Leder

Per Larsens København

Politiet har valgt en fremgangsmåde, der forstærker spændingerne og tegner et billede af en politistat
Debat
15. december 2009

LEDER | Efter den store demonstration i lørdags med omkring 100.000 deltagere og de efterfølgende mindre manifestationer i de københavnske gader, er der ikke længere megen tvivl om, hvad der er politiets strategi over for demonstranterne. I modsætning til tidligere, hvor politiet bevidst har holdt sig i baggrunden for ikke at provokere unødigt, så satser man nu på en anden og langt mere synlig tilstedeværelse. Overalt, kampberedt og klar til konfrontation af enhver art. Politiet demonstrerer magt - endda en overvældende magt og nul tolerance over for ballademagere.

København er i disse dage pakket ind i politi, hollændervogne, hjemmeværn, vandkanon, helikoptere og betjente i selvlysende veste. Med udvidede beføjelser til at tilbageholde demonstranter, intensiv overvågning, infiltrering, genindført grænsekontrol og trusler om store bøder for at opholde sig det forkerte sted på det forkerte tidspunkt er presset på de tilrejsende og hjemlige demonstranter, som måtte være ude på ballade, gjort maksimalt. Og indtil videre ser det ud til at virke. De voldelige optøjer er udeblevet med undtagelse af et par mindre episoder.

Den hidtil usete hårde linje fra den danske ordensmagt resulterede dog lørdag i, at knap 1000 mennesker blev anholdt og fikseret på gaden for senere at blive transporteret til politiets »klima-fængsel« i Valby. I op til fire timer blev demonstranterne tvunget til at sidde på den kolde asfalt uden mulighed for at få noget at drikke eller at gå på toilettet. Chefpolitiinspektør Per Larsens forklaring er, at hvor der handles, der spildes. En mindre gruppe stenkastere med kanonslag og andet havde gemt sig i mængden. Uskyldige blev tilbageholdt, men det kunne ikke være anderledes, hævder politiet, og det står dem frit for med justitsministerens ord at klage og endda modtage en erstatning. Kun 20 har til gengæld modtaget en sigtelse, og hele operationen er dermed et skoleeksempel på hensigten med regeringens lømmelpakke. Det er nemlig ikke meningen, at disse potentielle uromagere skal sigtes. De skal bare holdes væk fra gaden i op til 12 timer.

Prisen for den hårde linje og den massive tilstedeværelse i gaderne er et billede af København som en brutal og ikke særligt gæstfri værtsby. De spegede forhandlinger i Bella Center er formentligt ganske uberørt af, hvad der foregår uden for i de københavnske gader, men København er nu en gang vært for andet end diplomater, interesseorganisationer, erhvervsledere og stats- og regeringschefer. COP15 er nok så meget en global folkelig manifestation, et møde mellem folkeslag og en verdensomspændende dialog om et meget vigtigt tema. Derfor er demonstrationerne essentielle og muligheden for, at alverden kan give deres mening til kende og debattere er lige så vigtig som forhandlingerne i Bella Center.

Og derfor er det ikke ligegyldigt, hvordan politiet opfører sig og griber opgaven an. Politiet er og bliver det mest håndgribelige udtryk for det danske værtskab, som de titusinder af klimaaktivister fra hele verden møder. Om massearrestationerne lørdag var en overreaktion eller et nødvendigt - omend lidt klodset - indgreb for at forhindre vold og ødelæggelser, må eftertidens offentliggørelser af politiets videooptagelser afgøre. Hvad der er gået verden rundt - nemlig billederne af hundredvis af uskyldige demonstranter siddende i 'futtog' med fikserede håndled - er der mindre tvivl om. Verdens øjne er rettet mod København og hvert et knippelslag og hvert et stenkast går kloden rundt. Et af de mere sarkastiske udsagn fra en demonstrant, Georgy Forshall, hvis kammerater var blevet tilbageholdt, stod at læse i britiske The Observer søndag: »Politiet siger, at folk kaster med sten. Men mine to venner har et ko-kostume på. De er ikke i stand til at kaste med sten.«

Politiets forberedelser til topmødet har været i gang længe, og strategien om en overvældende magt og nultolerance har for længst været klar - ikke mindst efter talrige studier af, hvordan andre værtsbyer har grebet indsatsen an. De store skræmmeeksempler er topmøderne i Genova og Gøteborg, som endte i voldsomme gadekampe, der helt kom til at overskygge den politiske del. Udfordringen er, at en lille del af de aktivister, som demonstrerer i København, udelukkende er interesseret i konfrontation med politiet - af ideologiske årsager, på grund af gamle uafsluttede opgør eller andet. Hvordan isolerer man dem fra alle de andre? Den hårde kerne er helt uden for pædagogisk og enhver anden rækkevidde, deres oprør er ikke rettet mod den konkrete sag, så der er ikke nogen mulighed for at imødekomme dem med dialog eller særlige ordninger, de vil slås, og de vil smadre for at skabe så megen opmærksomhed som muligt. Det er en ulykke, at de på den måde har adgang til at ødelægge en markant folkelig manifestation, men det er også en ulykke, at politiet entydigt har valgt en fremgangsmåde, der forstærker spændingerne og tegner et billede af en politistat.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Mht spørgsmålet hvordan man isolerer en lille gruppe, så virkede det på pressens løbende referat som om gruppen selv havde isoleret sig længe inden festlighederne startede og at politiet der havde muligheder for at pakke dem ind, adskille dem eller tilbageholde dem præventivt.

Hvis 10-øren først er faldet til jorden på nuværende tidspunkt, efter at Danmark stort set kun har gjordt sig uheldigt bemærket i det store udland de seneste snart 10 år, så bedre sent end aldrig! Udover de store passificeret befolkningsgrupper i den vestlige verdens text-tv univers, har Danmarks udvikling forundret i det meste af verden.

Udviklingen med at fremmedgøre demonstranter og kalde dem alt fra socialistiske ballademagere til autonome (ikke at der burde være negative følelser forbundet med ordet autonom!) og samtidigt fremme en hadefuld korpsånd i politiet mod alt hvad der lugter af, ikke at blive hjemme og se fladskærm, har været under opsejling længe. Politiet har simpelthen udvidet Christianias grænser for de næste par uger, med en villig presse der rapporterer, som var det en anden lang sportsbegivenhed med dertil følgende uinteligente kommentarer. Opfulgt af en næsten overstrømmende begejstring når det udnævnes til danmarksrekord i anholdte, fabelagtig underholdning, udover at det må være verdensrekord i mangel på tiltaler kontra anholdte.

Endnu engang, velkommen til politistaten Danmark, en hæmoride, et ugæstfrit politi uden kontrol over tilbageholdte man på forhånd havde bebudet man ville anholde, et kæmpebur, hvilke ypperlige minder at sende gæster hjem med! Er der en elefantorden i sigte? Mon ikke!

Politiet bruger de midler de får lov til. De virkelige lømler er de politikere der totalt har misforstået demokratibegrebet og sidestiller modstand med terror. Justitsministerens skingre retorik (bomber!) animerer til politiets eskalering, det er jo hardcore kriminelle og ikke demonstranter, der skal bekæmpes. Det har de deres øverste chefs ord for. Kan vi ikke finde en eller anden uskadelig tjans for lille bange Brian, en plads der ikke overstiger hans åbenlyst manglende evner. Hvor han ikke bliver fuld af bange .....
Det er i sandhed et rigt samfund der har råd til at have en mand af hans kaliber på en ministerpost. Han burde have noget mere overskueligt. Feje Rådhuspladsen f.eks.

Jaja Per Larsen. Og hvis man vil laver omelet, må man slå æg i stykker. Men det er indholdstomme metaforer. Alt, hvad der har med internationale politiske manifestationer i kølvandet på højredrejet politik, dét kan man klare. Men noget så simpelt som indbrud og især hjemme-røverier af særdeles voldelig karakter, det halter så eklatant, at man må måbe. Hovedet ud af den politiske binding til højre-politik og så tilbage til det enkle håndværk!

Politiske gæster tages der nænsomt vare på, altimens kørestolsbrugere overfaldes i hjemmet? Medie-darling med forkærlighed for overdrivelser af alvoren i øverste ende af samfundet, nærmer sig et særkende. Det berører troværdigheden!...

Og - det kan der siges meget mere om...

Med venlig hilsen

Bjarne Thyregod

Jørn Petersen da Kai Vittrup var leder i Københavns Politi under EU-topmødet i 2002 var der gode relationer mellem politi og demonstranter.
Med stor dygtighed, dialog og et nedtonet politi i gadebilledet undgik man stort set konflikter under hele topmødet.Dette på trods af at der i alle andre top-mødebyer havde været voldelige konfrontationer.

Per Larsen har valgt en konfrontativ linie med masseanholdelser af uskyldige - hvorvidt det ender uden større slag håber jeg, men lige i dette øjeblik er der optøjer o Prinsessegade med brændende containere, kanonslag og stenkasteri.

Trist at optrappe volden gennem konfrontativ ledelse i stedet for fredsskabende dialog.

Menukortet lovede knippelssuppe, men man endte i et fut-tog i halen på en bogholder. Dagens revolution kulminerede med en frossen bagdel. Ikke en eneste brændende politibil som bevis på strategiens sejr over kapitalens lakajer. Vandkanonen blev stående på stationen i dybeste kedsommelighed. Ikke et eneste skud tåregas afslørede systemets sande perversitet. Mærsk kunne bede butleren om at slukke for TV-Avisen og bringe ham Financial Times. Dow Jones passerede 10.400.

På en smuk himmel hang en af de evindelige helikoptere, og anviste omhyggeligt vejen til nærmeste ballade.
I et lyskryds ved søerne så jeg politiet arrestere hele verden. Et par stærkt armerede betjente lempede den forslåede klode af pap ind bag i en politibus, og kørte den ud af syne.
På vejen bort cyklede jeg forbi et par pushere, der glade snakkede om hvor optagede politiet var. Der blev solgt mindst 20 kg heroin, hørte jeg i forbifarten.

Danmark har stille gennemgået en transformation.
Der er sket en Eichmannisering. Danmark har lade bæstet vokse. Og er blevet et monster, der tror at magt er ret og svaghed skal udryddes.

Hvor der var plads, er der nu kontrol. Hvor der var fællesskab, er der nu ego-mentalitet. Hvor der før var politisk deltagelse, er der nu en kampklædt betjent der kan sætter en stopper for det!

Jeg græder over, at politiet har ladet sig fordærve og blive korrupte. For vi har brug for dem. Vi har brug for betjente, der skal skabe tryghed og hjælpe med lov og orden.

Hvis politiet bliver højrefløjens voldsorgen. Hvis politiet skaber utryghed. Hvis politiet skaber uorden.
Hvor er vi så som samfund?

Store dele af befolkningen har over tid troet at demokrati og ytringsfrihed er brands vi siger vi har unden at gide forstå eller engagere sig i dem.

Jeg gik med 100.000 politisk engagerede medmennesker i Lørdags. Jeg ved at der er mange flere der gik med i deres tanker og hjerter.
Jeg gik med demokrater. Dem der ikke kan se det... vil fremtidens Hanna Arendt skrive bøger om.

Tak Bent for en god leder! Og tak for en god netavis!

Sagsøg politiet til afgrunden, folk, og giv Brian Mikkelsen en kost i julegave, så kan han leve af at feje foran christiansborg. Der er stadigvæk for mange psykopater ansat hos politiet, noget der skal gøres noget ved.

Jørn: det er der slet ikke nogen fare for!
Du lever i en fiktions verden!
Hvis det er der du ser facisme... så kender du ikke din historie.

Der er til gengæld stor fare for at rigtigt mange unge engagerede unge mennesker der tror på at de kan gøre en indsats for en bedre verden og for klodens overlevelse vil få tæsk, blive frihedsberøvet og forhindret i at ud føre basale demokratiske funktioner.

Læs Hanna Arendt. Monster bor måske i dig...

Bjarne Thyregod

Jørn Petersen - du skrev helt fejlagtigt at sidste gang EU-topmødet 2002 at der trods dialog kom uroligheder.

Det var en direkte usandhed - der var ingen uroligheder - demonstrationer ja men alle fredelige.
Kai Vittrup sørgede for en dialog sammen med dygtige aktivister og demonstrationsledelser.

Per Larsen har valgt en konfrontativ linie som vi nu ser resultaterne af - så enkelt er det.
Politiet har desværre valgt at skabe en krigsstemning og der er desværre de der er villige til at træde ind i krigsdansen.

Lars Christensen

Jeg var lige ved at spoerge Joern Petersen om hvad i alverden der er galt med ham, men I andre sagde det paa en meget mere diplomatisk facon.
Jeg maa dog undres over hvad det er for et land J. Petersen tror han lever i?
Din afsky for demokratiet og menneskers ret til at vaere uenige er absolut sygelig og at du udtaler dig gennem hervaerende netavis viser jo tydeligt at du mener at du har mere ret til at blive hoert end "venstrefloejs facisterne".

Uvidenhed er en velsignelse og du er i sandhed blevet velsignet;)

Jørgen Nielsen

Ja, ansvarsforflygtigelse har altid været "aktiivisternes" adelsmærke; nægtet voldelig selvrealisering = carte blanche til vold og hærværk.

Hvordan man som voksent menneske i dén grad kan trække sig ud af sig selv, og give andre skylden for ens vold og hærgen, er noget kun hjernevaskede ekstremister kan finde forståelse for.

Med "se hvad du fik mig til at gøre", retfærdiggør antidemokraterne deres grotesk disproportionelle raserianfald, der i aften rammer Christianshavn.

Lars Christensen

Joergen Nielsen, hvordan er det lige du finder sammenligningen blandt lederen her og det vroevl du skriver ovenfor?
Du mener maaske ikke befolkningen har ret til at demonstrere over de ting som de finder uretfaerdige eller som de mener bliver negligeret af de folkevalgte politikere?

Lige et oejeblik, hvem er det igen der er antidemokratisk?

Jeg var "Stop-volden-guide" under topmødet i 2002.

Vi havde fået konfliktløsningskursus og havde haft Kai Vittrup på kurset, der gik i en fin dialog med os.

Og ja - der var så at sige ingen ballade !!!

Sidst på aftenen gik jeg sammen med andre "stop volden guider" langs den "Sorte Blok" langs Nørre Vold hvor vi havde politiet på den anden side, det var lidt skræmmende.

Demonstrationen drejede ind på Israels Plads og så blev der råbt HURRAAA og alle gik hver til sit.

Kai Vittrup - vi savner dig og dialogen !!

Jørgen Nielsen:

Har du læst artiklen du kommenterer på ?

På mig virker det som om du bare vil fremstille demonstranterne som "voldspsykopater" !!!

Vil du ikke ikke godt læse artiklen, og så debattere ud fra den.

Til Jørgen og Jørn:

Hvis man har uniform og stjerner på skulderen.
Må man så gøre som det passer en selv?
Vold er vel vold.
Og hvis politiet er får hårdhændede så er det vold ud over de beføjelser de har eller burde have!
Betjente er ikke hævet over loven. Men mere vigtigt er det at de ikke hæver sig over moral og etik!
Politiet går en linie som de skal passe på med! For det kan har store konsekvenser for samfundet hvis de ikke holder deres sti ren! Politiet har ikke carte blanche til tortur og frihedsberøvelse i den absurde omfang det sker i disse dage! Kun i en politistat! Og DK kommer tættere og tættere på!

Jeg er aktivist! Jeg går ikke med hætte og kaster ikke med sten. Jeg tror på en bedre verden og at vi kan skabe den sammen! Jeg tror selv på at inden i en Jørgen eller en Jørn er der en demokrat der gerne vil ud til os andre.
Jeg er politisk og jeg arbejder målrettet. Ikke for eller med vold men for fred og med demokrati. Det gør jeg aktivet og er derfor aktivist!

Du ser for meget tv og har ikke fulgt med da der blev snakket om mediekritik!

Ind i kampen, kom tilbage til det opbyggende!

Og drop jeres hate-speech. Det er engelsk for hadesprog.

Enig Erik

Jeg er såmænd bare en gammel dame på 53 år der gerne vil bruge min ytrings- og demonstrationsfrihed (som jeg så vidt jeg ved har iflg. grundloven) til at give min mening til kende.

Jeg vil gerne have lov til at gå i en demonstration uden at risikere at blive anholdt og side timevis i strips på frossen jord !

Jeg har hverken malingbomber (som iflg Brian Mikkelsen kan sidestilles med terrorisme) i lommerne. Jeg maskerer mig ikke, jeg har hverken kanonslag eller molotovcoctails i min dametaske - jeg vil bare have lov til at demonstrere - som jeg har lært er min grundlovssikrede ret !!

Jørgen Nielsen

Lars Christensen:

Befolkningen er ikke blevet nægtet at demonstrere, mig bekendt nåede 70-80.000 Bella Centeret forleden.

De sortklædte er næppe repræsentative for befolkningen, og blev fornuftigt pillet ud, inden de fik kastet og slået sig varme.

Uskyldige demonstrationsdeltagere røg forudsigeligt nok med i aktionen, og kan nu se frem til erstatning.

Politiet gjorde både de fredelige demonstranter, de lokale beboere og forretningsdrivende samt København som by en stor tjeneste ved at stoppe det forudsigelige vanvid i optrækket.

Fremfor at møde dagen på et kognitivt nulpunkt, har politiet denne gang valgt at handle på baggrund af deres, og borgernes, bitre erfaringer fra adskillige volds- og hærværksturnéer i de københavnske gader, i de seneste år.

Gang på gang har de sortklædte betonideologer vist deres voldsparathed, og nu er signalet blevet krystalklart og umisforståeligt fra befolkningen, politikerne og politiet: vi gider ikke mere hjernedødt vold og hærværk.

Vælger man, på denne baggrund, at gå amok har man jo intet fattet af demokratiets spilleregler, og må naturligvis stå til regnskab overfor en dommer.

Det er nu heller ikke mit indtryk at disse "aktivister" kæmper for hverken demokrati eller retssamfund, men man må give dem, at de er gode til at kravle i skjul bag disse, og mobilisere en masse rygklappere, når det passer i deres kram.

Enig Kirsten!

Jeg står og går med dig!

Vi lever stadig i et demokrati! Og et demokrati skal passes!
Det skal ikke afvikles af hadefulde folk!
De skabes hver dag af folk som kæmper for det!
Ikke med sten og molotovs eller knipler, gas og strips eller hadefulde ord og undertrykkelse.
Men med opbyggelighed, medmenneskelighed og vilje.

Tak til dig!

PS: der er mange år tilbage i dig! ;-)
Du er stadig ung!

Jimmi Thøgersen

Jørgen Nielsen:
De sortklædte er næppe repræsentative for befolkningen, og blev fornuftigt pillet ud, inden de fik kastet og slået sig varme.

De er næppe heller repræsentative for den anholdte forsamling - om ikke andet, så fordi de var omkring 2-300, størstedelen nåede at stikke af, og 968 blev frihedsberøvet.

Skal vi lige minde om Brian Mikkelsens (well, justitsministeriets, men det gik gennem Brians mund) svar på et spørgsmål, der gik præcist på denne situation, under behandlingen af Lømmelpakken?

Spørgsmålet stillet 3. november lød:

Kan det i praksis lade sig gøre, at en gruppe på 30 mennesker ødelægger en demonstration på 100.000 mennesker ved at være voldelige og er det nok til, at de fredelige demonstranter kan have fortsæt til uroligheder (viden om at der foregår uroligheder), således at de risikerer at udsætte sig for strafskærpelserne?

Og efter en lang, beroligende redegørelse, lød konklusionen:

I det omfang der i forbindelse med en større demonstration måtte opstå uroligheder i et sådant omfang, at der er tale om grov forstyrrelse af den offentlige ro og orden, vil de foreslåede strafskærpelsesbestemmelser ikke
finde anvendelse på ”fredelige” demonstranter
, idet bestemmelserne som nævnt i givet fald alene finder anvendelse på personer, som begår handlinger, som allerede i dag er strafbare.

http://www.ft.dk/samling/20091/lovforslag/l49/spm/3/svar/661366/756853.pdf

En vigtig beroligelse, for i modsætning til almenbefolkningen (åbenbart) fatter det meste af folketinget nemlig godt, at man ikke tilsidesætter folkets retssikkerhed uanset om der er optræk til ballade.

mobilisere en masse rygklappere, når det passer i deres kram.

Stråmandssnak. Der er ingen her, der har sympatiseret med voldspsykopaterne.

Jørgen Nielsen:

Jeg vil endnu engang vende tilbage til 2002 hvor både sortklædte og andre fik lov til at ytre sig på fredelig vis !

Men tilbage til 2009. At du kalder anholdelser af 1.000 demonstranter at "stoppe det forudsigelige vanvid" - hvor hovedparten var fredelige højskolelærere, hare chrisnafolk og en enkelt nonne er vel hvad du mener vi skal betale for en politistat !!!

jørgen det er ikke helt ved siden af det du skriver...

men hvad syntes du om at 900 uskyldige blev frihedsberøvet?

Det med rygklapperri kan du godt pakke sammen!
Jeg går ikke ind for vold! Jeg syntes at hærværk ikke høre nogen steder hjemme! Det er ikke en aktions form særligt mange syntes er godt. Men du ser åbenbart at hele venstre fløjen er satans rygklappere eller hvad?

Hvilke spøgelser er det du kæmper imod?

Og tilbage til politiet: Har de Carte Blache?
Hvem klapper du på ryggen?

Jimmi!

Den er avanceret!
Skide godt!

Rygklap til dig!

Lars Christensen

Jeg har stor forstaaelse for at man som demokrati bliver noedt til at beskytte sig mod udemokratiske manifestationer, men derfra at skaere alle over en kam og anholde over 700 mennesker og efterfoelgende kun have 20 af dem sigtet, der er der altsaa et langt spring.

Problemet er jo Joergen, at saa snart du begiver dig ind paa det omraade hvor du vil kontrollere en del af befolkningen og ingen skrupler har over hvor mange aeg der bliver slaaet i stykker i til din omelet, saa har du jo tabt demokratiet allerede.
Nogle braendende biler og smadrede butiksruder vaelter jo ikke et demokrati, det goer derimod menneskers stoette til udemokratiske love saasom "terror loven" og "loemmel loven" der over en kam tager vores rettigheder som individ vaek fra os under paaskud af at ville beskytte os.

Jeg har altid vaeret stolt af at vaere Dansker herovre i USA, ikke fordi vi havde et bedre uddannelses system en her, aabent for alle og helt gratis, heller ikke fordi vi kunne faa den bedste behandling i verden og ingen ville tvinge os fra hus og hjem fordi vi ikke kunne betale regningen for vores egen eller vores kone/mands eller boerns helbredelse, men simpelthen fordi vi i Danmark ikke var bange for noget. Vi faldt ikke for frygtens ubehagelige budskab om at frygte dine naboer, frygt andre mennesker der ikke er som os eller mener som os, frygt vejret, frygt livet.
Det har bestemt aendret sig i den tid jeg har vaeret vaek (10 aar) og din og Joern's udtalelser bekraefter bare min antagelse om at jeres frygt skaber et samfund af frygt og et frygtsomt samfund bliver noedt til at beskytte sig mod alt det, det er bange for og hvis der bliver lidt mere uretfaerdighed i samfundet saa de utrygge kan vaere trygge....som de siger herovre "Well, so be it"

Jørgen Nielsen

Erik Rosenberg:

Så længe man sidder fast i den antidemokratiske sløjfe, der indebærer at man betragter staten (og dens forpligtelse til at beskytte borgernes liv og ejendom), som en direkte modstander og potentiel boksebold, når individets ekspressive ønsker får bare den mindste autoritære skramme, er man ikke en værdig samtalepartner.

Som nævnt, er det jo ikke for sjov at man tilbageholder større grupper af personer. Erfaringsmæssigt ved man, at disse mennesker besidder en dårlig impulskontrol, og er bedøvende ligeglade med borgernes ejendom.

Med "aktivisternes" opiskning af stemningen inden topmødet, med manifester, dæmonisering af politiet og kamptræning, kan det da ikke være så svært at forstå, at staten er nødt til at træffe sine forholdsregler og føre disse ud i livet.

Nu befandt jeg mig selv på Nørrebro under sidste "runde" af vanviddet, og der var det bestemt ikke nødvendigt at have studeret udvidet mediekritik på RUC, for at forstå at der var en hel del personer der var gået langt over stregen. Men det var måske også politiets skyld?

Du kalder dig fredelig aktivist, men du går de voldeliges ærinde med din accept og bortforklaringer af deres metoder og tankesæt, og din dæmonisering af staten og dens lovlige aktører.

Hihi Erik :)

Jaja - så gammel er jeg heller ikke, men den er god at bruge i en debat :) Mig ? Gammel Dame ? Jajaja :)

Jeg er gammel aktivist - hører du Jørgen :)

Jeg var aktiv ved BT-blokaden i 70'erne, universitetsbesættelser i samme årti, var aktiv ved Byggeren på Nørrebro i 1982 og gik i demonstration i 1991 da Henrik fra Internationale Socialister blev dræbt af en brevbombe !!

Jeg har deltaget i utallige demonstrationer - uden bomber i lommen eller ønske om vold.

Fordi man kan stemme er det ikke ensbetydende med, at man ikke kan ytre sin utilfredshed med den siddende regerings politik !

Vi vil have demonstrationsretten tilbage !!!!

Citat Jørgen Nielsen :
"Så længe man sidder fast i den antidemokratiske sløjfe, der indebærer at man betragter staten (og dens forpligtelse til at beskytte borgernes liv og ejendom), som en direkte modstander og potentiel boksebold, når individets ekspressive ønsker får bare den mindste autoritære skramme, er man ikke en værdig samtalepartner. "

Her står jeg af - hvad i alverden siger /mener du ??

Kan du ikke formulere dig lidt mere forståeligt !!

"når individets ekspressive ønsker får bare den mindste autoritære skramme"

Sidder du lige nu og filosoferer i din egen lille verden - dine formuleringer er ihvertfald uforståelige !

Jimmi Thøgersen

Jimmi!

Den er avanceret!

Njah, jeg må trække i land. Jeg tog endnu en gennemlæsning, for justitsministeriets embedsmænd er finurlige og glatte som ål - Peter Larsen lavede i sin tid en glimrende redegørelse for the inner workings i "retfærdighedsministeriet" i "Mens vi venter på retfærdigheden". Det har sådan set ikke ændret sig siden Ninn-Hansen.

Og ganske rigtigt undgår de jo netop at omtale "administrative frihedsberøvelser" i andet en vage termer, men holder sig i stedet til at diskutere reelle straffe og sigtelser - frihedsberøvelserne er jo ikke en straf, de er bare administrative.

Dermed fortæller de en masse vi godt ved i forvejen - at man ikke kan blive straffet højere for noget, hvis man ikke kan blive straffet for det. Og undgår at besvare essensen af spørgsmålet. Ligesom de fint glider uden om samtlige andre spørgsmål.

Og folketingssalen køber den. Vorherre.

Kirsten Petersen:

Kan berolige dig med, at det bare er omformuleringer af samme stråmand som i tidligere kommentarer.

Morten Kjeldgaard

Det er forstemmende, men sandsynligt, at et stort flertal af danskerne ville nedstemme Grundlovens bestemmelser om forsamlingsfrihed og foreningsfrihed hvis dette kom til afstemning i dag: "man kan jo bare opføre sig ordentligt".

Forståelsen for de borgelige frihedsrettigheder er lig med nul blandt Danmarks borgerlige. Læs blot kommentarerne af Jørgen Nielsen, Jørn Petersen og Ole Gerstrøm her på siden... eller gå ind på Ekstrabladets og B.T's diskussionsfora og find endnu mere rabiate landsbytosser.

På B.T. hjemmeside stemmer over 80% at det er i orden, at politiet præventivt anholdt 968 demonstranter, for "ellers havde de lavet mere ballade."

I aften har politiet optrådt som regulære bøller ved at skyde tåregas ind i et telt med festende mennesker på Christiania, for at fange nogle stykker der havde tændt ild på Prinsessegade.

Man har "administrativt" frihedsberøvet omkring 300 personer, hvilket vil sige at politiet ikke behøver rejse sigtelse, og det gør de givetvis kun mod en håndfuld. Ren chikane af uskyldige folk som er på det forkerte sted på det forkerte tidspunkt. Er det mon der menes i Grundloven når der tales om forsamlingsfrihed?

Politistaten oprettes ikke af politiet... men af politikerne, mens folket klapper i hænderne.

Morten - desværre har du ret :(

flot skrevet

Jimmi Thøgersen

Morten Kjeldgaard:
Politistaten oprettes ikke af politiet… men af politikerne, mens folket klapper i hænderne.

QFT
(Quoted For Truth)

Jørgen du skyder med spredehagl.

Hvordan du kan skyde mig alt det i skoene er mig en gåde!

At du ikke har læst på RUC undre mig ikke.

Jeg er en forkæmper for demokratiet!
Og dine fornærmelser mod mig er et billede på dit had og din ignorance.

Jeg er aktivist! Er du pasitivist?
Jeg går til generalforsamlinger. Går du kun efter generaler?

Staten er ikke min fjende. Det er din uvidenhed!
Staten er noget vi gør sammen. Og hvis det ikke er det, er den ude af kontrol!
Staten er til for borgerne, for deres beskyttelse og deres velfærd!
Den er ikke til for sig selv eller for magtens skyld.

Kan du kritisere staten eller regeringen eller politiet, hvis det er nødvendigt?
Hvis ikke så her du afmonteret demokratiet og er ikke et hak bedre end Schalburg-korpset!

Hus forbi er det eneste jeg kan sige til din kritik!

Jimmi Thøgersen

Jørgen Nielsen:

Er da glad for, at du kan omformulere dine sætninger, så de bliver (endnu) nemmere at gennemskue som gentagelser af din stråmand om sympati for voldsmænd.

Det er stadig ikke arrestation af ballademagere diskussionen omhandler - eller deres verdenssyn og samfundssyn - andet end i dit hoved.

Man er allerede ude på skråplanet, når man straffer andet end kriminelle handlinger.

Jørgen:

Du er tabt!

Jeg kan anbefale at du læser lidt i Information.
Det er en god avis! Den har ikke som resten af den danske presse højrefløjen i ryggen.
Information er fri af partipolitiske interesser.

Lig BT fra dig. Prøv en Scharwama.
Stem for gud skyld noget andet en på Pia og kom tilbage når du vil have dialog og ikke blot starte en slåskamp!

Politikere overfortolker deres rolle - i et demokrati skal politikerne lede på folkets vegne, ikke være dets førere.

Jørgen Nielsen

Erik Rosenberg:

jeg læser skam Information hver dag, læser kun sporten i BT og er som regel altid frisk på en Shawarma.

Jeg er tilsyneladende nået frem til nogle andre konklusioner omkring samfundets sammenhænge, end du er. Det har jeg nu ikke tænkt mig at undskylde for, endsige ændre min livsstil.

Grundlæggende set, tror jeg bare, at du må lære at acceptere livets pluralisme (ikke kun socialismens), og respektere at nogle kan have en anden holdning, end du selv har, uden du føler dig kaldet til at lave en "Educating-Rita" på dem.

Jeg går og pusler i mit hjørne af livet, og du i dit, og så længe vi holder os indenfor juraens grænser, er dette uproblematisk. Vi iagttager hinanden og krydser klinger i fora, som disse - og så er den vel ikke længere.

Og forøvrigt synes jeg nu, at det var Kirsten der lagde ud med at være nedladende.

Tillykke Jørgen!

selvindsigt er dyd!

"Grundlæggende set, tror jeg bare, at du må lære at acceptere livets pluralisme (ikke kun socialismens), og respektere at nogle kan have en anden holdning, end du selv har, uden du føler dig kaldet til at lave en “Educating-Rita” på dem."

Find selv selvmodsigelsen :-)

God nat og sov godt i dit hjørne!

Nej... Jeg er sku ikke helt færdig:

"Så længe man sidder fast i den antidemokratiske sløjfe, der indebærer at man betragter staten (og dens forpligtelse til at beskytte borgernes liv og ejendom), som en direkte modstander og potentiel boksebold, når individets ekspressive ønsker får bare den mindste autoritære skramme, er man ikke en værdig samtalepartner.

Som nævnt, er det jo ikke for sjov at man tilbageholder større grupper af personer. Erfaringsmæssigt ved man, at disse mennesker besidder en dårlig impulskontrol, og er bedøvende ligeglade med borgernes ejendom.

Med “aktivisternes” opiskning af stemningen inden topmødet, med manifester, dæmonisering af politiet og kamptræning, kan det da ikke være så svært at forstå, at staten er nødt til at træffe sine forholdsregler og føre disse ud i livet.

Nu befandt jeg mig selv på Nørrebro under sidste “runde” af vanviddet, og der var det bestemt ikke nødvendigt at have studeret udvidet mediekritik på RUC, for at forstå at der var en hel del personer der var gået langt over stregen. Men det var måske også politiets skyld?

Du kalder dig fredelig aktivist, men du går de voldeliges ærinde med din accept og bortforklaringer af deres metoder og tankesæt, og din dæmonisering af staten og dens lovlige aktører."

Dette ser jeg som en ubegrundet tilsvining!

Undskyldninger modtages!

Jørgen Nielsen

Erik Rosenberg:

Beklager hvis du føler dig stødt, men jeg mener nu at du i et vist omfang kobler dig på de voldeliges retorik, når du fx. skriver:

"Politiet har ikke carte blanche til tortur og frihedsberøvelse i den absurde omfang det sker i disse dage! Kun i en politistat! Og DK kommer tættere og tættere på! "

Jeg synes det er voldsomt overdrevet udsagn, som jeg ikke rigtigt kan se andet formål med, end at dæmonisere staten og dens legitime agenter.

Hvori består torturen fx?

Og mener du seriøst at politiet vil kunne mønstre en stående styrke på 6000 mand i København året rundt, til oprettelsen af en politistat? De peb sgu´ rigeligt over, at skulle arbejde 16-timers vagter i 14 dage i træk.

Og hvilke partier i Danmark er interesseret i en politistat (bortset fra EL, som stadig flirter lidt med det totalitære), og hvis du nu skal være helt ærlig, hvor skulle den folkelige opbakning til en sådan stat så komme fra?

Strent taget, så tror jeg at uanset hvilken strategi politiet havde valgt til dette topmøde, var den blevet mødt af massiv kritik; hvis de ikke havde skredet præventivt ind overfor voldelige elementer, var beboere og forretningsdrivende blevet voldsomt irriterede over, endnu en gang, at skulle lægge ryg til diverse voldelige udskejelser - og faren for selvtægt i en sådan situation skal bestemt ikke undervurderes.

Jørgen Nielsen

Og iøvrigt mener jeg ikke, at der er en selvmodsigelse i afstandtagen fra den voldelige del af subkulturer, der kun lever af ophidselse og selviscenesatte martyrier.

Dorte Sørensen

Tak for den leder, der desværre stemmer overens med mine tanker.
I P1-radioavisen kl. 6 fortaltes om brug af vandkanonen , tåregas og anholdelser på Christiania i nat. Politis forklaring var ballademagere havde bygget barrikader og sat ild til dem. Aktivisterne der holdt fest i et telt på Christiania sagde at politiet pludseligt var trængt ind og smidt tåregas ind i teltet. Håber at den sag bliver undersøgt og opklaret så aktivister og politiet ikke skal leve i frygt for hinanden og opbygge flere konspirationer om hinanden.
PS: I P1-morgens korte radioavis kl..6,30 var det kun politiets forklaring der blev fortalt. Dog blev der fortalt af de fleste anholdte aktivister var løsladt igen.

Mange af de ovenstående holdninger i er sandhed børn af velfærdsstaten.

For magen til ansvarsforflygtigelse skal man da lede længe efter. Mantraet er, at det altid er alle andres skyld og aldrig min egen.
Velkommen til den store danske børnehave, hvor også proportionerne netop er på børnehavestadiet.

Ethvert normalt tænkende menneske ved jo at der skal to til en dans, så selvfølgelig er begge parter lige gode om det.
Politiet er mere end klar på konfrontation pga. erfaringerne de sidste adskillige år og det er aktivistene også.
Sidst jeg var til en fredelig fest, der medbragtes der altså ikke molotovcocktails, så hvorfor medbringes disse våben så til festen på Staden???

Selvfølgelig fordi man søger konfrontationen. Begge parter er sku lige gode om det.

Men hvis man ønsker at blive taget seriøs som et voksent menneske, så skal man som det mindste kunne tage ansvar for egne gerninger og ikke kun give alle andre skylden.
Pinligt!!!!!!!

Dorte Sørensen

Mikkel Kaels
Vi er fuldstændig enige om at folk – aktivister -politi og ikke mindst politikere - skal som det mindste kunne tage ansvar for egne gerninger og ikke kun give alle andre skylden Kan vi også blive enige om at bede OVK begynde at tage ansvar for konsekvenserne af deres førte politik, for så kunne Danmark blive et bedre land at leve i.

... Die Organisatoren des Klimagipfels in Kopenhagen sind komplett überfordert: Zu viele Menschen wollen bei dem Treffen dabei sein - und müssen einen ganzen Tag umsonst in der Kälte ausharren. Dabei war die Zahl der Interessenten vorhersehbar. Der Imageschaden ist gigantisch ..

Bare et enkelt udpluk af der Spiegels nådesløse bedømmelse af den danske regerings storhedsvanvid - et klimatopmøde i den elendige. latterlige Ørestad med Englands svar på Daells Varehus, Field's og en discount-legetøjsmetro! Den definitive fiasko og slutningen på Æraen Fogh.

Jørgen Nielsen:
Du flygter fra dæmoner du kun selv ser.

Verden er ikke blevet bedre fordi politiet greb ind, verden kunne være blevet bedre hvis politiet turde dialog... Men det lyder til at det ikke længere er muligt. Lavmål.

Resultatet af lømmelpakken og hvad der skete ved den store demonstration:

Flertallet vandt. Taberne blev de basale rettigheder, den sunde fornuft og muligvis også demokratiet.

Jeg forstår simpelthen ikke hvordan folk i dag kan forsvare knap 1000 anholdelser velvidende, at de den størstedel af de anholdte var fredelige demonstranter.
Men hvis holdningen i dag er sådan, at det er ok at 950 personer bliver tilbageholdt (forøvrigt på en ydmygende måde og med tv-kameraer på hele tiden) fordi man så kunne fange 30 bøller, så må jeg vel acceptere det. Men det er ikke ensbetydende med, at jeg også respekterer den holdning.

Jeg er sgu i syv sind her. På den ene side skal folk selvfølgelig have ret til at demonstrere osv osv. Ingen tvivl om det.

På den anden side har en del af de tyske autonome sites fgm. heller ikke lagt skjul på, at deres game-plan for Kopenhagen er ret voldsom.

Gode gamle Børge ville have kunnet genkende en del af retorikken og en del af disse unge tyskeres fuldstændig historieløse holdning til Danmark. Den har været forbandet tæt på en herrenvolksmentalität.

I de seneste tal over anholdte, jeg har set, har godt 40 pct. været tyskere. Hvad er det nu man siger - så kan de lære det, kan de.

Typisk osse, at det er et par yngre tyskere, der er røget i retten for at have banket en panser.

Men der er en anden historie, som jeg ikke har set noget sted. Så vidt jeg husker har vi, i en folkeafstemning, sagt nej til politisamarbejdet. Alligevel er der tyske civilpansere i byen.

Hvor meget kontrol har Danmark over dem?

Sider