Leder

Dumme spørgsmål

Det er på høje tid, at den russiske premierminister følger det råd, som præsident Dmitrij Medvedevs rådgiver Igor Jurgens forleden gav Putin her i bladet: Gå af og overlad magten til efterfølgeren
5. december 2009

RUSLANDS PREMIERMINISTER, Vladimir Putin, var i topform, da han torsdag for ottende gang holdt sin årlige samtale med befolkningen på direkte tv med spørgsmål fra en række steder i landet. Hele fire timer varede seancen, hvor premierministeren veloplagt og med imponerende kendskab til detaljer besvarede mange af de direkte spørgsmål og 700.000 sms-spørgsmål. Han lovede som sædvanlig at bekæmpe terror, fattigdom, korruption og meget andet, kritiserede USA og Vesten og priste Rusland. Tilsyneladende spontant og åbent.

Men denne årlige begivenhed er blevet mere og mere forloren og ude af trit med den russiske virkelighed. Det er ikke længere en forfriskende nyhed, at den store leder velvilligt og på direkte tv besvarer spørgsmål, som enhver kan se og alle russere ved er styret og kontrolleret fra start til slut. Det ligner mere og mere forældet sovjetpropaganda, og helt galt bliver det, når Putin reagerer på en bøn fra et skolebarn og lover computere til alle elever på hendes skole. Eller lover en gammel babusjka at fordoble hendes pension.

Putin svarede igen undvigende på det vigtigste spørgsmål - om han har tænkt sig at forlade politik og ikke genopstille til præsidentvalget i 2012. »Hold ikke vejret så længe«, svarede han spøgefuldt. »Jeg vil overveje det, der er masser af tid«.

DER TAGER HAN imidlertid fejl. Det er på høje tid, at den russiske premierminister følger det råd, som præsident Dmitrij Medvedevs rådgiver Igor Jurgens forleden gav Putin her i bladet: Gå af og overlad magten til efterfølgeren Dmitrij Medvedev på civiliseret vis. Det er ikke civiliseret endsige demokratisk, at Putin forsøger at styre sin efterfølger. Det er endnu mindre civiliseret, at Putin har fået lavet forfatningen om, så han, hvis han stiller op igen, har mulighed for at sidde på præsidentposten i yderligere to gange seks år. Jurgens har ret i, at det ligner en Bresnjev. For slet ikke at tale om, at Putin på intet tidspunkt har udtrykt tvivl om eller interesse for, hvad befolkningen mener om den sag - om russerne overhovedet vil genvælge ham eller Medvedev. Ingen tvivl her. Valget er en kontrollerbar formalitet.

MEN DET KNAGER i tandem-systemet mellem ham og Medvedev. Det kan kun gå galt, hvis Putin forsøger at vende tilbage som den store redningsmand under påskud af, at Medvedev ikke kan klare skærene, og at der er en eller anden krise i landet. Lidt krise er der jo altid. Ellers kan man hurtigt skabe en. Men det ville være forkert og skidt for Rusland.

Putins tid som præsident burde være omme. Han har siddet på magten i 10 år og gjort sit, der vil blive bedømt som godt eller skidt. De finder nok et godt job til ham i Gazprom. Så spørgsmålet om, hvorvidt Putin skal gå af, er et dumt spørgsmål. Lige så dumt som det, der blev stillet til ham under tv-seancen: »Sorterer De de dumme spørgsmål fra?«, hvortil Putin svarede: »Hvilken kategori hører det spørgsmål ind under?«

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu