Leder

Mærsks magt

Debat
24. marts 2010

Ville det være bedre for de kinesiske arbejdere, hvis de ikke kunne få job på fabrikker? Næppe. Ville det være bedre, hvis de kun havde kinesiske arbejdsgivere? Næppe.

Information modtager i disse dage en mængde henvendelser fra Mærsk, som finder vores artikler om arbejdsforholdene på nogle af deres kinesiske fabrikker uberettigede. Mærsk har imidlertid i artiklerne, som er grundigt researchet, fået plads til at forholde sig til alle kritikpunkter.

Vi skriver ikke om Mærsk, fordi de er den værste arbejdsgiver i Kina. Kina har et brutalt arbejdsmarked, og mange arbejdspladser er værre. Men når Mærsk f. eks. ifølge kinesiske arbejder-græsrodsorganisationer fifler med arbejdstagerrettighederne ved at tilbyde medarbejdere med mistanke om arbejdsskader at frasige sig rettigheder til gengæld for kontantbeløb, kan vi sætte fokus på sagen på en måde, kinesiske medier ikke kan. Det kan vi, fordi Mærsk laver forretning i et land uden frie medier. Og når arbejderne er henvist til græsrodsorganisationer, er det, fordi de ikke har frie fagforeninger. Disse begrænsninger af kinesernes frihed er med til at gøre Kina til et lukrativt land for Mærsk at investere i.

Som Kina-analytikeren Russel Leigh Moses siger i dagens artikel om Google, bliver det imidlertid stadig tydeligere, at udenlandske virksomheder ikke kan holde deres aktiviteter i Kina adskilt fra landets politiske situation.

Der findes ikke upolitiske investeringer i Kina, og Mærsk, som ejer verdens største containerrederi, er en enorm politisk magtfaktor. I Dongguan har de ikke ligefrem markeret sig som en positiv kraft. F.eks. afviste Mærsk også først alt, da problemerne på fabrikken først kom frem i januar 2009. Siden lovede de bod og bedring, men de nye afsløringer viser, at der er et stykke vej igen.

Der er i et ufrit land ikke andre, der kan sikre Mærsk-arbejdernes rettigheder, end Mærsk selv. De har et skærpet ansvar. Derfor må de også finde sig i opmærksomheden.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Efter vesten har sikret arbejdernes rettigheder har kapitalisterne nu endelig fundet nye ofre, som de kan mishandle i vækstens og profittens uhellige navne.