Leder

Kanariefuglen i kulminen

Debat
11. maj 2010

Denne weekend erhvervede den republikanske senator Bob Bennet fra staten Utah sig en tvivlsom ære. Han er nu officielt det første offer, der er blevet slagtet på det konservative partis alter hen mod det amerikanske midtvejsvalg til november.

Tim Bridgewater og Mike Lee, der ved weekendens republikanske partikongres i Salt Lake City besejrede den siddende senator, skal nu se, om en af dem kan få de 60 procent af de 3.500 partidelegerede, der er nødvendige for at vinde partinomineringen. Hvis det mislykkes, vil spørgsmålet i stedet blive afgjort i en urafstemning blandt samtlige registrerede republikanske vælgere i staten Utah 22. juni.

Primærvalget har givet ekkoer langt ud over Utah. For sagen er, at veteranen Bennet, der af konservative National Journal sidste år blev placeret som 'USA's 23. mest konservative senator,' tabte nomineringen, fordi den magtfulde Tea Party-bevægelse nægtede at støtte ham.

Bennets fald giver derfor et fingerpeg om, hvor meget der er lagt i kakkelovnen til de få moderate republikanere, der er tilbage i partiet, og om hvor svært det vil blive for nogen kandidat at vinde de lokale nomineringer uden støtte fra den populistiske græsrodsbevægelse, der synes at vokse sig stærkere dag for dag.

Utah er således et perfekt billede på den aktuelle turbulens i det amerikanske vælgerkorps, som med orkanstyrke suser ind over landet, og som handler om at sende de eksisterende magthavere hen, hvor peberet gror. Uanset tidligere støtte. Bennett blev f.eks. genvalgt til sin tredje periode i Senatet med 69 procent i 2004, hvilket nu betyder intet.

Utah er også interessant af andre grunde. Den lille våbenglade mormonstat regnes for at være den mest konservative af samtlige amerikanske delstater. Darwin er smidt på porten; minoriteter nyder ingen særlig beskyttelse udover den, de har i USA's forfatning. Kvinderne er i stort antal hjemmegående og langt fattigere end mændene. Utahs lovgivere vedtog i foråret et yderste kontroversielt lovforslag - der formentlig senere i år vil blive kendt forfatningsstridigt og derfor annulleret, men som ikke desto mindre er lov nu - om, at en kvinde, der får foretaget abort, kan anklages for mord på sit ufødte barn.

Staten har fem repræsentanter i USA's Kongres, fire af dem konservative. Men alligevel har den lokale afdeling af Utahs republikanere fyret halvdelen af statens konservative føderale politikere: Ud over Bennett her i weekenden gik aktivisternes vrede i foråret 2008 ud over Chris Cannin, der ellers havde siddet urørt i seks valgperioder, men som blev fældet i partiets primærvalg af den nuværende repræsentant, Jason Chaffetz.

Republikanerne er med andre ord ved at æde sig selv op indefra, og i Washington DC ser partiets ledelse med bekymring på skismaet. Partiet har trods alt brug for også de moderate borgerlige vælgere, hvis de skal erobre præsidentposten tilbage i 2012. Derudover kan det blive endog meget svært at regere, hvis Tea Party-parolen 'smid eliten på porten' skal være det 'nye' GOP's mantra.

Hvor svært og hvor blokerende den radikale populisme kan vise sig, kan man forstå, hvis man ser på baggrunden for, hvorfor Bennett tabte nomineringen. Som medlem af Senatets Appropriations Committee (det udvalg, som fordeler USA's føderale midler) har Bennett medansvar for, hvordan USA's skattepenge bliver brugt.

Og selv om han stod til at kunne blive formand for det magtfulde udvalg i næste valgperiode, hvilket er en særdeles indflydelsesrig post, var det en del af historien om, hvorfor de konservative aktivister forbinder ham med offentlig forbrug og forhadt statsstyring.

Bennett stemte i efteråret 2008 for den økonomiske hjælpepakke TARP (Troubled Assets Relief Program) hvilket lørdag gjorde, at han havde store problemer med overhovedet at få lov til at holde sin tale til partikongressen. De delegerede råbte taktfast »TARP, TARP, TARP«, hvilket overdøvede det meste af talen.

Endelig forsøgte han at udarbejde et alternativ til Obamas sundhedsreform - som han naturligvis var arg modstander af - sammen med en demokratisk konservativ senator, Ron Wyden fra Oregon. Forsøget på et finde et kompromis gjorde ham ekstra forhadt blandt Utahs konservative, hvor stemningen er, at staten intet har at gøre med, hvordan det enkelte individ forvalter sin personlige sundhed.

»Det er muligt, at Bennett virker konservativ i Washington. Men det gør han ikke i Utah,« som Chaffetz har sagt til tv-stationen FOX.

Konklusionen på længere sigt er klar: Sarah Palin, der er vokset til i dag at være USA's mest profitable politiske brand, kan godte sig hele vejen til banken. Og sikkert også med fryd iagttage, hvordan den gamle moderate kerne blandt republikanerne ryster i bukserne ved udsigten til at se hende stille op til præsidentkandidatposten for partiet i 2012.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her