Leder

En nål i lysken

Debat
26. juni 2010

ER DET HER et stykke Danmark, du har lyst til at præsentere for dine børn? En narkoman med en nål i lysken i kældernedgangen. En narkoman, der konstant jagtes og end ikke har adgang til toiletter, fordi de er lukket af alle de steder, hvor stofmisbrugere kommer.

Det private værested Cafe Dugnad på Vesterbro blev sat i verden, fordi der var nogle borgere, der ikke syntes, det var et billede af Danmark, de havde lyst til at vise deres børn. Det var ikke narkomanerne, de ville have væk fra Vesterbro. De ville have børnefamilier og narkomaner til at leve side om side.

Nu er værestedet lukket ned over sommeren på grund af en konflikt med kommunen, som vil stramme op på den partnerskabsaftale, der regulerer Cafe Dugnad. Nogle narkomaner fixer på Dugnads toiletter, hvilket ikke er en del af aftalen eller meningen med værestedet. Formentlig foregår der også handel med stoffer udenfor. I gården hos naboen, Rysensteen Gymnasium, flyder brugte sprøjter, når eleverne har pause. Og kommunen har sat et skærmende hegn om stofmisbrugerne, så gæsterne på den tilstødende Cafe PH kan indtage deres brunch uden at blive generet.

DILEMMAERNE STÅR I KØ på det narkoplagede Vesterbro. Og det ligger lige for at se det som en kamp om, hvem der ejer det mangfoldige kvarter. Gør man det, negligerer man imidlertid også problemets kerne: den førte narkopolitik i Danmark.

Regeringen og DF blokerer for oprettelsen af fixerum, og forsøget med lægeordineret heroin er stadig kun en mulighed for et mindre antal narkomaner. Men Dugnads succes med over 100 brugere hver dag, der kommer for at få mad, kaffe og rene kanyler, viser netop behovet for nye tiltag over for narkomanerne og over for de trængte beboere. For Dugnad har ikke kapacitet til de mange brugere, og det øger presset på naboerne. Narkomaner fixer. Det ved alle. Og både socialarbejdere, beboere og kommunalpolitikerne i København er enige om løsningen: Fixerum. Kun de, der ikke lever med dilemmaerne og et hjerteløst Vesterbro til daglig, fastholder en narkopolitik, som alle andre har indset er forfejlet.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her