Leder

LEDER: På den yderste rand

28. september 2010

Det virker så indlysende håbløst det, der sker for provinsen. Skolerne lukker, uddannelsesinstitutionerne lukker, sygehusene, domhuse og politistationer lukker, de veluddannede flytter væk, for hvor skal de arbejde? De uuddannede og arbejdsløse flytter til, for hvor har de råd til at købe huse? Og gennemsnitslevealderen stiger og stiger. I 1993 var der 423 indbyggere i Thisted på 26 år; ved den sidste optælling i 2006 var der 227, selv om det samlede indbyggertal ikke havde ændret sig. I København var der i 1993 10.023 på 26 år, og i 2006 var der kommet 3.000 flere til. Det er en ond spiral for udkanten, der cirkulerer om serviceniveau, uddannelsesniveau, liv og lokalkultur, økonomi, jobmuligheder og homogenitet.

De to umiddelbare politiske løsninger er ligeså indlysende som nedturen: Stop centraliseringen og tilfør flere penge til udkanten - mange flere penge, for det koster at holde liv i landdistrikterne. Forsøg med skattelettelser, forsøg gældssanering til de nyuddannede, forsøg med lukrative lønninger og hjemmearbejdspladser til offentligt ansatte, styrk infrastruktur og privatbilismen med afgiftslettelser i stedet for at tro, at nogen står i en vejkant og venter i timer på en bus, der kommer sjældnere og sjældnere. Enten det, eller erkend nederlaget og stop den halvhjertede redningsplan med sølle 150 millioner og en motorvej på 50 km. Den vender ingen spiraler og er penge lige ud i Vesterhavet. Lad udkant være udkant og servicer flest muligt mennesker, bedst muligt.

Men ingen af de to veje virker hverken økonomisk eller humanistisk farbare længere. Vi er nødt til at holde op med at lade som om, at Thisted nogensinde kan blive en by, der kan det samme, som den kunne engang og i stedet udrede de alternative og sæsonbestemte muligheder, der er for at opretholde en bæredygtig udvikling i udkanten. Så lad os få den udkantskommission, som S og SF efterlyser. Selv om vi jo i grunden er ligeglade her i byen.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer