Leder

Målområde Iran

Hvis nogen er i tvivl om, hvorvidt præsident Barack Obama er en Bush-kloning i Iran-politikken, behøver de bare at læse gårsdagens telegrambunke. Et AP-telegram noterer således i en bisætning, at en Harvard-rapport udpeger Pakistan som verdens mest risikable atommagt, eftersom risikoen for tyveri af atomart materiale er størst i det rodede og dybt fundamentalistiske land
Debat
14. april 2010

HVIS nogen er i tvivl om, hvorvidt præsident Barack Obama er en Bush-kloning i Iran-politikken, behøver de bare at læse gårsdagens telegrambunke. Et AP-telegram noterer således i en bisætning, at en Harvard-rapport udpeger Pakistan som verdens mest risikable atommagt, eftersom risikoen for tyveri af atomart materiale er størst i det rodede og dybt fundamentalistiske land.

Den oplysning anfægter ikke USA's præsident som vært for 47 lande ved et topmøde, hvis formål ifølge spinnet fra Det Hvide Hus er at »drøfte hvordan det forhindres, at kernevåben falder i terroristhænder«.

I mandagens tv-avis, der vist nok stadig tages alvorligt ude i randområderne, faldt studieværtens æblekinder til positionen 'alvorlige folder'. Indkaldte eksperter var ikke mindre seriøse i vurderingen af atomtruslen som formodentlig, ja, sandsynligvis er lige om hjørnet. Og hvordan er det nu lige med Iran og terrorister? Holder iranerne måske ikke med Hizbollah og Hamas? Det blev ikke sagt højt og tydeligt, men det hang i studieluften: Iran er problemet, ikke det ustabile Pakistan, der hvert øjeblik kan kollapse som et korthus ved et pludseligt vindpust.

DANMARKS tidligere statsminister, den nuværende NATO-generalsekretær, der ifølge tidligere loyale partifællers udsagn til denne avis er lidt af en sjuft, var 7. april ude med riven efter Iran i dagbladet Politiken. Her hævder han, at Iran beriger uran, ud over hvad der kræves til civile formål. Den iranske ambassade i København tilbageviser påstanden med henvisning til, at 20 pct. beriget uran, som der er tale om, er påkrævet for produktion af isotoper til kræftbehandling.

De iranske reaktioner på kanonaden af topmøder, sikkerhedsråds-møder, propaganda, sanktioner og formodninger, minder om optakten til Irak-krigen i 2003. Også her var formodningerne i klart flertal.

Måske pønser præstestyret på at fremstille bomben. Det ved de kun selv. Men ét er sikkert: Pakistan har bomben. Hvorfor er det ikke tankevækkende?

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Arash Shariar

Lasse du glemmer "the elephant in the room", nemlig Israel. Hvorfor mon Israels atomvåben, eller deres ligegyldighed overfor NPT traktaten, ikke sætter tanker kørende på dig? Jeg må undre mig.

- Arash

Niels-Holger Nielsen

Kære Lasse Ellegaard

Et herligt velplaceret vredesudbrud over pressens daglige manipulation!

Til Arash Shariar: Til dato er det kun den ekstremt skinhellige og dobbeltmoralske supermagt USA, som har vovet at kaste skidtet på en modstander. Enhver, som USA udnævner til sin fjende - node på ondskabens akse - bør ikke tøve med at anskaffe sig atomvåben. Hvorfor går USA og dets allierede ikke ind for almindelig afrustning og fjernelse af ethvert atomvæben i særdeleshed?