Leder

En million hvad?

I år 2050 vil mere end hver femte – 21 procent – af alle erhvervsaktive havde indvandrerbaggrund. Skulle nogen være i tvivl, giver Danmarks Statistik svaret. Fremtidens Danmark bliver dybt afhængigt af indvandrere og deres efterkommere
17. december 2009

Danmarks Statistiks nye publikation Indvandrere i Danmark 2009 indeholder en befolkningsfremskrivning frem til år 2050. Til den tid vil der være én million mennesker med ikkedansk baggrund i Danmark. Det er godt nok mange. Så skal indvandrerne i dette lille land tælles i millioner.

Nu ser procenterne knap så dramatiske ud. I dag er 90,3 procent ’personer med dansk oprindelse’. I år 2050 vil det være 83,4 procent. Skulle nogen være bange for, at danskerne – altså de rigtige danskere – kommer i mindretal, kan de nu sove fredfyldt gennem natten.

Det er langt mere tankevækkende, hvad der vil ske med fremtidens erhvervsaktive, de 25- til 64-årige. Altså dem, der skal løfte og sikre fremtidens danske velfærdssamfund. I dag udgør ’personer med indvandrerbaggrund’ 10 procent af arbejdsstyrken. I år 2050 vil mere end hver femte – 21 procent – af alle erhvervsaktive havde indvandrerbaggrund. Skulle nogen være i tvivl, giver Danmarks Statistik svaret. Fremtidens Danmark bliver dybt afhængigt af indvandrere og deres efterkommere. Uden dem hænger det ikke sammen.

At antallet af fremtidens indvandrere og deres efterkommere når op over én million skyldes to forhold. For det første forudsætter Danmarks Statistik, at den årlige indvandring fra vestlige lande bliver på 22.000, mens indvandringen fra ikkevestlige lande er på 13.000. Selv om Danmarks Statistik gør opmærksom på, at netop indvandringen af udenlandske statsborgere er meget vanskelig at forudsige, er det interessant, at hovedparten af fremtidens indvandrere forventes at komme fra vores egen del af verden. Alligevel vil der i fremtiden blive relativt flere indvandrere fra ikkevestlige lande. I dag udgør de 63 procent af alle indvandrere i den arbejdsduelige alder. Og det vil stige til 71 procent. Og bag dette ejendommelige resultat – at flertallet af fremtidens indvandrere kommer fra vestlige lande, mens deres andel falder – skjuler sig den anden årsag til, at Danmark når millionen i 2050.

For første gang er tredje generation med i statistikken. Altså børnebørnene af indvandrere. Dem er der kun 8.000 af i dag, men deres antal vil vokse til 121.000. Det er børnebørnene af indvandrerne, der vil stige langt stærkest i fremtiden.

Det er mistænkeligt, ja på grænsen til det nedværdigende, at man nu statistisk placerer børnebørn af indvandrere i en gruppe, der ikke er rigtige danskere. Et vink med en vognstang, som de fleste forstår. Rigtig dansker bliver først oldebørnene. I en globaliseret verden virker det overordentligt uklogt.

Men det er værre, at det udsætter den erkendelse, alle danskere skal igennem. At i fremtiden kan en rigtig dansker være sort eller gul og bære tørklæde eller andre sjove beklædningsgenstande.

Skal man finde noget positivt ved de nye opgørelser, er det, at her slås det fast, hvor vigtig integrationen af indvandrernes børn og børnebørn bliver.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

"Det er mistænkeligt, ja på grænsen til det nedværdigende, at man nu statistisk placerer børnebørn af indvandrere i en gruppe, der ikke er rigtige danskere."

Meget enig, men det bliver mere forståeligt, når man i DR's Orientering i dag kan høre, at det er en ny opgørelsesmetode, der er anvendt efter forlangende af Dansk Folkeparti - som led i partiets vedvarende afpresning af regeringen for at medvirke til Finansloven.

I Orientering i morgen, fredag, er det så meningen, at rigsstatistikeren skal redegøre for det videnskabeligt forsvarlige i at ligge under for politisk pression i sin forskning. Det kan blive interessant at høre.

Gad vide, hvor meget af det, der kommer fra Danmarks Statstik, man egentlig kan stole på?