Leder

Forhåndsnedlukket

Debat
1. oktober 2010

MODSTRÆBENDE har regeringen nedsat en kommission, der skal undersøge myndighedernes optræden i sagen om Blekingegadebanden. Det er hidtil uopklaret, hvorfor Justitsministeriet og Politiets Efterretningstjeneste i årevis spærrede for, at politifolk efterforskede spor, der førte mod banden. Det medførte, at banden i 1988 nåede at myrde en ung betjent.

En hyppigt luftet mistanke er, at den israelske efterretningstjeneste deltog i PET's overvågning af banden og ønskede, at den skulle få lov at løbe linen længst muligt ud, så man løbende kunne afdække bandens kontakter i Mellemøsten.

DEN SANDE forklaring er det nu kommissionens opgave at skaffe. Hvis den gør sit arbejde ordentligt. Her kan der på forhånd være grund til tvivl. Det advarer den Cavling-pris vindende journalist Anders-Peter Mathiasen om forleden i en kronik i dagbladet Politiken.

Han påpeger det uheldige i, at det er Justitsministeriet, der udnævner dem, der skal undersøge ministeriets tidligere topledelse, hvoraf mange stadig befinder sig øverst på kransekagen. Han peger også på, at ministeriet i den nedsatte kommission til sig selv har gaflet en kommissionsplads, der ellers plejer at besættes af universiteterne.

FORUROLIGENDE påpeger Mathiasen også, at ministeriet som henholdsvis formand og udspørger for kommissionen har beskikket landsretsdommer Jens Rosenløv og advokat Gunnar Homann. Begge var medlemmer af den kommission, der undersøgte politiets heftige skyderi på Nørrebro efter EU-afstemningen i maj 1993. Kommissionen så bort fra alle elektroniske optagelser, støttede sig kun på vaklende udsagn - og fandt intet galt. Homann har senere været tilsvarende myndigheds-venlig som udspørger i sagen om politiagent-rockeren Dan Lynge.

En ny mistanke melder sig: Justitsminister Lars Barfoed (K) vil forhåndsnedlukke Blekingegadesagen. Hvad siger det folketingsflertal, der har gennemtvunget undersøgelsen?

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her