Leder

Skarn og garn

Debat
27. august 2010

Onde tunger, ganske vist søtunger, hævder, at værdien af de svenske fiskeres fangst er mindre end udgifterne til fiskerikontrol i de svenske farvande. Nu fanger svenskerne ikke så meget, så det skal nok være rigtigt, og sådan er der med sikkerhed altid ganske meget at tænke over, når det gælder myndighedskæledæggerne i landbrug og fiskeri. De får jo lejlighedsvis en slags positiv særbehandling af den slags, som slider mere på naturen, vandmiljøet og havets ressourcer, end godt er.

Greenpeace skal derfor ikke have utak for, at man igen forsøger at kaste garnene ud efter et muligt rovfiskeri, selv om aktivisternes maskestørrelser nok tilsiger, at der mest er tale om bifangsten 'fundraising til Greenpeace'.

For det første er det ikke sikkert, at Greenpeace har set mere, end myndighederne har set. Dansk Fiskeritidende skrev i går, at myndighederne havde GPS-søgere på fire af de fem skibe, hvor Greenpeace havde sat sit grej, og at satellitovervågning tidligere i år har vist sig effektivt i det ømfindtlige farvand.

Det er heller ikke sikkert, at Greenpeace har tilvejebragt et materiale, som holder i en retssal, og det er slet ikke sikkert, at den særligt beskyttede torskebørnehave i Kattegat er god til at illustrere, hvad der er op og ned på ansvarligt og uansvarligt fiskeri.

Dansk fiskeri har i de senere år gennemført et fornuftigt generationsskifte, så der ikke mere er alt for mange skibe til alt for få fisk. 16 danske fiskefartøjer sejler i øjeblikket rundt med overvågningskameraer, så man kan se alt, hvad de fanger, og alt hvad de smider tilbage i havet igen. Danmark har været foregangsvand for et utraditionelt forsøg på europæisk plan. Der er håb om at finde nye veje, hvor det centrale ikke er kontrol men selvkontrol og den selvforståelse, der hedder, at morgendagens fisk er for små til at blive fanget i dag.

Hele billedet er nuanceret og kræver en vedvarende politisk interesse, ikke alene de stunts, der åbner øjne.P.S.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her