Leder

Exit Aziz

Debat
27. oktober 2010

FOLK, der har mødt Iraks tidligere ansigt udadtil, Tariq Aziz, der frem til invasionen i 2003 var Saddam Husseins vicepremierminister, beskriver ham som 'civiliseret helt ud i lugten fra hans cigarer'. Den forhenværende engelsklærer var den enlige kristne i Saddams revolutionsråd af sunni-lejemordere og spyt-slikkere og ene om at nyde en slags respekt i udlandet. I går blev han dømt til døden ved hængning, kendt skyldig i medvirken til mord på shiitiske aktivister i 80'erne, heraf mange fra Dawa-partiet, premierminister Nuri al-Malikis politiske platform.

Dommen er selvsagt absurd - det er dødsdomme - men den viser tillige, hvad man hele tiden har vidst i Mellemøsten, nemlig at Iraks 'demokrati' ikke er mange hår bedre end det diktatur, den nu 74-årige helbredssvækkede Aziz tjente.

Dawa - ordet betyder 'kald' - er som parti ikke for amatører. Al-Malikis partifæller stod bag mord og bortførelser af vestlige gidsler under den libanesiske borgerkrig og var medstiftere af Hizbollah. Den grimme og uværdige henrettelse af Saddam Hussein i december 2006 satte standarden for al-Malikis embedsførelse som 'demokrat', og det var ikke over- raskende, da det kom frem, at han aflønner sine egne dødspatruljer - med offentlige midler.

Aziz' jordanske sagfører sagde i går til al-Jazeera, at han ser dommen som et forsøg på at sløre de skandaler, der i disse dage hentes ud af WikiLeaks Irak-logs, og som Informations læsere har kunnet følge i kompromitterende detaljer. Det er troligt for ikke at sige sandsynligt. De rædsler, Iraks 'demokratiske' magt- havere har forøvet mod politiske modstandere og uskyldige civile for øjnene af USA-koalitionens tropper, er det endegyldige dementi af alle de ædle hensigtserklæringer om demokratisering og menneskerettigheder i det nye Irak, som den globale offentlighed blev bildt ind. Det er med samme logik, Tariq Aziz nu bliver son-offer for det 'demokratiske' diktatur.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her