Leder

Lejesvende

Det er vinderne, der skriver historien, og de venstreorienterede fantaster fra dengang har tabt med et brag
Debat
17. september 2010

Det er underholdende tv og ganske prisværdigt, at DR har sat sig for at afdække myter om egen fortid for åben skærm med serien De røde lejesvende. På Information gjorde vi noget tilsvarende for nylig i Ulrik Dahlins serie 'Fortidens spøgelser'. Og det er godt at blive klog af. Men der er også masser af fælder, som man uforvarende kan falde i. Opgøret med fortiden, lejesvendene, dem der gik fjendens ærinde, landsforræderne, de røde, eller hvad de er blevet kaldt, er en vigtig del af 00'ernes værdikamp. Og de, der abonnerer på kravet om undskyldninger og bodsgang for 30-40 år gamle holdninger og udsagn, forsømmer ofte at sætte dem ind i den kontekst, hvor de hører hjemme. Således også med de røde lejesvende.

Gu' fanden var der ræverøde medarbejdere i Danmarks Radio i 70'erne, og der blev indoktrineret, og verden blev indimellem anskuet ensidigt. Men det var ikke dem, der tegnede butikken, og det overordnede billede af journalistikken DR - selv dengang - er hæderlighed og en nuanceret og grundig tilgang til stoffet. Men det var også en tid, hvor der var opløsning i alle normer og traditioner, hvor journalistikken efter amerikansk forbillede skulle være kritisk, undersøgende og afslørende, hvor den autoritære børneopdragelse og kendte kønsroller stod for fald, og ingen vidste, hvad der skulle erstatte dem, derfor blev der eksperimenteret med alt fra kollektiver og fri opdragelse til kvindeølejre og brændte bh'er. I bakspejlet kan vi se, hvad der var godt, og hvad der var et vildspor, hvad der havde totalitære træk, og hvad der bar fremskridtet i sig. Det er vinderne, der skriver historien, og de venstreorienterede fantaster fra dengang har tabt med et brag. Alle og enhver kan med dagens briller og eksemplerne fra Jacob Rosenkrands' tv-serie se, at B&U-afdelingen indimellem var ude på et politisk overdrev.

Men i stedet for at lade sig trække ind i Søren Espersens besynderlig kulturkamp er tiden måske til blot at trække på skuldrene og sige, at man tog fejl og er blevet klogere. Længere er den ikke.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Dorte Sørensen

Ville Danmark ikke ha´ været fattigere og kedeligere i dag, hvis Mogens Vemmer i Bog U ikke havde ture lade unge med modet til at prøve nye måder og andre vinkler til. Her kan nævnes Thomas Vinding, Poul Næsgaard , og alle dukkespillerne.
Danmark bør i stedet takke Mogens Vemmer for at holde ud trods alle de mange gange DR s politiske radioråd forsøgte at stoppe ham.. Tænk på alle de priser DR tog hjem på børneområdet og alle de tidligere B og U folk der er gået til filmen mv. Kom Hans Bisgaard ikke også fra B og U.,

Jeannette Lundbak

Det er uhyggeligt som DR lefler for de borgerlige for tiden. Dansk Folkeparti har virkelig haft held med sin hetz. En flok bovlamme får er de blevet i DR! Tænk at man skal udsættes for, gang på gang, at høre folk skulle forsvare deres fortid som kommunister - som om kommunisme og socialisme ikke er lige så gyldige ideologier som liberalisme. Det siger jo bare noget om til hvilken side, den tendensiøse journalistik hælder. Man kan ikke se skoven for bare træer, men vi har altså en borgerlig presse.
JA, 70'erne var røde. Men det var da bare en kort parentes i en ellers ræveborgerlig historie. Dansk Folkepartis fjolser burde hellere glæde sig over, at vi snart er tilbage til lige så borgerlige tider som 50'erne - dengang selvsamme fjolser var unge.

Journalisterne dengang vidste vel ikke bedre, lige som de borgerlige lakajer i dag lukker øjnene for tortur i Amerikansk tilfangetagelse, bevidst lyven for folketinget osv.

ole christiansen

"Det er vinderne der skriver historien...."

Ja, men selv om lederen forsøger at holde "dem" ud fra sig i en slags neutral armslængde, kan man godt mærke, at på Information er det:

"...taberen der skriver lederen"

På nogle områder er Inf. på vej til at se forfriskende nyt på virkeligheden: De autonome og romaer er ikke KUN ofre længere, de kulturradikale er ikke KUN helte osv.
Men på mange felter sidder Inf. fortsat håbløst fast i 70´erne. Robot-styrede reaktioner gør stadig som regel USA til Den store Satan, terror til et fy-ord og indvandring til et must.

Held og lykke med at åbne vinduer mod verden til den nye Centrum-(venstre) avis. Hvorfor forresten på forhånd udstikke en bestemt tolkning, i hvis billede, verden partout skal passe?