Leder

Udkant og afveje

9. august 2010

Afveje er betegnelsen for vejstrækninger, som hører til en forladt landbrugsejendom, fører ned til en forfalden bådebro eller til en grusgrav, der ikke længere fungerer. Hvis sådanne afveje ikke bliver vedligeholdt skal de landskabsteknisk nedlægges - af sikkerhedsgrunde, og fordi de forvirrer.

Men at være på afveje betyder også at have gal retning eller handle mod bedre vidende. Så man kan spørge om dansk landsplanlægning og udkantspolitik er på afveje. Det var en af baggrundene for artikelserien om skæve Danmark på sommersiderne her i avisen.

Som landet nu ligger, gælder det om at være langt fremme. Ellers bliver man del af bagtroppen. Sådan må det føles at bo og leve i landdistrikter og udkanter, hvor offentlig service til børn, syge eller ældre er beskåret og centraliseret. Og hvor dagligtrafik er afhængig af bilkørsel.

Spørgsmålet er så hvordan man forvalter udviklingens afveje. Er liberalistisk laissez-faire-politik den eneste mulige? Altså at lade fanden tage de sidste, efter at andre er draget af i alt for lange sko.

Det er et overordnet spørgsmål. Og de nye regionsråd har ingen politiske eller økonomiske beføjelser. Så afvejningen eller dilemmaet er i praksis overladt til enten staten eller kommunerne. Men kan (eller vil) de nye storkommuner planlægge sig ud af lokale miserer? - og altså enten istandsætte eller lukke og slukke. Det første kræver subsidier og investeringer. Det sidste nedrivninger og deportationer. Ligesom vindmøller er et alternativ til CO2, kan moderne øko-landbrug kombineret med nye typer boligområder sine steder være et alternativ til stordrift. Og levedygtige industrivirksomheder en mulighed for selv mindre byer, hvis trafikken fungerer.

Men genopretning kræver en lige så kraftig planøkonomisk indsats som bevidste nedlæggelser. Derfor bliver ingen af delene til noget, så længe enhver er sin egen Løkkes smed!

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu