Leder

Fingeren i byretten

En vanskelighedved vurdering af de sigtelser, anklagemyndigheden har rejst mod den kurdiske satellitkanal Roj-TV, der har dansk sendetilladelse, er sagens kompleksitet. Uden en vis fortrolighed med de faktiske forhold i Tyrkiets sydøstlige provinser, er det platumuligt at bedømme, om Roj-TV fremmer terrorisme eller om kanalen tjener et i grunden honnet formål, nemlig at holde et undertrykt mindretal orienteret om en serie statslige overgreb...
20. oktober 2010

En vanskelighedved vurdering af de sigtelser, anklagemyndigheden har rejst mod den kurdiske satellitkanal Roj-TV, der har dansk sendetilladelse, er sagens kompleksitet. Uden en vis fortrolighed med de faktiske forhold i Tyrkiets sydøstlige provinser, er det platumuligt at bedømme, om Roj-TV fremmer terrorisme eller om kanalen tjener et i grunden honnet formål, nemlig at holde et undertrykt mindretal orienteret om en serie statslige overgreb. Og for resten: Hvad er de kurdiske separatister i PKK, der slås militært for lokal autonomi? Terror-organisation eller frihedsbevægelse som Hamas i Gaza eller det sydafrikanske ANC i sin tid?

Svaret er: PKK er begge dele. Og virkeligheden er, at de har kurderne mere med sig, end mod sig.

Meget tyderda også på, at de danske myndigheder har været klar over dette skisma, hvorfor de i første omgang nøjedes med at afsætte et enkelt detektiv-årsværk til at se nærmere på den tyrkiske ambassades terror-politianmeldelse mod Roj-TV i 2005. De følgende år rejste efterforskere nu og da til Ankara, hvor man må formode, de har nydt den fortrinlige raki til den krydrede Adanakebab, der er prismæssigt overkommelig for danske betjentdiæter.

Meget andet og mere kom der ikke ud af besøgene. Og hjemme i København afviste et ædrueligt radio- og tv-nævn tre gange i 2005, 2007 og 2008, at inddrage Roj-TVs sendetilladelse. Nævnet fandt ikke bevis for, at Roj-TV forulempede ytringsfrihedens grænser for kriminel terrorfremme. Men så kom Berlingske Tidendes kampagne, og Anders Fogh Rasmussen blev generalsekretær i NATO. Roj-TV blev fluks sigtet efter straffelovens 114e, hvori det hedder: »Med fængsel indtil 6 år straffes den, som i øvrigt fremmer virksomheden for en person, en gruppe eller en sammenslutning, der begår eller har til hensigt at begå handlinger omfattet af ...« (de øvrige bestemmelser under paragraf 114, den såkaldte terrorlov).

Den finger, Københavns Byret i går gav sigtelsernes lødighed, er imidlertid langt fra lovende for anklagemyndighed og justitsminister. Byretten resolverede nemlig, at det ikke var i orden at beslaglægge Roj-TVs bankkonto, da stationens lokaler med brask og bram blev ransaget i august.

Havde sigtelserne holdt vand, havde byretten utvivlsomt givet anklagemyndigheden medhold. Siden 11. september 2001 er terrorsigtelser blevet taget alvorligt. En dansk araber i Brønshøj blev således idømt tre et halvt års fængsel for at distribuere voldelige jihadvideoer. Om Roj-TVs penge var mistanken, at bankkontoen på 160.000 kr. der i mellemtiden er vokset til 327.000 kr., da bidrag fortsat kom ind var en terrorkasse, fyldt op af PKK. Forsvarets påstand var, at der var tale om et klart overgreb på ytringsfrihedens principper, som står at læse i artikel 10 i Europarådets Venedig-konvention. Byretten gav denne udlægning medhold, og det kan ikke kritiseres.

Selvfølgelig er Roj-TV en propagandakanal, der agiterer for PKKs og BDPs det (endnu) legale kurdiske partis krav om øgede demokratiske rettigheder og lokal autonomi i den kurdiske del af Tyrkiet. Akkurat som Tyrkiets statslige fjernsyn, TRT, der nu sender på kurdisk, er propagandakanal for det 87 år gamle dogme om den ubrydelige enhedsstat, hvor »den er lykkeligst, der kan kalde sig tyrk«, som Atatürk formulerede det.

Roj-TV lægger da heller ikke skjul på sin opgave: Ifølge direktøren, Imdat Yilmaz, er kanalen et korrektiv til de tyrkiske mediers massive antikurdiske propaganda, som i de senere år har ført til jævnlig pøbelvold mod enhedsstatens kurdiske medborgere.

Indtil nuhar vi ikke set konkrete beviser for, at Roj-TVs udsendelser har fremmet terrordrab i Tyrkiet. Det er ikke dokumenteret i Berlingske Tidendes kampagne mod satellitkanalen, hvor avisen har skildret notoriske PKK-medlemmers kontakt med Roj-TVs ledelse.

Billeder af en nu fyret Roj-direktørs visit i en PKK-lejr i Kandil-bjergene på grænsen til Irak i 2006 beviser heller ikke noget kriminelt PKK er jo også gæstfrie over for f.eks. journalister fra Information og Berlingskes beskrivelse af uregelmæssigheder i den kurdiske kulturfond, der kanaliserer penge til Roj-TV, var flittigt og til tider dygtigt arbejde, men ikke bevis for fremme af terrorisme.

Så hvorfor rykkede Lars Barfoed? Havde premierminister Recep Tayyip Erdogan ret, da han efter Anders Fogh Rasmussens ansættelse som NATO-generalsekretær fortalte, at prisen for Tyrkiets stemme på danskeren bl.a. var et løfte om at »stoppe Roj-TV«?

Det afviser Fogh, der er ikke noget at komme efter, og det var nok en tilfældighed, at Roj-ransagningen faldt sammen med hans første officielle NATO-besøg i Danmark. Men sammentræffet er ligegodt symbolsk.

Dog det hele handler nok mere om, at Tyrkiet fremstår mere sympatisk nu, hvor landet er EU-ansøger, og USA har en øget interesse i at behage Ankara. At Tyrkiet fortsat undertrykker sit kurdiske mindretal og samtidig støtter Hamas i Gaza understreger kun det komplekse billede, også i Roj-TV-sagen. Men som byretten tilkendegav i går: Propaganda er (endnu) ikke kriminelt.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Fremragende skrevet - meget sigende om sagens nuancer.

Danmark higer efter flere kritiske journalister a la Lasse Ellegaard. Uomtvisteligt!

Ja, dommer Peter Mørk Thomsen har vist fingeren i byretten, med den begrundelse, at ytringsfriheden vægter tungere end politiets ønsket om at få dækket sagsomkostninger, hvis Roj TV nogensinde skulle tabe sagen.

Det var befriende at høre, at dommeren havde lagt vægt på ytringsfriheden end mange andre, der har udtalt sig i forbindelse med denne sag.

Gennem mange måneder har vi været tilskuere til Berlingske Tidendes en ensidige hetzkampagne mod Roj TV. De troede de havde en sag! De vil bare lukke Roj TV. De toneangivende medier hoppede med på vognen. Det var som om, at snakken omkring ytringsfriheden var begrænset til JPs Mohammedstegninger!

Nogen må have en dårlig smag i munden! Det var tydeligt at se, at Berlingske Tidende havde et problem i går, der afgørelsen i byretten blev offentliggjort. De skrev: "Politikoks giver ROJ TV første sejr"

Tak til Lasse Ellegaard og Information for deres objektivitet i denne sag