sine konstruktionsfejl. Og Venstre havde et surt valg forleden.

Kort sagt: æv.

Altså måtte Løkke finde noget ganske andet at tale om. Det gjorde han ved at udgyde sig om »den danske drøm«. Denne drøm lod han afspejle i bl.a. dette guldkorn:

»Vi skal være så rige, som vi kan blive - uden at vi mister så meget som et hjerteslags fokus på, at de svageste også skal med.«

Sit drømmeri udmøntede Løkke i, hvad han kaldte »ti konkrete og meget ambitiøse mål«. I hvert fald er målene heftigt teknokratisk-bureaukratiske og blottet for værdipolitik, som Løkke således respektfuldt overlader til Pia Kjærsgaard.

Sine ti mål fik Løkke gjort til Venstres politik ved dette retoriske greb: »Hvad siger I? Skal vi ikke gøre det til Venstres mål.«

Sikke medlemsdemokrati, de har hos Venstre!

Charmen ved Løkkes '10 mål' er, at de først skal opfyldes i 2020 - mindst tre valgperioder ude i en dunkel fremtid. Projektet kan ses som en gen-iscenesættelse af Nyrup-regeringernes fagre forestilling om 'Danmark som foregangsland'. Giv tid, giv tid.

Alt mens disse vidtløftigheder omspandt partiformanden, var andre Venstre-politikere ude i mere jordnære ærinder. Miljøminister Troels Lund Poulsen vil lade lovens beskyttelse af kystnære områder vige til fordel for udstykning og bebyggelse. Angiveligt »for at fremme vækst og udvikling i yderkommunerne«. Og da helt sikkert til glæde for de udstykkende jordejere. Politisk ordfører Peter Christensen vil lempe selskabsskatten, som »er presset hvis tyskerne eksempelvis sætter den ned«. Venstre takker sine sponsorer i erhvervslivet. Og Venstres landbrugsordfører Henrik Høegh - tidligere vicepræsident i Landbrugsraadet - er med i en arbejdsgruppe, der arbejder på at fjerne landbrugets jordskatter - som krisehjælp. Ak, hvad med alle andre kriseramte?

Her er ingen vaklen hos Venstre: Det gælder om at værne vennerne.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Dorte Sørensen

Ved læsning af Informations bagsideleder kom jeg til at tænke om Fogh Rasmussens og Løkke Rasmussens egentlige mål ikke mere er at gøre Danmark til et af de dårligste lande. Den tanke kunne man let få , hvis man så på resultaterne af OVKs førte politik og ikke på alle deres løfter i ”festtalerne”.
Fx hvis vi ser på alle de opgørelser og samlinger over landene er Danmark så godt som alle steder faldet ned på listerne over de mest driftigste og dygtigste lande.

Derudover vil jeg takke dr for nævne Venstres forslag om, at kommunerne skal have mulighed for at give dispensation for byggeri i kystnærer områder. Med en sådan lov vil Venstre endnu mere nedbryde en af de ting Danmark er kendt for - de åbne og frit tilgængelige kystområder. Ligeledes kan man spørger om det var en af Løkke Rasmussens skjulte dagsordner, da han lag de gamle amters miljøbevillingerne ud til den enkelte kommune.

Støttegruppen DI har også netop været ude med trusler om verdens undergang. Imidlertid har Danmark tidligere ligget udmærket i både lykkeindeks og økonomiske hitlister med højere indkomst og selskabsskatter, og så er der andet i budskaberne, som lyder mere symbolsk end praktisk gennemførligt. Stadigt lavere afgifter, selskabs- og indkomstskatter med tilhørende verdensklasse i uddannelse og sundhed mv kalder under alle omstændigheder på mere konkrete planer end drømmetydning.

Men det er da klart, at der ligger en udfordring for rigtig mange EU lande, hvis tyskerne med deres nye regering nedsætter selskabsskatten til 15 procent fra de nuværende 30. Det bliver også interessant at høre hvilke skatter og afgifter, de så i stedet vil finansiere deres budgetter med, og hvad de øvrige EU lande siger til dette, hvis noget ellers slipper ud fra korridorerne. Én ting er Irland som har kunnet lokke med omkring 10 procent og kreative ordninger, hvor lønmodtagerne kunne oprette deres eget lille lukrative selskab, men dette - en intern EU krig om lavest mulige skatter eller bare en masse teknokratisk fnidder?

Danmark har ifølge mange (politiske) økonomer længe haft udsigt til et fremtidigt underskud med tab af olieindtægter og ændringer i befolkningssammensætning, og allerede med en relativ lav arbejdsløshed ser man dundrende underskud. Så hvem er det Rasmussen taler til, når han snakker om at være mere modige? Næppe oppositionen, som alligevel har meget begrænset indflydelse og nærmest er ligegyldige for at tælle til 90, som de siger i partiet. Foruden sine egne vælgere vel først og fremmest støttepartiet, som vil kunne komme til at hænge i en tynd tråd, hvis de skal tale for at skære i velfærden for egne vælger grupper eller acceptere lettere adgang fra højtuddannet udenlandsk arbejdskraft.

En satsning på turisme for millioner af nyrige asiater, der sætter pris på kølige vinde, kunne være en del af flere veje, også for de landdistrikter, man ønsker at udvikle, men de er jo også fremmede.

Inger Sundsvald

»Vi skal være så rige, som vi kan blive - uden at vi mister så meget som et hjerteslags fokus på, at de svageste også skal med.«

Hvor er det smukt. Jeg er rørt til tårer.

Alle skal være rigere, smukkere, dygtigere og lykkeligere. Og så må vi jo ikke glemme krisehjælp til landmænd og jordejere. Alt i verdensklasse og det bedste af det bedste til alle.

Når man har noget godt i udsigt, er det vel værd at vente på, så man ikke risikerer at gå på kompromis med kvaliteten af den løkke om halsen der venter.

Heinrich R. Jørgensen

Nu har Venstre gennem mange år, hånet enhver der fremsatte naive og debile overbudsfloskler. De mobbede har forlængst forladt fordums dumhed, hvorefter Venstre nu øjne chancen for at hapse den ledige position i dansk politik.