Leder

At have et standpunkt

Debat
23. december 2009

Den tyske forsvarsminister, Karl-Theodor zu Guttenberg, lever tilsyneladende sit politiske liv efter Jens Otto Krags berømte citat: Man har et standpunkt, til man tager et nyt.

Måske er det på tide, at Guttenberg genovervejer sin fremgangsmåde, der efterhånden har skaffet ham et par ubehagelige sager på halsen. Særligt problematisk er Guttenbergs beslutning om at ændre sin oprindelige vurdering af det omstridte luftangreb i den nordafghanske Kunduz-provins, der kostede dusinvis af civile afghanere livet. Først var angrebet »militært set i orden«. Siden var det »militært set upassende«. Hvad der pludselig fik forsvarsministeren til at skifte syn på luftangrebet, er der ikke rigtig nogen, der ved.

Guttenberg fyrede efterfølgende sin nærmeste militære medarbejder, generalinspektør Wolfgang von Schneiderhan, som på et afklarende møde efter sigende skulle have fortiet væsentlige oplysninger. En rasende generalinspektør beskyldte forsvarsministeren for at tale usandt. Og Guttenberg kunne på sin side ikke fortælle, hvilke oplysninger der blev tilbageholdt.

Hele affæren er en belastning for den tyske regering, der står over for alvorlige politiske udfordringer i spørgsmålet om den stadigt mere upopulære tyske Afghanistan-indsats. I særlig grad er regeringen er fanget i dilemmaet mellem at leve op til de internationale alliancepartnernes udtalte forventninger om yderligere tysk assistance og det indenrigspolitiske hensyn til den overvældende andel - 70 pct. - af tyskerne, der ønsker en hurtig tilbagetrækning fra det stadigt mere blodige Afghanistan. Et stigende antal døde soldater har gjort det stadigt sværere for de tyske regeringsmedlemmer at sælge den militære tilstedeværelse i Afghanistan som en genopbygning af det krigsplagede land.

NATO's forventninger til Tyskland er i mellemtiden krystalklare. I et interview i Der Spiegel udtaler generalsekretær Anders Fogh Rasmussen, at han er overbevist om, at den tyske regering vil træffe den rigtige beslutning, som både tjener NATO's og Tysklands interesser. Men NATO's ønsker skurrer i ørerne på både befolkning og opposition. Den nyslåede oppositionsleder Sigmar Gabriel (SPD) vil kun gå med til en forlængelse af det tyske mandat, hvis der er tale om en genopbygningsindsats.

Senest har Guttenberg dristigt forsøgt at aflede opmærksomheden fra de mange dårlige sager. Modigt nok har han åbnet for nye strategiske perspektiver i Afghanistan. Det indebærer, at ISAF-alliancen skal have mulighed for at lave aftaler med magtfulde militante stammeledere med tvivlsomme forbindelser til Taleban. Da den daværende SPD-formand Kurt Beck i 2007 luftede den samme idé, blev han latterliggjort af blandt andre Karl-Theodor zu Guttenberg, der til Financial Times Deutschland udtalte:

»Man kan ikke forhandle med dem, der vil forvandle Afghanistan til en kirkegård for udenlandske soldater.« Man har som bekendt et standpunkt, til man tager et nyt.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her