Leder

LEDER: Set i bakspejlet

Debat
30. januar 2010

I LANGT DE FLESTE tilfælde ville Information være tilbageholdende med at skrive om en bilulykke, som den man kan læse om i avisen i dag. I langt de fleste tilfælde ville man respektere en families behov for at holde en sådan oplevelse inden for privatlivets rammer, og mange ville måske endda have forståelse for det menneskelige i det reaktionsmønster, som familien havde i forbindelse med ulykken. Men når der er så stor uoverensstemmelse mellem de forskellige vidneforklaringer, og når det første vidne på stedet, som samtidig ringer til Alarmcentralen og afgiver en forklaring, som han kort efter ændrer afgørende, er landets justitsminister Brian Mikkelsen (K), så er det interessant at få belyst, hvad der rent faktisk skete den juliaften i 2009 på Isterødvejen i Nordsjælland. Mikkelsen brød sandsynligvis ikke loven den aften. Han var ikke skyld i ulykken, og selv om han fortsatte, efter ulykken havde fundet sted, er der ikke nødvendigvis tale om et strafbart forhold. Justitsministerens adfærd denne aften var ikke heroisk. Den var måske panisk og ængstelig, men den var ikke ulovlig. Det vigtige er altså ikke ulykken selv, men Brian Mikkelsens skiftende forklaringer efter ulykken. Mikkelsen har tidligere i et interview i Ekstra Bladet givet sin version af oplevelsen, vel at mærke baseret på den forklaring, der passede bedst til hans egen håndtering af situationen, men som ikke stemmer særlig godt overens med de andre vidners oplevelse af ulykken.

Så hvad var det, justitsministeren så i sit bakspejl den aften på Istedrødvejen?

LØRDAG DEN 11. JULI sidste år var justitsministeren, hans hustru og deres to døtre i København til koncert, hvorefter familien i deres Chrysler kørte mod sommerhuset i Gilleleje .

Da de kom ind på Isterødvejen mod Hillerød, lå en sølvgrå Toyota med ægteparret Leif og Lisbeth Kristensen bag ved. Fra Chrysleren ser Brian Mikkelsen pludselig en bil komme direkte imod sig i den forkerte vejbane. Brian Mikkelsen undviger med nød og næppe den sølvgrå Peugeot, der føres af - skal det vise sig - en spirituspåvirket 31-årig mand, som er faldet i søvn bag rattet. Kort efter Peugeoten er suset forbi Brian Mikkelsen og hans familie, kolliderer den med voldsom kraft med Toyotaen bagved. Leif Kristensen og den 31-årige spøgelsesbilist slipper nådigt fra sammenstødet, men Lisbeth Kristensen sidder fastklemt og må senere opereres for et alvorligt brud på nakkehvirvlen. Brian Mikkelsen, der er bremset hårdt op efter undvigemanøvren, kører lidt længere frem ad vejen og trækker ind i en p-lomme, hvorfra han ringer til Alarmcentralen. Opkaldet er registreret kl. 23.20, ganske kort tid efter ulykken.

Ifølge Brian Mikkelsens forklaring, som er gengivet i interviewet i Ekstra Bladet i oktober sidste år og gentages i Information i dag, rapporterer han over for 112 - efter at have præsenteret sig som justitsminister - at han netop har undveget en spøgelsesbilist. Mens han taler med Alarmcentralen, hører han et brag og fortæller den vagthavende, at bilisten må være kørt ind i et træ længere nede ad vejen. Herefter kører den oprevne familie videre mod sommerhuset, hvorfra justitsministeren atter ringer til Alarmcentralen for at høre, hvad der er sket. Dette forløb harmonerer imidlertid dårligt med den indsigt, Information har fået i forbindelsen med researchen til artiklen, og det harmonerer heller ikke med ægteparret Kristensens vidneudsagn. For ifølge politiets anmeldelsesrapport sagde Brian Mikkelsen, da han ringede op 23.20, at han netop havde undveget en personbil og i sit bakspejl havde set, at personbilen efterfølgende kørte frontalt ind i den bagvedkørende bil. Denne anmeldelse er angiveligt årsag til, at tre ambulancer og en kranvogn inden for få minutter er fremme ved ulykkesstedet. Lydfilen til denne anmeldelse er rutinemæssigt slettet efter tre måneder, men hvis anmeldelsen er korrekt, stammer Mikkelsens korrigerede version fra det telefonopkald, han foretager senere, efter han som impliceret havde forladt en ulykke, hvis omfang han ikke kendte.

DET SES OFTE, at der afgives modsætningsfyldte vidneudsagn om den samme ulykke, men i dette tilfælde står to forklaringer, der gensidigt udelukker hinanden. Brian Mikkelsens første forklaring, som han senere ændrede, stemmer i store træk overens med ægteparret Kristensens beskrivelse, hvorimod hans anden forklaring stiller sagen noget anderledes. I det første tilfælde har justitsministeren set ulykken. I det andet får han det indtryk, at spøgelsesbilisten er kørt ind i et træ.

Alarmopkaldet kl. 23.20 er interessant, fordi det kan være med til at opklare, om landets justitsminister har udformet en detaljeret og forkert forklaring for at skjule, at han efter at have ringet 112 kørte videre fra ulykkesstedet. For så meget står klart, uanset om han så et frontalt sammenstød i bakspejlet eller troede, at den 31-årige spøgelsesbilist kørte ind i et træ. Indtil videre har justitsministeren valgt at sige, at det politi, han selv er chef for, tager fejl. Han har aldrig sagt til politiet, som det ellers er registreret i anmeldelsesrapporten, at han har set sammenstødet i sit bakspejl. Tager politiet fejl? Eller lyver landets justitsminister?

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Egentligt et lidt sjovt spørgsmål. Ville det ikke være nemmere at spørge om, hvem der ikke lyver i regeringen...

Søren Kristensen

Ud fra egne oplevelser, ved jeg at i en sådan stress-situation kan hjernens dømmekraft være svækket, selv langt tid efter impact. Hvorfor der opstår et stort spillerum for improvisationer (løgne om man vil - eller selvbedrag).

Det er ærgeligt at Information ikke har denne indsigt og lader historien ligge. Men man ved åbentbart ikke bedre. Der er så meget andet ved minister Brian Mikkelsen man kunne gribe fat i, fx. noget politisk.

Få nu arkiveret denne historie. Der er i sandhed ikke noget at komme efter.

En borger haevet over enhver tvivl ...

Søren Kristensen

... eller en borger fyldt af tvivl?

Jeg traekker mig ... og toerrer oejnene.

Jeg traekker mig ... og toerrer oejnene.

William Styles

"Han var ikke skyld i ulykken, og selv om han fortsatte, efter ulykken havde fundet sted, er der ikke nødvendigvis tale om et strafbart forhold. Justitsministerens adfærd denne aften var ikke heroisk. Den var måske panisk og ængstelig, men den var ikke ulovlig."
Sådan lægger man på til et karaktermord.

Henning Ristinge

det må vidst være karakter SELV-mord det - manden handlede uansvarligt - det mener han tydeligvis også selv - ellers ville han jo ikke gøre den der indsats for at dække sin røv med småløgne og tvivlsomme bortforklaringer - det er ikke en justistminister man kan have tillid til

Jeg synes, at der er et problem med timingen.
Jeg kan overhovedet ikke få den til at stemme, hvis forløbet skulle være, at Brian Mikkelsen kan nå at undvige, holde i den gale side af vejen, komme tilstrækkeligt til hægterne igen til at køre videre og finde en lomme at holde ind i, konstatere at han ikke ved hvor hans egen mobiltelefon er, finde konens frem, ringe alarmcentralen op, komme igennem der, præsentere sig, påbegynde sin forklaring, og så først dér, midt i afgivningen af denne, høre et brag (der ganske vist så har været 3 sekunder undervejs) 1 km borte, som - ræsonnerer vores skarphjernede justitsminister på stedet - helt afgjort må stamme fra spøgelsesbilistens kollision imod et vejtræ.

Selv i et uhyre komprimeret forløb kan jeg personligt slet ikke se at Brian Mikkelsen vil kunne nå alt dette på under endda 1 minut.
Dvs at der skulle gå minimum 1 minut fra Brian Mikkelsen med nød og næppe undviger spøgelsesbilisten, til denne ramponerer et træ. Som er 1 km borte. 1 km, hvoraf Brian Mikkelsen selv har tilbagelagt mindst den halve. Hvilket resulterer i, at spøgelsesbilisten har kørt med en hastighed på højst 30 km/t, hvis pengene bare så nogenlunde skal kunne passe.

Men altså, politiet har jo ædt hans forklaring. Hvilket betyder, at timingen kan der uanset hvad ikke være noget at udsætte på. For ellers havde de jo ikke ædt den.

Noget andet er, hvor sandsynligt det lige er, at den forklaring som justitsministeren benægter at have afgivet, er et resultat af sindsforvirring, når den til punkt og prikke stemmer overens med det bagvedkørende ægtepars? I min bog uhyre usandsynligt.