Leder

Multikulti

Debat
9. juli 2010

Klicheerne om det tyske fodboldlandshold er velkendte og talrige. En damptromle af et hold, der vægter jernhård disciplin, rigide spillemønstre og fysisk overlegenhed frem for det legende, besnærende og kreative spil, som med en lige så stor kliché praktiseres af sydlandske boldkunstnere. Som eksempelvis de driftsikre spanske Champions League-stjerner, der i forgårs satte en stopper for denne sommers tyske VM-eventyr.

Men i Tyskland smiler man gennem tårerne over 1-0 nederlaget. For det unge tyske landshold, som i alle henseender har fremtiden for sig, har med en forbilledlig sportslig indsats trukket begejstrede overskrifter over hele den fodboldgale klode og har dermed effektivt ydet sit bidrag til at sende klicheerne om charmeforladt tysk teknik og rutine i graven. Selv da Tyskland gennemtævede et bovlamt engelsk landshold, undlod den blodtørstige britiske formiddagspresse at svælge i de vanlige klicheer om Anden Verdenskrig og fokuserede i stedet ganske uhørt på egen utilstrækkelighed.

Tyskernes egen selvforståelse har udviklet sig under dette års VM i Sydafrika i en grad, der lader sig mærke i dagligsproget. Multikulturel er ikke længere et ubetinget fy-ord, der deler folk alt efter politisk standpunkt. I stedet truer multikulti-begrebet næsten med at blive den nye kliché i tysk (og alverdens) sportsjournalistik om de tyske spillere, hvoraf 11 ud af 23 spillere i truppen har rødder i andre lande end Tyskland.

Og i den tyske presse, som først i nederlagets time kan gøre reel status over mandskabets egentlige styrker og mangler, kan man spore en gryende overraskelse og en ikke uvæsentlig portion stolthed over omverdenens beundring for træner Joachim Löws unge spillere og deres uselviske og inspirerende spillestil. Schweinsteiger & Co. har med et moderne ord leveret et stykke effektiv nationbranding af den slags, penge ikke kan købe.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her