Leder

Fluebenspoliti

Debat
19. oktober 2010

En af de mest opslidende - og for vælgerne mest kedsommelige politiske debatter går på, om tallene nu passer. Regeringen beskylder oppositionen for ikke at kunne regne, og oppositionen sender bolden retur med samme angreb. Regeringen kan ikke holde nulvæksten i den offentlige sektor, har mange advaret om, og lige så mange har sat spørgsmålstegn ved de 12 minutters ekstra arbejde, som fagbevægelsen skal levere. Man får det indtryk, at vinderen af det kommende valg er den blok, der kan sætte flest flueben ud for sine økonomiske forudsigelser. Hvad angår den seneste skattereform, har spørgsmålet været, om den er fuldt finansieret eller ej. Det har regeringen selv regnet sig frem til, at den er - dog først i 2019. Og når man regner med så lange tidshorisonter, er der rigtig mange ubekendte. En af dem er prisen på CO2-kvoter. Regeringen regner med, at salget af dem vil spytte i alt 30 milliarder kroner i statskassen, men Energistyrelsen har nedjusteret prisen på kvoterne, således at der nu mangler ni milliarder kroner i VK's skatteplan. Da Information i lørdags kunne skrive historien, var finansminister Claus Hjort Frederiksens svar, at hvis der mangler penge fra 2013, så må man jo se at finde dem. Med den holdning kan der skaffes holdbarhed i de fleste økonomiske udspil.

Sagen viser både, at det er svært at regne så langt frem i tiden, og at de fleste af de tal, som fyger gennem luften, helt afhænger af deres forudsætninger. Lykkes det for eksempel Danmark og andre lande at hæve EU's ambitionsniveau for nedbringelse af CO2 til 30 procent i 2020? Ja, vupti, så passer regeringens skatteregnestykke. Økonomisk uansvarlighed placeret hos den politiske modstander er et vigtigt våben i kampen om Statsministeriet. Derfor er det ikke ligegyldigt, om pengene passer, men lange fremskrivninger gør sårbar. Og når man som S-SF insisterer på at lægge succesen for ens økonomiske politik i hænderne på andre - fagbevægelsen - gør man sig mindst lige så sårbar.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her