Leder

Cementstruktur

23. marts 2010

Tre dage er der til, at forligsmand Asbjørn Jensen fremsætter sit endelige mæglingsforslag for omkring 600.000 lønmodtagere på det private arbejdsmarked. Hovedorganisationerne LO og DA nikkede søndag til en skitse, som med mindre de områder, som ikke er nået i mål, når det inden fredag, vil blive grundlaget for en afstemning blandt lønmodtagere og arbejdsgivere. Det betyder blandt andet, at slagterierne, som havde krævet en markant lønnedgang, nu må indordne sig under resten af industriområdet og acceptere en beskeden lønfremgang til slagteriarbejderne, hvis mæglingsforslaget som ventet stemmes i hus. I går kvitterede slagterierne så for den nyhed med at varsle fyringer af 600 ansatte som direkte følge af de sammenbrudte overenskomster. En meget kontant og brutal måde at sætte tommeskruerne på de ansatte: Hvad vil I helst? Gå ned i løn og redde arbejdspladserne? Eller bevare lønnen og sende nogle af kollegerne hjem? Svaret skal falde inden på fredag.

Hvad der er forhandlingstaktik fra slagteriernes side, og hvad der er udtryk for reelle konkurrencevilkår er svært at sige, men der er ingen tvivl om, at danske slagterier i årevis har forsømt at udvikle sine produkter. At satse på at levere skinker og flæskesider til verdensmarkedspris og et minimum af forædling er meget svært at forene med danske produktionsvilkår. Desværre viser forløbet også, at der er en betydelig svaghed i den danske overenskomstmodel, når der for den ene part - i dette tilfælde slagteriarbejderne - er så åbenlyst en fordel ved at lade forhandlingerne bryde sammen, så man kan komme ind under et samlet mæglingsforslag. Noget lignende viste sig sidste år, hvor det på grund af forhandlingsfællesskabet på det offentlige område ikke lykkedes for kvindefag som sygeplejersker og sosuassistenter at tilkæmpe sig større lønstigninger end andre faggrupper. Dermed er overenskomstsystemet med til at cementere den eksisterende lønstruktur med det resultat, at slagteriarbejdere fyres, og der fortsat er mangel på sygeplejersker. bew

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

"Dermed er overenskomstsystemet med til at cementere den eksisterende lønstruktur med det resultat, at slagteriarbejdere fyres, og der fortsat er mangel på sygeplejersker"

hedlt forkert, - problemet er ikke overenskomstsystemet, men de overdrevent centraliserede forhandlinger (det, som Winther kalder "forhandlingsfællesskabet").

Kimen til dagens elendige situation blev lagt sllerede for 30-40 år siden, hvor forbundene havde travlt med at oprette karteller på kryds og tværs. Fed fidus for de øverste fagforeningsrepræsentanter, for det skabte flere stillinger med lønninger i LO-topklasse, men dårligt nyt for lønmodtagerne.

Dårligt nyt, for hvor man tidligere havde udnyttet princippet med at hæve nogle småområder, og så lade de andre følge trop i de følgende år, så er det ulig meget sværere at hæve nogen, når selv en lille hævelse skal berøre mange hundrede tusinde lønmodtagere.

Det sjoveste er jo, at alle, - lige fra (lettere eller pseudo-) venstreorienterede fagforeningsformænd til DI/DA-drengene - jævnligt taler om centralisme som et forældet, kommunistisk fiaskoprincip, og alligevel kæmper de med næb og kløer for at indføre det på det danske arbejdsmarked.

Bent Winther:

»Dermed er overenskomstsystemet med til at cementere den eksisterende lønstruktur med det resultat, at slagteriarbejdere fyres, og der fortsat er mangel på sygeplejersker. «

Det kan nok ikke overraske mange faste læsere, at Bent Winther æder arbejdsgivernes spin med hud og hår.

Slagteriarbejderne skulle under alle omstændigheder fyres som følge af den økonomiske krise, og ved at gøre det i forbindelse med overenskomstforhandlingerne forsøger arbejdsgiverne at placere skylden hos lønmodtagerne selv.

Det er mildt sagt svagt, at Winther ikke kan gennemskue den finte.

Peter Lauritzen

Med den standard, der efterhånden er på hospitalerne, kan slagteriarbejderne så ikke ansattes der som "sygeplejersker", uden omskoling.