Leder

Burkaotisk

Debat
20. februar 2010

ET SPØGELSE går gennem de danske regeringskontorer, burkaens spøgelse. Det har hærget, siden Naser Khader i august sidste år blev udnævnt til konservativ integrationsordfører. Flankeret af partiformand Lene Espersen og justitsminister Brian Mikkelsen forlangte Khader et lovforbud mod burkaer.

Brian Mikkelsen erklærede: »Forslaget flugter med, hvad de konservative altid har ment.«

Det viste sig at være urigtigt, for både Mikkelsen selv og Lene Espersen som hans forgængerske i justitsministerembedet havde udtalt sig imod et burkaforbud og henvist til, at de ikke kunne se, hvilket problem et forbud skulle løse.

Dertil kom afsløringen af, at et burkaforbud vil være grundlovsstridigt.

Statsminister Løkke måtte slå en pæl gennem forslaget om burkaforbud, men for ikke at ydmyge de konservative totalt, afstod Løkke fra at gravlægge forslaget. Deraf kommer spøgeriet.

ET FINT UDVALG blev nedsat med fire departementschefer til at undersøge, om burkaer nu alligevel kunne være et problem – uanset at Islamisk Trossamfund har oplyst, at kun to-tre kvinder i Danmark går iført burka.

Departementscheferne bad samtlige ministerier og styrelser vride hjernerne for at finde et muligt burkaproblem.

Som røbet i gårsdagens Information har Ritzau ved aktindsigt fået adgang til resultaterne af problemjagten: Skov- og Naturstyrelsen har peget på, at burkaer kan vanskeliggøre afsløringen af skovsvin – et problem, som styrelsen dog hidtil kun har haft med folk iført jæger- eller soldaterklæder. Økonomi- og Erhvervsstyrelsen fremhæver vanskeligheden ved at få optaget det personfoto, der skal til for at opnå Sikkerhedsstyrelsens godkendelse som festfyrværker eller Søfartsstyrelsens sønæringsbevis. Til overflod anfører Søfartsstyrelsen, at »det ikke kan udelukkes, at f.eks. en burka vil udgøre en sikkerhedsrisiko« for styrelsens skibsinspektører.

OPFINDSOMT supplerer Kulturministeriet med, det er svært at være skuespiller, hvis man er dækket af en burka.

Jovist da, men hvorfor løber Kulturministeriet ikke linen ud? Ministeriet burde også opremse vanskelighederne for tv-oplæsere, for balletdansere, ja, for slet ikke at tale om bakkesangerinder, hvis tvetydige viseforedrag ville drukne i alt klædestoffet.

Og mens departementshefudvalget nu var i gang, kunne det også have påpeget risikoen ved, at udvalgets egne medlemmer iførte sig burka. Så kunne de jo ikke være sikre på, at det var hinanden, de mødtes med til de for rigets sikkerhed så betydningsfulde drøftelser.

Ja, og som kronen på værket kunne departementschefudvalget have fremhævet den risiko, der ville ligge i, at landets førende politikere gik rundt i burkaer. Så kunne man jo slet ikke være sikker på, at det var Naser Khader, der bag tildækningen fremførte forslaget om et burkaforbud.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her