Leder

Fusk over fusk

USA har meddelt en 'skuffelse' over det egyptiske parlamentsvalg. Men tag ikke fejl: Den 82-årige præsident Hosni Mubaraks parlamentariske gummistempler i NPD har ikke 'skuffet' ved at vinde valget...
3. december 2010

USA har meddelt en 'skuffelse' over det egyptiske parlamentsvalg. Men tag ikke fejl: Den 82-årige præsident Hosni Mubaraks parlamentariske gummistempler i NPD har ikke 'skuffet' ved at vinde valget. Kun ved, at valgsejren blev endnu mere farceagtig end normalt, da det nationaldemokratiske parti tog ca. 90 pct. af mandaterne. Intet andet parti på planeten har klaret at vinde så absolut tre årtier i træk og stadig kalde sig demokratisk.

De muslimske brødre, der stillede op som 'uafhængige', og det gamle liberale Wafd-parti, der grundlagde egyptisk demokrati i 1918, har taget konsekvensen og meldt fra til næste valgrunde denne søndag, hvor 27 'brødre' skulle ud i omvalg. Desuden har Wafd annulleret de to mandater, partiet vandt i første runde sidste søndag.

Det videre perspektiv i Mubaraks valgsvindel - fusk er for pænt et ord - rækker ud over Nilen. Jordans islamister boykottede det nylige parlamentsvalg, hvorfor kong Abdullah II nu kan styre med et komfortabelt flertal af kongetro beduiner, selv om de jordanske palæstinensere udgør 60 pct. af kongens stemmeberettigede undersåtter.

I det lys er den amerikanske 'skuffelse' forståelig. For ved at afstå fra en 'demokratisk' proces udstiller de egyptiske og jordanske islamister og liberale ikke bare hulheden i deres respektive 'demokratier', men også Vestens militære og finansielle støtte til de 'moderate' arabiske autokratier som f.eks. Saudi-Arabien. For de lokale befolkninger er det stedse mere tydeligt, at vi i Vesten har accepteret det gamle Lenin-diktum om, at 'tillid er godt, men kontrol er bedre', når det gælder arabiske regimers demokratiopfattelse.

For skønt velopdragne vesterlændinge gerne havde set et gennemsigtigt egyptisk valg - hvor de muslimske brødre ville få pladser, men næppe i stort tal, for så populære er de heller ikke - vil hverken USA eller EU foretage sig noget. Og Egypten vil fortsat modtage milliarder af dollar i amerikansk bistand. Ræsonnementet er, at 'stabilitet' er trods alt bedre end ægte medbestemmelse.
e.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu