Leder

Da alle sov i timen

Debat
24. august 2010

Pengene fosser ud af statskassen, og tværs over det politiske landskab lyder råbet: Vi må redde velfærdsstaten fra Den Europæiske Unions omklamring i form af noget så ufolkeligt som Forordning 883/04. Kort sagt betyder den, at andre landes EU-borgere med kortere eller længere arbejde i Danmark som hovedregel kan få børnecheck, selv om hverken ægtefælle eller børn er med i Danmark under arbejdet her.

Foreløbig har ordførerne fra SF, S, V og DF sagt, at denne børnechecksturisme kræver en omgående nødlanding. Dansk Folkeparti mener, at vejen frem går over et skattefradrag til børnefamilierne, så familieydelser kun går til mennesker, der betaler skat i Danmark.

Det er ikke svært at gætte, hvem der har langet mest ud efter EU i denne sag. Og det er jo en ren vinder, at 'dem nede i Bruxelles' finder på forordninger, som sender børnechecks til Bulgarien og omegn, så selv de, der bare kommer til Danmark for at plukke bær om sommeren, også kan nyde velfærdsstatens skattefrie frugter til børnefamilier.

De nye EU-regler har været undervejs i det meste af dette årtusinde. Det danske EU-formandskab i 2002 var med til at skubbe dem fremad, og skiftende danske social- og beskæftigelsesministre har været med til godkendelsen ved enstemmighed i Bruxelles.

Daværende socialminister Eva Kjer Hansen (V) gav i marts 2006 en omfattende orientering til en række af Folketingets udvalg, og alle folketingsmedlemmer har haft mulighed for at spørge til detaljerne i forløbet.

Nu er Eva Kjer Hansen formand for Europa-Udvalget og må som alle andre være interesseret i at finde ud af, hvorfor det politiske system ikke så rækkevidden af de nye regler.

Der er ingen grund til at pege fingre. Men inden man kaster sig ud i hovsaløsninger med skattefradrag eller håbløse appeller til Bruxelles, er man nødt til at finde ud af, hvorfor det her kom som en overraskelse.

Indtil da er det rimeligt at sige, at alle sov i timen.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Dorte Sørensen

Tak til Poul Smidt for den leder. Dejligt med lidt kvaliseret baggrunds viden.
I mine øjne betegner det meget godt vor nuværende regerings måde at reagerer på med altid at forsøge at fralægge sig et hver ansvar for noget der ikke er så godt. Derudover hvor meget vidste Folketingets EU-udvalg om sagen, det er jo ikke altid at udvalgene og Folketinget får den fulde information. – Sidste kendte eksempel er Inger Støjbergs tilbageholdelse af et høringssvar fra Datatilsynet.