Leder

EU? Skidt med det

18. september 2010

Hvor forhippet er Dansk Folkeparti på at komme i regering? Partiets begrundelser for at komme på taburetterne kan blive så anstrengte, at der blot er tale om luftning af vilje til magt.

Forleden søgte næstformand Peter Skaarup over for Ritzau at bortforklare, at det er et problem, at Dansk Folkeparti nærmest er imod EU. Han sagde: »Uanset hvad, så er det op til regeringen, hvad regeringsgrundlaget skal være. Det må vi så diskutere. Men spørgsmålet om forbehold og folkeafstemninger, det er jo ikke op til regeringen. Det er vælgernes afgørelse.«

Skam dig, Skaarup! Det er centralt i en dansk regerings politik, hvordan landet skal træde over for EU. Speeder eller bremse? Er de danske EU-forbehold landsskadelige? Hvilke er værst? Skal de væk ved folkeafstemning eller bortfortolkes? Hvad skal argumentationen over for befolkningen være?

Hvis en regering ikke er enig om disse spørgsmål, er den ikke nogen regering. Man kan hertil sige, at VK-regeringen er mumlende om ømme EU-emner. Men det er jo blandt andet dér, VK viser sin afmagt, delvist som følge af følgagtigheden over for Dansk Folkeparti. Hvis det går mere uld i mumleriet, er landet uden ledelse.

Dansk tradition byder, at regeringen står last og brast - og at det er statsministeren som afgør, hvad den står last og brast om. Ministre, der mener noget andet, må holde kæft eller tage en afskedssamtale med majestæten.

Et regeringsansvar vil betyde, at Dansk Folkeparti må give afkald på det meste af det, partiet finder sjovest. Det ville være en umulighed, at en dansk minister - som Pia Kjærsgaaard gjorde det sidste lørdag - drog til Sverige for at føre hidsig kampagne for et parti, som alle andre svenske partier lægger afstand til, fordi det er et højreekstremistisk nationalistparti. At Dansk Folkeparti opfatter dette parti som sit søsterparti, siger noget om det gakkede i kravet på regeringsmagt.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu