Leder

Dødsstødet indefra

Debat
8. januar 2010

DER VENTEDE det britiske Labour-partis parlamentsmedlemmer og ministre sjældne gode nyheder, da de i denne uge vendte tilbage til et snedækket Westminster efter juleferien. En spritny meningsmåling viste, at Labour haler ind på de konservative rivaler, samt at 58 procent af befolkningen ikke mener, at det gør nogen forskel, om Gordon Brown er Labours leder eller ej. Men frem for at bygge på den længe ventede stabilitet i meningsmålingerne, valgte to tidligere ministre at løfte deres knivbevæbnede arme. I form af sms'er og et offentligt brev forsøgte den tidligere sundhedsminister Patricia Hewitt og tidligere forsvarsminister Jeff Hoon at gennemføre et kup mod Brown i 11. time før udskrivelsen af forårets valg.

TANKEN BAG det, der er blevet døbt Vinter-kuppet, var, at de to veteraner skulle lede an, hvorefter op til seks topministre skulle støtte op om forslaget om en hurtig, hemmelig afstemning om Browns formandskab. Ifølge BBC's velinformerede politiske kommentator Nick Robinson havde Harriet Harman (partiets næstformand), David Miliband (udenrigsminister), Jack Straw (justitsminister), Jim Murphy (minister for Skotland) og Douglas Alexander (udviklingsminister) tilkendegivet, at de under de rette omstændigheder, ville støtte et kup mod Brown. Der er ingen beviser for, at de seks var involveret i kupforsøget, men kupmagerne var ikke desto mindre overbeviste om, at de havde ministrenes støtte. Alle seks Labour-topfolk kom efterfølgende med skriftlige udtalelser imod kupplanerne, og her kunne det hele være endt: Med at Vinter-kuppet ville blive tilskrevet to bitre Blair-støtter uden særlig meget situationsfornemmelse. Det ville måske også være sket, hvis ikke det var for fem af de seks ministres lange tavshed og efterfølgende - tilsyneladende - koordinerede støttemeddelelser. Hewitt og Hoons brev blev offentliggjort onsdag kl. 12.30, og kun Jim Murphy udsendte en hurtig afvisning af kupplanerne kl. 14. De øvrige ministre svarede hhv. kl. 17.20, 18.02, 18.30, 18.48 og 18.53, hvilket er blevet tolket som deres afventning af, om kupforsøget ville samle nok styrke til at lykkes. Da udtalelserne endelig kom, synes de også noget lunkne i deres støtte til Brown. Udenrigsminister David Miliband - en af topkandidaterne til Browns job - udtrykte ikke sin støtte direkte til premierministeren, men sagde i stedet, at han støtter 'genvalget af den Labour-regering, Brown leder'.

HVAD ENTEN MINISTRENE virkelig havde haft så travlt med deres arbejde, at de ikke havde haft tid til at udsende støtteerklæringerne tidligere, eller om de var dybt involveret i kupplanerne, gør ikke den store forskel nu. Den britiske befolkning har fået indtrykket af et Labour-parti, der gang på gang forsøger at dolke dets formand. Hvis ikke engang partiet selv vil have landets premierminister - hvorfor søren skulle den britiske befolkning så stemme på ham ved forårets valg? Brown overlevede det andet kupforsøg inden for syv måneder. Om hans parti er lige så heldigt, er langt mindre sandsynligt efter onsdagens kupforsøg.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her