Leder

Krigspræsidenten

11. december 2009

LEDER | Ni dage efter at USA's præsident Barack Obama annoncerede til alverden, at han agter at sende yderligere 30.000 soldater til Afghanistan, stod præsidenten i går på talerstolen på Oslos rådhus og modtog Nobels fredspris. Den potentielle ironi gik naturligvis ikke Obamas næse forbi:

»Jeg er en præsident i krig, der modtager en pris for fred,« sagde han i en veltilrettelagt tale, hvor han benyttede sig - helt sikkert uden at vide det - af to gode gamle slogans, hyppigt anvendt af den yderste venstrefløj i 68-ungdomsoprørets dage 'fred er andet og mere end fraværet af krig' samt 'når uret bliver ret, bliver modstand til pligt'.

Dengang blev sloganet brugt for bl.a. at argumentere for, at det var muligt at være imod f.eks. atomoprustning og kritisk over for såvel USA og USSR's magtanvendelse under den kolde krig, og samtidig støtte lokale modstandsbevægelser mod undertrykkelse i f.eks. diktaturer i Sydamerika eller apartheidbevægelsen i Sydafrika.

Og lige præcis de to talemåder benyttede Obama sig af i sin tale, da han påpegede, at forhandlinger alene ikke 'ville have stoppet Hitlers onde gerninger' og heller ikke kan 'få al-Qaeda til at nedlægge våbnene'.

»Der vil være tidspunkter, hvor nationer - enten alene eller sammen - vil finde at brugen af magt ikke bare er nødvendig, men også retfærdiggjort af moralske grunde,« sagde han og fortsatte med at understrege, at »trods alle trængsler i vor verden, så er vi ikke blot underlagt skæbnen. Vores handlinger tæller, og vi kan tvinge historien i retning af retfærdighed.« Obama kom også ind på de tragedier, der er uundgåelige som følger af alle krige:

»Jeg er kommet hertil opfyldt af bevidstheden om omkostningerne ved væbnet konflikt - fyldt af vanskelige spørgsmål vedrørende forholdet mellem krig og fred og vores bestræbelser på at få den ene til at erstatte den anden,« sagde han og understregede, at USA under hans ledelse vil gå forrest i arbejdet for at overholde internationale konventioner.

»Det er derfor, jeg har forbudt tortur, og vi lukker Guantànamo Bay.«

DET var klogt af Obama både at komme ind på menneskerettigheder, hans intentioner om at afskaffe verdens atomvåben samt de moralske aspekter ved krigen i Afghanistan. Dette - kombineret med en ydmyghed over at modtage en pris, han endnu ikke mener, han har gjort sig fortjent til - vil gøre det sværere for hans kritikere i USA at komme til orde.

De kritikere, som mener, at fredsprisen er en latterlig og overflødig gestus, der blot viser, at den amerikanske præsident er en appeaser, en leder, der er svag og rede til at indrette sig efter de vattede europæere, som derfor skynder sig at give ham en pris mest for ikke at være præsident Bush.

Med talen viste Obama, at nobelpriskomiteen har ret i begrundelsen for prisen: den unge præsident har skabt et nyt og mere forhandlingsorienteret klima i international politik.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Lars Christensen

Ja, ja, Annegrethe Rasmussen, selv du lader dig forblaende. Desvaerre.

Newspeak

War is Peace

Good is Bad

White is Black

Maaske skulle du genlaese 1984.

Lennart Kampmann

Så blev det virkelighed for en forblændet dansk opposition, der troede at Obama var en god europæisk socialistisk messias.

Han er fortsat CINC, og det demokratiske parti er ikke lig med socialdemokratiet.

At han så heldigvis tør tage tyren ved hornene og fortælle at krig er et uundgåeligt redskab til opnåelsen af fred, er da befriende og ærligt.

Hvis bare vi havde en statsminister og regering af den kaliber..... Det står grelt til herhjemme, hverken regering eller opposition har noget visionært at byde på....

Med venlig hilsen
Lennart

Lennart Kampmann

Nu er jeg ikke sikker på at jeg selv tilhører den almindelige danske generelle opfattelse, men det tror jeg egentligt at jeg gør, og jeg opfatter at obama er mere i tråd med denne end nogen tidligere amerikanske præsidenter.

Denne opfattelse føler jeg endnu engang bekræftet ved obama's udtalelser ved modtagelse af nobelprisen.

Der kom også igen Thomas Aquinas' s gamle traver om den "retfærdige krig". Ved hvilket der igen blev totalt ignoreret at kære Aquinas i samme bog også argumenterede for den "retfærdige pris", dvs. der må ikke sættes højere pris på en vare end lige nøjagtig dens produktionsomkostninger, da alt andet er en synd mod Gud...

Den hører man så sjældent om fra Aquinas-tilhængerne ovre til højre.

I øvrigt erklærede Aquinas selv alle sine skrifter, inklusive den "retfærdige krig" til at være det rene hø, "mihi videtur ut palea", og tilbragte de sidste to år af hans liv med at opspore og destruere alle kopier af hans bøger han kunne få fat i.

Søren Kristensen

Det er med krig lidt ligesom med rygning, i begyndelsen er det meget fedt og det bliver det sådan set ved med at være hvis man lever af at sælge cigaretter eller nikotintyggegummi.

LANDMINE-PRÆSIDENTEN

Mange, der lyttede til Obamas Nobel-takketale, har fæstnet sig ved hans smukke tanker om fred (selv om han nævnte ordet ’krig’ fyrre gange). Han talte om, at USA ikke kan handle alene, ligesom han efterlyste standarder, der kunne regulere brugen af magt.

Han har også talt om atomnedrustning, men hvordan harmonerer disse kønne hensigter lige med hans afvisning af at underskrive et forbud mod landminer, spørger fx en anden amerikansk Nobelfredsprisvinder, Jody Williams, der fik prisen for sin kamp mod landminer i 1997.

Trods den megen tale om fred står man tilbage med indtrykket af et forsvar for mere krig, som kommentatoren Norman Solomon skriver i sin kommentar til talen på www.commondreams.org

Blandt verdens horder af små grå Statsmænd cirka omkring 1.65 meter høje - som Bush & Blair & Rasmussen & Sakozy og nu Obama er Anders Fogh Rasmussen den største - konkretiseret i at Rasmussens opfundne politiske recept på at sige Et og gøre noget helt Andet - sås perfektioneret i Oslo ved Obamas Nobeltale om krig og fred.
Alene alverdens journalisters klappekor må have fået Djævelen i helvede - til at sprække af bar grin.

Lars Christensen

Det der er mest skamfuldt ved denne artikel er at A. Rasmussen nedgoer alle de mennesker herovre (USA) som rent faktisk kunne forstaa hvad Praesidenten sagde. Endnu engang maa jeg med forundring konstatere at Danske journalister der kommer til landet her, ikke har den fjerneste baggrundsviden om det politiske system, men bliver saa forblaendet af landets storhed(?) at selv naar det aabenlyst vanvittige kommer ud af munden paa en vendekaabe af rang, saa staar de og klapper paa sidelinjen.

Han har ikke noget toej paa, Annegrethe!

Bare et eksempel for dig alene. Presidenten har ikke svoret at beskytte landet, han har svoret at beskytte og overholde konstitutionen. Helvedes til forskel!

Og til Helle E.
Desvaerre er det ret ligegyldigt for Informations journalister at opsoege andre kilder end NYT, Washington Post, Huffington Post og andre lignende medloeber medier, men det er da rart at se at andre Danskere ved at der findes alternativer.
Jeg kan ogsaa anbefale dig at laese Matt Taibbi fra Rolling Stones specielt den seneste om Obamas "bail out" er fin.
Glen Greenwald er ogsaa fabelagtig.

Holder han ikke også en tale i København? Let er det jo at falde for den højtidlige retorik. Med en afglans af religiøs prædiken, Har man et underskud af inspiration eller abstinenser fra "The west wing" . Hvornår starter billetsalget?
"it is in America's interests to encourage human rights and democracy in other countries. Helping them helps us. " Si vis pacem, fac bellum. Dette på vindene af et fejlslagen røvertogt af sine forgænger.

Det er mit indtryk at det især var og er Thorbjørn Jagdland som ville give Fredsprisen for 2009 til Obama. Men lad det nu svæve...

Også jeg synes det var og er mærkeligt at Fredsprisen bliver givet til en mand, som har gang i to krige, opruster mm samt vist også har øget brugen af Renditions (udlevering af fanger til lande undenfor USA)... Men lad det nu også bortsvæve...

Tilbage står en mand, en præsident, som er dybt belæst og som ved at nogen gange er krig nødvendig, som formulerer sig formfuldendt på en måde som ingen præsident i USA vist har talt på før ? Og som direkte og modigt peger på elefanten i rummet og siger 'ja, det er mærkeligt at stå her og tale om fred, når jeg lige har sendt 30.000 soldater afsted til en krig'.

Ang. et forbud mod landminer er dette en internatiobal traktat. Obama kan godt underskrive aftalen, men skal have den ratificeres (godkendt) i Senatet med 2/3 (66 medlemmer) flertal. Aldrig får han dette. Det er mig en gåde at flere og flere mennesker i Danmar, ja også journalister, ikke synes at kunne fatte dette...

Mht. kritikere af Obama i USA - ja så vil de bruge alt - også dette som ord-skyts mod ham...

> Med talen viste Obama, at nobelpriskomiteen har
> ret i begrundelsen for prisen

WTF?!!

Manden som har OVERGÅET GW Bush i aggression, krigsførelse og underminering af menneskerettigheder og civile rettigheder i hans eget land?

Vågn dog op og se verden!

Obama benytter om nogen den traditionelle Israelske strategi: Han siger én ting og bliver stædigt ved med det, mens han gør noget helt helt andet!

Han har IKKE forbudt tortur: Menneskerettigheds-erklæringen har forbudt tortur!

Der er ikke blevet vedtaget noget dokument som giver de amerikanske tropper forbud mod at udøve tortur - han har sagt det i officielle taler, men det er IKKE blevet fulgt op af handling.

Han lukker Guantanamo? okay, ved at overføre fangerne til andre fængsler? Stadig uden retssager! Det er da en omgåelse af sandheden, om noget.

Og hvad med det nye kæmpe-fængsel i Bagram ved den amerikanske base? Hvortil folk stadig bliver bortført. Og hvor der ikke er forbud mod tortur?

Hvad med USAs illegale henrettelsespatruljer i såvel Afghanistan som Pakistan, både med og uden de såkaldte "droner" og med og uden deltagelse af den tidligere CIA-enhed Blackwater / Xe?

Der er ... hold fast.. 100... Ét hundrede aktive medlemmer af Al Quaeda i Afghanistan ifølge officielle amerikanske redegørelser.

Der er med den nyeste OPRUSTNING cirka 100.000 Amerikanske soldater. Plus 50.000 fra NATO-landene. Flere end der deltog i Golfkrig 2.

150.000 imod 100 !?

OG har USA måske trukket sig ud af Irak? Vel har de da ej! Der er da mange tusindvis af soldater tilbage, både i den befæstede by de kalder en ambassade og i de forskellige millitærbase rundt omkring i landet. De har trukket sig lidt tilbage, men ikke ud.

Tværtimod har USA under Obamas ledelse haft travlt med at bygge befæstede millitærbaser i store dele af verden - og med Anders Fogh Rasmussen som NATO-chef er de to herrer sammen i gang med at implementere Ronald Reagans gamle drøm om et anti-missil system i Europa som vil gøre det sandsynligt at et første-slags atom angreb mod Rusland kan gennemføres uden at alle Ruslands åben når USA.

Obama er i den grad en helt anden person i sine taler end han er i sine handlinger. Han fremstår oratorisk som "due" men er i virkeligheden høgen over alle høge.

Det er kun snak. Ikke andet end snak. Kig på hans handlinger i stedet.

Winston Churchill sagde bl.a. "Speak easy and carry a big stick" - med Obama er det ikke kum blød tale og latente trusler, han *anvender* i stor stil hele det mllitære arsenal over hele verden, samtidig med at han spiller uskyldig i sine taler.

Manden leder et land som kun undgår konkurs så længe de kan blive ved med at trykke nye pengesedler som resten af verden villigt bruger som international afregingsvaluta.

På den baggrund står han bag vedtagelsen af de største krigs-budetter i verdenshistorien!

Så lad være med at give os dit bullshit om at han fortjener en Nobel-fredspris. Det er sgu lige så latterlig en påstand som hvis du havde sagt Stalin eller Hitler i stedet for Obama.

To kilder som underbygger mit indlæg. Jeg havde for travt til at finde kilder da jeg farede i blækhuset før:

(1)
Can Nobel Prize Winner Obama At LEAST Stop the Torture?

http://georgewashington2.blogspot.com/2009/12/can-nobel-prize-winner-oba...

"Bagram military prison in Afghanistan, where more than 600 people are being held without charge. The facility makes Guantanamo look like a "nice hotel," in the words of one military prosecutor"

(2)
Obama Far Outdoes Bush in Escalating War -- The Numbers Will Surprise You

http://www.alternet.org/world/144449/obama_far_outdoes_bush_in_escalatin...

"Obama has now escalated deployments in the Af-Pak region to 98,000 US troops. So in Af-Pak and Iraq, he will now have a total of 222,000 US troops deployed, 36,000 more than Bush ever had - 186,000 was Bush’s highest total."

(sidstnævnte artikel er m-e-g-e-t lang. Stop så den der naive tro på at Obama er anderledes end GW Bush. Talk is cheap)

Her er så yderligere dokumentation omkring de over 800 internationle US-baser, first-strike strategi, NATO og missil-våbensystemer:

Encircling Russia: US NATO Military Bases in Eastern Europe
http://www.globalresearch.ca/index.php?context=viewArticle&code=ROZ20091...

War without Borders: U.S., NATO Expand Military Role In Southeastern Europe
http://www.globalresearch.ca/index.php?context=viewArticle&articleId=15209

America and Russia: Has the Cold War Really Ended? - US nuclear doctrine, missile defence in Europe and NATO expansion
http://www.globalresearch.ca/index.php?context=viewArticle&code=20091122...

NATO's Secret Transatlantic Bond: Nuclear Weapons In Europe
http://www.globalresearch.ca/index.php?context=viewArticle&code=ROZ20091...

Former Soviet States: Battleground For Global Domination
http://www.globalresearch.ca/index.php?context=viewArticle&code=ROZ20091...

Are We Really 'Withdrawing' from Bush's Wars? Quietly, US Constructs Even More Bases in the Mideast
http://www.alternet.org/world/144143/are_we_really_%27withdrawing%27_fro...

Igen er der temmelig mange facts i disse artikler. Men sandt at sige burde en journalist (og især en avis som Information) beskæftige sig 1.000 gange mere med facts end hvad en given politiker vælger at bilde verden ind.