Leder

LEDER: En sump

Debat
30. september 2010

»Jeg erkender, at jeg ikke svarede på hans spørgsmål.«
Udenrigsminister Lene Espersen (K) om et spørgsmål i Folketinget fra SF's Jonas Dahl

En ting er, at regeringen er havnet i en stadig dybere sump af spin og slibrig kommunikation, hvor man ikke længere kan skelne mellem rigtigt og forkert, hvor sort bliver til hvidt, hvor det vigtigste er at sno sig og redde sig igennem frem for redeligt at oplyse, og hvor der er en afgrund til forskel på den blankpolerede facade, som vælgerne får at se, og på den løgnagtighed, der finder sted lige bagved. Sådan har dansk politik - og politik i mange andre lande - nu engang udviklet sig, det er dybt beklageligt, men velbeskrevet - se blot den desværre alt for realistiske tv-serie Borgen.

Men noget andet er ligefrem at indrømme, som udenrigsminister Lene Espersen (K) nu gør, at man har talt uden om i Folketinget, at man ikke føler, at man er nødt til at svare på spørgsmålene, og at man selv kan vælge, om man vil svare oppositionens ordførere. Det er ikke bare beklageligt, men et demokratisk tilbageslag af de alvorlige. Ifølge ministeransvarlighedsloven har en minister pligt til ikke at vildlede eller fremsætte urigtige oplysninger over for Folketinget. Men hun må heller ikke »fortie oplysninger, som er af væsentlig betydning for tingets bedømmelse af sagen«. Og det må man sige, at der er tale om i den konkrete sag.

Men så længe et flertal holder hånden over hende, kan Espersen lyve lige så hurtigt, som en hest kan rende. Manglerne i det danske parlamentariske system viser sig dermed med stadig større tydelighed. Når der regeres med et kompakt flertal i den ene ende af det politiske spektrum, er det næsten umuligt at opklare og trænge til bunds i sager om magtmisbrug. En ting er, at ministre ikke mener, at de er forpligtet til at svare journalister, der ringer til dem dag efter dag. Men hvis heller ikke Folketinget, som er sat til at kontrollere regeringen, kan få svar, har magtarrogancen nået højder, hvorfra det er svært at nå tilbage.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Der findes desværre ikke mange ærlige politikere i denne verden. Løgnen er deres daglige værktøj!

Den snu politiker planlægger sine Løgne, så de er benægtbare. Den naive lyver uden at planlægge næste Løgn.

Den magtarrogante politiker gider ikke engang bekymre sig med at om Løgnen er benægtbar.

Spørgsmaalet er om fru Espersen e naiv eller arrogant ellert lidt af hvert.

Så må folk jo gå til Domstolene..
Og få at vide de ikke har retlig interesse i sagen .
Kriminalitet betaler sig, bare man er flere end 89 !

Banan monarkiet rykker

Lene Espersen bliver forfulgt fordi hun er kvinde.

Skal det ikke være 3 klip og så falder hammeren?

John Houbo Pedersen

Løgn er løgn om den er socialistisk eller borgerlig.
Lidt anstændighed TAK

Der er vist en fem-års forældelsesfrist for rigsretssager, så der er masser af tid til at få fruen for retten ... hvis oppositionen vil det, vel at mærke.

Lene kan man ikke tage alvorligt. Selv om selve sagen en dybt alvorlig!

Pia kan man endnu mindre tage alvorlig, for hun fisker i rørt vande - for selv at få stemmer til sit "dejlige" parti.
Under foregivelse, at hun kæmper for retfærdighed og anstændighed i dansk politik for "den lille dame og mand" - Ren populisme, selv om Pia da har ret i sin rigtige vurdering, at "Så længe et flertal holder hånden over hende, kan Lene Espersen lyve lige så hurtigt, som en hest kan rende"

Mvh
Jørn Rudolph

Den politiske kultur i Danmark er syg. Den er præget af misforstået holdånd og kammerateri.

Jan Christiansen

Til Travis Malmzon der mener at Lene E. bliver forfulgt fordi hun er kvinde.
Det må så være ud fra logikken: Kvinder bliver forfulgt, Lene E. er en kvinde, ergo bliver Lene E. forfulgt fordi hun er kvinde.

Dette minder mig om en scene fra en Monty Pythonfilm hvor pøblen skulle afgøre hvorvidt en kvinde var en heks ved at se om hun kunne flyde på vand ligesom træ. Logikken var at hekse kan brænde ligesom træ, ergo måtte hekse være lavet af træ.

Hvis vi nu prøvede at tænke det ud fra en anden logik:
Politikere bedømmes på deres kompetencer og hæderlighed og hvis de ikke er kompetente og hæderlige nok modtager de kritik. Lene E. er politiker, ergo...........!!!

Bjørn Tudsborg - Petersen

Jeg løber måske lidt ud ad den forkerte tangent, men jeg kan ikke lade være med at påpege, at hekse ganske vist kan brænde som træ, men at de derfor skulle være lavet af træ simpelt hen ikke passer. For hvad gør træ udover at brænde? ..Det flyder. Hvad flyder ligesom træ? ..En and. Ergo må en heks veje det samme som en and:)

Lykke Johansen

Bragende god leder!
Håber, at både Information og andre seriøse medier fortsætter med "gravearbejdet" og kritik af de utålelige tilstande, der er i dansk politik.

Tak!

Afsløringerne er desværre ikke bagsiden af den politiske magt i landet. Det er kernen i regeringsmagten.