Leder

Split seruminstituttet

Debat
7. januar 2010

LEDER | Konstruktionen omkring Statens Serum Institut er forældet. Engang gav det muligvis god mening at have en offentlig institution, der producerer vacciner til befolkningen - og flere af de lande, som vi normalt sammenligner os med, herunder Sverige og Holland, havde dengang lignende ordninger. Man var nervøse og ville gerne selv kunne kontrollere vaccinerne og sikre danskerne vaccinationer. I dag er vaccineproduktion nogenlunde mainstream og sammenlignelig med øvrig medicinproduktion. Derfor har den private sektor taget over, og i både Sverige og Holland har man droppet den statslige produktion af vacciner. I Danmark bør man også privatisere den vaccineproducerende del af Statens Serum Institut, så den kan fungere på almindelige markedsvilkår og sælge vaccine til Danmark eller udlandet, hvis der ellers er nogen, der gider at købe produkterne. Den særlige monopolagtige struktur gør nemlig seruminstituttets vaccinationer ekstremt dyre. I Sverige køber man vaccinerne på almindelige markedsvilkår, og her betaler man helt ned til en tredjedel af den pris, som vaccinerne koster for danskerne.

En opsplitning af seruminstituttet vil samtidig løse det problem, der ligger i, at man i seruminstituttet har for mange kasketter på. For ud over produktion af vacciner står seruminstituttet også for den nationale rådgivning om vaccinationer. Det er med andre ord reelt en vaccineproducent, der rådgiver danskerne om hvilke vaccinationer, vi bør få. Det kan man kalde en unik konstruktion, og den findes da heller ikke andre steder. Uanset om seruminstituttet kan skille tingene ad, sådan som de selv påstår, så er alene mistanken om, at der ligger pengehensyn til baggrund for en statslig anbefaling, et stort problem.

Det klinger med andre ord underligt, når Kåre Mølbak og andre profiler på Statens Serum Institut gang på gang er i medierne og anbefale vaccinationer, som seruminstituttet er dybt afhængige af selv at sælge. Ifølge instituttets direktør, Niels Strandberg Pedersen, findes problemet ikke, fordi man på seruminstituttet følger Sundhedsstyrelsens anbefalinger. Imidlertid sidder seruminstituttet selv med to medlemmer i den indtil for nyligt hemmelige gruppe, der laver Sundhedsstyrelsens anbefalinger. Derudover er udvalget fyldt med tidlige ansatte, som har en tendens til at sprede sig ud over det offentlige sundhedssystem. I alt er syv ud af udvalgets 15 medlemmer nuværende eller tidligere ansatte i seruminstituttet. Der sidder de så og laver de danske anbefalinger for vaccinationer.

Hele strukturen omkring seruminstituttet er problematisk. Derfor bør man splitte organisationen op i to og lade den ene forsøge sig med vaccineproduktion på markedsvilkår og den anden stå for rådgivning, finansieret af offentlige midler. Så ville danskerne dels få vaccinerne langt billigere end i dag. Dels ville de kunne stole på den rådgivning, som det offentlige stiller til rådighed.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her