Leder

Ord uden handling

Debat
22. oktober 2010

Man må gerne i Europa i 2010 genne 1.000 mennesker sammen og høvle dem ud af landet uden anklage - for slet ikke at tale om beviser - mod den enkelte. Sat på spidsen er det, hvad man kan konkludere, efter at EU-Kommissionen - i forstemmende ubemærkethed - i denne uge valgte ikke at rejse sag mod Frankrig for masseudvisningen af romaer denne sensommer. Frankrig havde, vurderede Kommissionen, efterfølgende rettet ind og lovet at implementere de EU-regler fra 2004, der skal sikre personers fri bevægelighed.

Udmærket, Frankrig. Problemet er bare, at sagen ikke handler om hindringer for bevægeligheden, men om menneskerettigheder og klokkeklare EU-regler om, at man ikke må diskriminere på baggrund af etnicitet. Et lækket internt dokument viste, at der i ordren til at rydde 50 ulovlige lejre i Frankrig eksplicit stod, at romaerne var første prioritet at få ud. Klarere kan den regel vist ikke brydes.

Og det faldt da også EU's retskommissær, Viviane Reding, så meget for brystet, at hun luftede en mulig sag mod Frankrig og kom for skade at sige, at sagen gav mindelser om Anden Verdenskrig. Det havde Reding jo ret i. Særlig kløgtigt er det dog sjældent at lave den slags sammenligninger, hvis man ønsker et mindeligt udfald på en konflikt. Den eskalerede da også, og det blev fra fransk side rigtig påpeget, at det var et hidtil uset ekstremt skridt fra Kommissionens side at rette så voldsomme anklager mod et enkelt medlemsland.

Længere kom sagen så heller ikke og mangel på handling efter ord sender et farligt signal. Enhver regering - lad os f.eks. sige en ungarsk presset af det ekstreme højre - kan i mangel på populære sager udpege sig en sårbar del af befolkningen og rykke rundt med den. De franske myndigheder kan nemlig ikke have været i tvivl om, at de brød fundamentale regler ved udvisningerne. Men de valgte at igonore dem. Det har de indtil videre haft held med. Danmark behøver i hvert fald ikke at frygte kritik fra EU, næste gang nogen bliver træt af folk, der sover i ruiner eller camperer på Amager.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

mariann offersen

"Danmark behøver i hvert fald ikke at frygte kritik fra EU, næste gang nogen bliver træt af folk, der sover i ruiner eller camperer på Amager."

Er der nogen der har gode forslag, til hvad lokale myndigheder skal stille op med romaerne som "slår lejr" de særeste steder?

Der er ikke nogen grund til at vende blikket så langt som Ungarn: "lad os f.eks. sige en ungarsk presset af det ekstreme højre". Man har jo ikke fantasi nok at forstille sig, hvad en VK regering presset af DF kan finde på.

Menneskerrettighederne er i dag langt fra rettigheder for alle, men er blevet et politisk instrument. Et enkelt eksempel gav EU selv i går ved at give en pris til den cubaner, som har modarbejdet det cubanske styre, kommunismen, og man må da spørge til alle de cubanere, der i årevis har siddet i amerikanske fængsler for at forsvare Cuba, og til de flyterrorister, der stadig beskyttes af USA. Men det angår åbenbart ikke EU's, dvs. vores menneskerettigheder.