Leder

Naturens orden?

Debat
29. marts 2010

Formanden for Danske Regioner, Bent Hansen, har gentaget Jahves bud om, at kvinder skal føde børn med smerte. Det er naturens orden, mener Bent Hansen. Med rette er Lone Dybkjær, sundhedsordfører for De Radikale, og Birgitte Josefsen fra Venstre blevet vrede. »Mandschauvinistisk« erklærer Dybkjær, og det har hun ret i.

Men når det er sagt, kan man begynde at spekulere over hendes argumentation, nemlig at vi i dag er »langt fra naturens orden«. Derved accepterer hun nemlig for det første den præmis, at Bent Hansen har ret, når han siger, at det gør ondt at føde. Det er han sådan set biologisk afskåret fra at vide noget om. Det er derfor, han bør holde mund.

For det andet afskærer hun diskussionen om, hvorfor kvinder i stigende grad vælger kejsersnit uden nogen lægelig indikation. For kvindekroppen er faktisk ikke længere fra naturens orden end i Stenalderen. Og fødselssmerter er ikke noget totalt ukendt for den, den får en forsmag allerede ved den første menstruation. Fødselsveer er af samme art, blot voldsommere. Og livmoderen er bare en muskel, men en muskel som ikke er vant til at blive brugt, så den gør ondt på samme måde som andre utrænede muskler, der pludselig anstrenges voldsomt. Ved en normal fødsel, der ikke trækker ud, kan alt dette dog holdes i tålelige tøjler ved hjælp af åndedrættet.

Så der er faktisk grund til undren over, at et stigende antal kvinder vælger kejsersnit. Er det fordi, fødselsforberedelsen ikke er kvalificeret nok? Er det fordi, de førstegangsfødende bliver ældre og måske derfor oplever en streng fødsel, så de vælger kejsersnit næste gang? I stedet for at udtale sig om erfaringer, han er afskåret fra, burde Bent Hansen interessere sig for en undersøgelse af årsagerne. Men det bør partiernes sundhedsordførere også. For at få livmoderen samt mavemusklerne skåret over er altså ikke sundt. Og det fremmer hverken amningen eller generhvervelsen af en flad mave efter fødslen.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her