Leder

Israels fjende

Debat
14. juli 2010

RESULTATET af det israelske militærs undersøgelse af sig selv efter aktionen mod nødhjælpsskibet til Gaza, Mavi Marmara, den 31. maj blev ikke nogen nyhed.

Ganske vist opregner pensioneret general Giora Eilands rapport en stribe fejl - fravær af pålidelige efterretninger, fravær af en plan B ifald kommandoaktionen gik i ged, fravær af kompetent planlægning i den overordnede kommandostruktur - men de var kendt få timer efter de dramatiske begivenheder i rum sø, der efterlod ni dræbte tyrkiske aktivister og tre snese af sårede, heraf ni israelske frømænd.

Rapporten undlader at udpege direkte ansvarlige for disse fejl, hvorfor ingen anklages for de ni drab. De er systemfejl, og systemfejl kan ikke retsforfølges. Desuden skød aktivisterne først med våben, der måske var deres egne, måske fravristet frømændene etc., etc., etc.

Bundlinjen: Der er tale om 'fejl', ikke om 'forsømmelser'. De politisk ansvarlige, premierminister Benyamin Netanyahu og forsvarsminister Ehud Barak, er holdt ude af undersøgelsen, der alene forholder sig til de soldater, der modtog ordrer.

ISRAEL modsatte sig en FN-efterforskning af forløbet, for FN er Israel fjendtligt stemt. Israel modsætter sig kontrol med landets atomanlæg, men underkastes ikke sanktioner. Israel overtræder international lov i de besatte og annekterede områder - så sent som i forgårs blev huse i Østjerusalem bulldozede. Det internationale samfund siger 'fy' og opfordrer araberne til direkte forhandlinger med de kriminelle - det kan vel ordnes uden indblanding fra nordmænd og andre udlændinge, der ikke fatter en brik, og som - lige bortset fra amerikanerne (og dog?) - er Israel fjendtligt stemt.

Måske er problemet, at Israel er Israel fjendtligt stemt. Måske vil det ændre sig - der er små tegn i den retning. Gaza-blokaden er delvist lempet. Måske er der håb. e.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Tom W. Petersen

Håb er der altid.
Men absolut intet, der tyder på, at håbet får lov til at blive realiseret.

Arne Thomsen

Hvordan mon vores holdning havde været til staten Israel, hvis dens mennesker - og dens regering - havde været overvejende muslimsk - alt andet lige? : - (

Niels Mosbak

Der var to dræbte på Mavi Mamara, inden den første soldat fra IDF satte foden på dækket.

Det giver lige så meget mening, at lade en drabsmand efterforske sin egen sag.