Leder

LEDER: Skruen uden ende

21. september 2010

Det kommer næppe bag på nogen, at Dansk Folkeparti benytter sagen om den etbenede bombemand til at kræve yderligere stramninger af terrorlovgivningen og øget kameraovervågning af Københavns trafikknudepunkter. Det er blandt andet det, partiet lever af. Og lever godt.

Men om man så havde haft samtlige lyskryds fra Gedser til Skagen overvåget, havde man næppe spottet den ensomme ulv fra Tjetjenien/Belgien, før han helt ved egen drift sønderbombede et lokum på Hotel Jørgensen i det indre København den 10. september om eftermiddagen.

Politiet og PET var på fuldkommen bar bund. Kun takket være en dygtig fotojournalistpraktikant fra formiddagsavisen B.T. gik der 'kun' fire dage, inden man vidste, at der var tale om den 24-årige Lors Dorkaev af tjetjensk afstamning, men bosiddende i Belgien.

NU SØRGEDE DORKAEV heldigvis selv for at forhindre sit sindssyge og forkastelige forehavende, der ifølge PET havde Jyllands-Postens redaktion som mål. Men i den situation kan man vælge at gøre ét af to: Som Dansk Folkeparti straks benytte lejligheden til at kræve mere overvågning og flere beføjelser til myndighederne. Eller besinde sig en anelse og i stedet for at lade angsten råde spørge, hvad det egentlig er for et samfund, man ønsker.

Det er klart, at verden og trusselsbilledet siden 11. september 2001 og for Danmarks vedkommende siden Muhammed-krisen i 2005 har forandret sig. Det har krævet øget overvågning, men udvidelsen af beføjelserne må ske i en afvejning af, hvor langt man ønsker at gå.

Prisen for at leve i et frit og åbent samfund er en accept af, at ikke alle galninge kan kontrolleres. Men den erkendelse vækker ikke den store genklang i en tid, hvor angsten for den diffuse og vilkårlige terror lader til konstant at ville stramme den lovgivningsmæssige skrue uden ende. Ironisk nok med det politiske argument, at det sker i et forsvar for demokratiet.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu