Leder

Forsvarets lækager

28. januar 2010

LEDER | Forsvarsminister Søren Gades (V) ministerium lader til at have en noget lemfældig omgang med sandheden og grænserne for spin i forsøget på at påvirke de politiske beslutningsprocesser og stille ministeriet i et gunstigt lys.

Senest kom det for et par dage siden frem via filminstruktøren Christoffer Guldbrandsen og anonyme kilder på TV2, at Søren Gades særlige rådgiver Jacob Winther i 2007 forud for et møde i Udenrigspolitisk Nævn skulle have lækket oplysninger til TV2 om, at forsvaret ville udsende jægersoldater til Irak.

Både forsvarsministeren og daværende forsvarschef Jesper Holsøe forsøgte at tale TV2 og Jyllands-Posten, der også havde fået historien, fra at bringe nyheden, fordi den ville kunne bringe jægersoldaternes liv i fare. Alligevel er der angiveligt meget, der tyder på, at oplysningerne stammede fra Forsvarsministeriets top, og flere kilder tøver som nævnt ikke med at pege på Jacob Winther som ophavsmanden.

Grunden skulle være, at beslutningen om at udsende jægersoldaterne ville få Søren Gade til at se beslutsom ud i medierne. Når alt peger på, at oplysningen stammede fra Forsvarsministeriet, skyldes det, at medierne vidste det inden nævnsmødet og dermed også vidste det inden de øvrige medlemmer af nævnet var orienterede. Alene den indikation gør sagen fuldkommen forkastelig og uholdbar for Gade, og man må derfor kræve, at sagen undersøges til bunds.

Et forstærskende argument for en tilbundsgående undersøgelse er, at det ikke er første gang, at der er stærke indikationer af, at noget er bundråddent i Gades ministerium. I forbindelse med den voldsomme debat sidste efterår om den såkaldte 'Jægerbog', som Forsvarskommandoen forsøgte at få stoppet med et fogedforbud, løb Forsvarsministeriets spinmaskine også løbsk med fabrikationen af den arabiske oversættelse af bogen.

Sagen har indtil videre kostet forsvarschef Tim Slot Jørgensen og to ledende medarbejdere i Forsvarskommandoen jobbet, men Søren Gades spindoktor Jacob Winther spillede også ved den lejlighed en særdeles aktiv rolle i forsøget på at fjerne opmærksomheden fra ministeren. Spørgsmålet er derfor temmelig klart, om det var Forsvarskommandoen, der handlede på egen hånd, eller om hele forløbet blev orkesteret fra ministeriets spinmaskine.

Ved begge lejligheder har både forsvarstoppen og Forsvarsministeriet hævdet, at oplysningerne ville skade danske soldaters sikkerhed. Dobbelt ironisk er det derfor, at forsvaret og ministeriet i begge tilfælde har bidraget betydeligt til at svække de danske soldaters sikkerhed, hvis det er sandt, at lækagen om udsendelsen af de danske jægersoldater kom fra Forsvarsministeriets top, som det hævdes. For indtil videre er det påstand mod påstand.

Men alene mistanken er - især sammenlagt med forløbet omkring Jægerbogen - rigeligt til at kræve en tilbundsgående undersøgelse, hvor alle spørgsmål kræves besvaret. I den forbindelse er det ikke tilstrækkeligt, at det blot er forsvarets eget auditørkorps, der skal undersøge forsvaret. Det må Folketinget kræve.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Nutidens overvågningssamfund overgår '1984' med flere hestelænger: DNA-registre, naked scanners, overvågning af mails, automatisk analyse af folks gebærden på social netværk og kameraer med ansigtsgenkendelse i det offentlige rum.

Men når det er det systemet selv der udøver landsskadelig virksomhed, bliver det ikke engang undersøgt. For det er guddødemig systemet selv(!!) der bestemmer om det nu syntes en undersøgelse er nødvendig...

Kontrasten skriger til himlen

Danmark er dybt sovset ind i 2 rådne krige så det kan da ikke undre at der er noget råddent i Gades ministerium ..
I øvrigt er det lidt svært at se hvordan det at nogen siger Jægerkorpset skal til Afpakistan skulle udsætte soldaterne for fare . Eller de skulle måske side og gemme sig i en bunker så der ikke er nogen der opdager de er der ? Eller det var måske for at de ikke skulle blive opdaget at de tossede rundt i civilt tøj som en anden flok "illegale kombatanter" ?

Stanley Opmann

Nutidens overvågningssamfund overgår ‘1984’ med flere hestelængder, men nobody gives a damn så længe niggerne og kinøjserne leverer deres varer så vi kan sidde med pikken i den ene hånd og fjernbetjeningen i den anden og undre os over hvad demokrati egentlig er for en slags sex... er det noget med numsen?

Palle Weis:

."Et forstærskende argument for en tilbundsgående undersøgelse er, at det ikke er første gang, at der er stærke indikationer af, at noget er bundråddent i Gades ministerium."

Det tør svagt antydes...

@Peter

Mon ikke nærmere der var "falsk Flag operationer" de skulle ned og lave? Der er vist noget med nogle konventioner.

Jeg synes det er tankevækkende at det er denne form for demokrati som vi med djævelens (og militærets) vold og magt vil indføre overalt på kloden.

Vi har faldende tilslutning til vores egne valghandlinger og en stigende politikerlede, vi har et flertalsdiktatur der regerer på en enkelt stemme, og en lang række kriminelle sager der ikke kan undersøges pga. snævre partipolitiske og ikke mindst personlige interesser. (Claus, Thor, Kristian, Søren You name them) Og alligevel klamrer vi os til denne styreform. Det må kunne gøres bedre.

Stanley Opmann
Jeg syntes nu godt man kunne reflektere lidt mere over hvordan verden er skruet sammen end lige at sidde og lappe det hele i sig foran tv. Jeg hørte for nylig foredrag af Bonniksen tidl. Pet. han kalder det ikke længere big brother, men Big Mama. Overvågning er et skræmmende og falsk form for trykhed. Jeg er overbevist om at der er en større ikke politisk sammenhæng mellem krigen mod terror, begivenhederen 9.11.2001, london 7.7.05 og madrid samt vores eller fogs bidrag: Muhamed tegningerne og den så kaldte ytringsfrihed.
Hvor er den ytringsfrihed når det angår begivenhederen omkring 9.11? det er verdenshistoriens største "fals flag" undersøg det lige selv:http://www.911truth.dk/first/da/home.htm eller http://www.i11time.dk/ pressen er tavs som graven og gider ikke at lytte. Har de mon selv en interesse? døm selv- tænk selv.